Hopp til innhold

Hvem var Axel Stordahl?

Komponisten, arrangøren og dirigenten Axel Stordahl ble en av de største i amerikansk underholdningsmusikk midt i forrige århundre.

Frank Sinatra og Axel Stordahl
Foto: Ukjent

Foreldrene var norske innvandrere og fikk sønnen Odd like etter ankomsten til Staten Island, New York, i 1913. Dét navnet kunne han ikke leve med. Men som Axel Stordahl ble han blant annet bakmannen for Frank Sinatras tidlige karriere.

Norwegian American Hall of Fame

Han er ikke valgt inn i Norwegian American Hall of Fame, slik som James Cagnes, Robert Mitchum, Blossom Dearie og Marilyn Monroe, men han burde ha vært der. Få nordmenn har nemlig satt så dype spor i amerikansk underholdningsindustri. Foreldrene hadde nylig kommet fra Norge til Staten Island da Odd ble født. Navnet ble rettet til Axel Stordahl, og han fikk et eventyrlig liv med Frank Sinatra, Bing Crosby, Doris Day, Dean Martin m.fl.

Tommy Dorseys orkester

Axels egen karriere begynte med trompet og sang i danseband. Han var med i vokalgruppa Three Esquires da denne ble engasjert av Tommy Dorsey. Dorsey-bandet hadde ei kvinnelig vokalgruppe, The Pied Pipers, og Axel giftet seg med den vakreste av jentene, June Hutton. Axel Stordahl utviklet seg raskt som arrangør, og da unge Frank Sinatra kom inn i bandet i 1940 fant de hverandre. Musikken dreide fra ren dansemusikk mot jazzballader. Axel Stordahl tydeliggjorde vokalisten som stjerne, og var selvfølgelig kapellmester for Sinatras solodebut i 1942.

Frank Sinatra

Frank Sinatra tok med seg Axel Stordahl da han forlot Dorsey-bandet, og i mer enn ti år bygget Sinatra sin karriere på Axel Stordahl’s orkester. Axel skrev over 600 arr for Sinatra, og han komponerte flere sanger for ham, blant annet standarden I Should Care. Mot slutten av karrieren ga Stordahl ut flere LPer med sin egen musikk.

Alltid nordmann

Axel var stolt av sin norske bakgrunn, og spilte inn ei norsk juleplate i 1959, Jul i Skandinavia. Denne ble gjenutgitt på CD så sent som i fjor (Talent.as). Axel Stordahl døde av kreft i 1963, bare 50 år gammel.

Rundt midnatt, P2, lørdag 3.12. kl 2205

Rundt midnatt - Ekstra, P2, lørdag 3.12. kl 2340

Kulturstrøm

 • Dikt om snøskred nominert

  Diktsamlingen «Avhandling om snøskred» av Tilde Strand Bogen er en av tre nominerte bøker til Tarjei Vesaas' debutantpris. Noen av diktene tar utgangspunkt i Kletthammerskredet, et snøskred som gikk i Oppdal i 1868.

  I år er det kun tre bøker nominerte til prisen, mot vanlige fem. De to andre er Maria Horveis roman «Gratulerer med dagen» og M. Seppola Simonsens diktsamling «Hjerteskog».

  Debutantpris skal gå til beste skjønnlitterære debutant under 35 år. Den norske Forfatterforening melder at antallet debutanter under 35 år var lavere i 2022 enn det som har vært vanlig de siste årene.

  Prisvinneren offentliggjøres lørdag 18. mars 2023.

  Tilde Strand Bogen
  Foto: Helge Hansen / Montage
 • Clooney lager amerikansk «Le bureau»

  George Clooney blir både regissør og produsent på en amerikansk versjon av den franske suksesserien «Le bureau». Den franske serien handlet om arbeidslivet til og opplæringen av hemmelige agenter, og ble rost for sin realistisk skildring av agentarbeid.

  Clooney har selv spilt etterretningsagent i filmen «Syriana». Den amerikanske serien vil handle om CIA, og vil også hente inspirasjon fra spionserien «Homeland».

  Le Bureau S05E01
  Foto: Remy Grandroques

Flere kulturnyheter

Beyoncé skreiv Grammy-historie

Med totalt 32 prisar har Beyoncé blitt den mestvinnande artisten i Grammy-historia. Med på vinnarlaget hadde ho bergensaren Jens Christian Isaksen.