Hva er dette?

Hage-Tor svarer på mange seerspørsmål. Her er et av hans lengre svar, hvor Kjell Magerøy lurer på hva han har funnet i hagen.

Liguster
Foto: Kjell Magerøy

Hei Tor!

Her er en "nøtt" som jeg ikke har greid å knekke selv. Hva slags buskvekst er dette? Busken er ca 3m høy og har lange glatte grener, ca 4cm tykke ved basis og de er nakne nederst. Barken er grønn. Takk for trivelige hageinnslag i frokost-tv!

mvh Kjell Magerøy

 

Hei Kjell

Dette er jeg ganske sikker på at dette er en Liguster. Denne omlag tre meter høye busken heter det både på "botanisk" og på norsk. Jeg er ikke sikker på hvilken liguster din er, men gjetter på at det en en vulgaris-art, kanskje av sorten `Maslø´?

Planta stammer opprinnelig fra sørlige deler av Europa og Nord-Afrika, men ettersom den ble svært populær i norske hager allerede tidlig på 1900-tallet, har den også forvillet seg til varme strøk i Norge, særlig langs Oslo-fjorden. Så vidt jeg vet ble den første liguster i Norge planta på baroniet i Rosendal. Gartneren der, Jan Connet, beskriver den i 1667.

Liguster trives ikke noe særlig med norsk vinterklima, og egner seg derfor best i kystklima og på lune steder innenlands. Får du først fart på den, er den også utrolig fin til formklippet hekk. Alle ligustrere tirves både ui skygge og sool, og er heller ikke kravstore i forhold til gjødsel og vann. Liguster er rett og slett en inmari enkel plante å ha med å gjøre, så lenge den ikke fryser i hjel.

Mange ligustere er eviggrønne. Andre feller bladene. Enkelte kan finne på begge deler. De fleste blomstrer ganske rikt og setter mye bær. Vær oppmerksom på at bærene er giftige.

HageTor

 

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentar om korrupsjon

  «Blue Code of Silence» er en norskprodusert dokumentar om den oppsiktsvekkende korrupsjonen i New York-politiet på 1970-tallet. – Man blir paff av de utrolige avsløringene, skriver en imponert filmanmelder Birger Vestmo. Terningkast 5.

  Fra filmen "Blue Code of silence"
  Foto: Spætt Film
 • Pregløs bigfoot-oppfølger

  – «Familien Bigfoot» har et tydelig budskap om naturvern og farene ved storkapitalens sleske metoder, men det holder ikke med gode intensjoner, skriver Filmpolitiet om den kinoklare barnefilmen. De kaller filmen pregløs og klisjetung. Terningkast 2.

  Fra filmen "Familien Bigfoot"
  Foto: Norsk Filmdistribusjon