Hopp til innhold

Lager koronadagbok for ettertiden

Skuespiller og komiker Linn Skåber nærmer seg utgivelse av bokprosjektet «30 dager i april» – en dagbok skrevet av kjente og ukjente folk. I boken skildres tanker og opplevelser fra tiden vi er i.

Linn Skåber

La oss håpe at dette tar slutt og at man kan se på det som en historie og en dokumentasjon, sier skuespiller Linn Skåber.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

– Jeg følte vi trengte en dokumentasjon fra denne tiden, fordi alt har vært så uvirkelig. Det har nesten vært som et flyvende eventyr eller en skrekkfilm.

Skåber har spurt 30 personer om å dele sine tanker og opplevelser fra april 2020. Alt fra kjente forfattere som Anne B. Ragde og Vigdis Hjort, til mennesker som har fått krisen nært innpå seg.

Alle har fått hver sin dato – én for hver dag i april.

Line Nilsen fra Ytre Enebakk mistet faren sin av korona, og ble spurt om å dele sin historie i denne boken.

– Jeg tenker at det er en fin hyllest til faren min, og et fint minne. Det er jo fine ord inne i historien også, forteller Nilsen.

Forskjellige historier og betraktninger

Blant dagbokskriverne finner vi også administrerende direktør ved Akershus Universitetssykehus Øystein Mæland og programleder Petter Nyquist.

For mange er Nyquist kjent fra seriene «Petter uteligger» og «Petter i fengsel». Til daglig jobber han med folk fra gatemiljøet og deres pårørende.

– Jeg tenkte det var en unik mulighet til å gi en stemme til de som kanskje ikke blir hørt, og i dette tilfelle har jeg knyttet det til mange av de menneskene jeg har rundt meg i min hverdag.

Skuespiller og komiker Linn Skåber nærmer seg utgivelse av bokprosjektet «30 dager i april».

Petter Nyquist og Line Nilsen har fått hver sin dag. Nyquist bruker det som et talerør for folk som bor på gaten, mens Line Nilsen forteller om hvordan det var å miste faren sin av korona.

Dokumenterer også humor og småting som skjer

Selv om «30 dager i april» er en koronadagbok, så er det også mye gøy å lese i boken, understreker Skåber.

– Det er jo alltid sånn at uansett hvordan dagene er, så er det mye humor og småting som skjer.

Det er skrevet om mange små ting fra hverdagen til folk.

– Betraktninger av hverandre, hvem er det som får panikk og hvem er det som glemmer seg.

«Fra idé til utgivelse = to måneder»

Bidragsyterne har sendt inn dagboknotatene sine fortløpende, for målet med boken er få den ut i butikken rundt 17. mai.

Stian og Linn - Ny bok 30 dager i april

Linn Skåber og redaktør i Pitch Forlag Stian Hjelvin Andersen jobber på spreng med å få boken ferdig til midten av mai.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Da skuespilleren fikk ideen i slutten av mars, ringte hun redaktøren sin i Pitch Forlag, Stian Hjelvin Andersen for å lufte den.

Linn Skåber sin første bok «Til Ungdommen», var også et samarbeid med Pitch Forlag.

– Vi har jobbet med Linn en stund nå. Linn har masse ideer hele tiden, sier Andersen og begynner å snakke om den dagen da Skåber ringte for å pitche denne ideen.

– Når hun ringer, må jeg først høre etter hva hun sier, sier han smilende.

– Men jeg svarte raskt «dette ønsker vi å være med på, fordi dette er gøy!».

Telefonen fra Linn Skåber fikk han 22. mars, så det gikk ikke mange uker fra ideen dukket opp til boken ble sendt i trykken. Begge er enige om at dette er et stuntprosjekt.

– Det er et stuntprosjekt, men det har jeg alltid likt. Men for guds skyld, jeg håper ikke at jeg kunne gitt den ut til neste år, sier hun avslutningsvis.

Linn Skåber og redaktør Stian

– Det er gøy når alle sider av arbeidet går med hodet foran seg og står på for å få det ferdig, det synes jeg er veldig artig, sier Linn Skåber.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.