Normal

Hva er dette?

Hage-Tor svarer på mange seerspørsmål. Her er et av hans lengre svar, hvor Kjell Magerøy lurer på hva han har funnet i hagen.

Liguster
Foto: Kjell Magerøy

Hei Tor!

Her er en "nøtt" som jeg ikke har greid å knekke selv. Hva slags buskvekst er dette? Busken er ca 3m høy og har lange glatte grener, ca 4cm tykke ved basis og de er nakne nederst. Barken er grønn. Takk for trivelige hageinnslag i frokost-tv!

mvh Kjell Magerøy

 

Hei Kjell

Dette er jeg ganske sikker på at dette er en Liguster. Denne omlag tre meter høye busken heter det både på "botanisk" og på norsk. Jeg er ikke sikker på hvilken liguster din er, men gjetter på at det en en vulgaris-art, kanskje av sorten `Maslø´?

Planta stammer opprinnelig fra sørlige deler av Europa og Nord-Afrika, men ettersom den ble svært populær i norske hager allerede tidlig på 1900-tallet, har den også forvillet seg til varme strøk i Norge, særlig langs Oslo-fjorden. Så vidt jeg vet ble den første liguster i Norge planta på baroniet i Rosendal. Gartneren der, Jan Connet, beskriver den i 1667.

Liguster trives ikke noe særlig med norsk vinterklima, og egner seg derfor best i kystklima og på lune steder innenlands. Får du først fart på den, er den også utrolig fin til formklippet hekk. Alle ligustrere tirves både ui skygge og sool, og er heller ikke kravstore i forhold til gjødsel og vann. Liguster er rett og slett en inmari enkel plante å ha med å gjøre, så lenge den ikke fryser i hjel.

Mange ligustere er eviggrønne. Andre feller bladene. Enkelte kan finne på begge deler. De fleste blomstrer ganske rikt og setter mye bær. Vær oppmerksom på at bærene er giftige.

HageTor

 

Kulturstrøm

 • Europaturneen startar i London

  Gruppa Highasakite, med Ingrid Helene Håvik frå Ålesund i spissen, har annonsert datoane for sin komande Europa-turné. Dei startar i London 28. februar og avsluttar i Berlin 17. april. Bandet skal også innom byar som Paris, Dublin og Stockholm.

  Highasakite pressebilde
  Foto: Stian Andersen
 • Får prestisjetung pris

  Forfattaren Ahmedur Rashid Chowdury busett i Skien får den prestisjetunge Ossietzkyprisen. Rashid Chowdury får prisen for å gje ut litteratur som fremjar liberale og sekulære verdiar i heimlandet Bangladesh. Prisen blir delt ut i Oslo i november. Ossietzkyprisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

  Ahmedur Rashid Chowdury
  Foto: Arne Olav Hageberg
 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix