Høyblokka kan bli lilleputt

Det nye regjeringskvartalet kan bli over dobbelt så høyt som 48 meter høye Høyblokka. Både riksantikvaren og byantikvaren er kritiske.

Høyblokka

DOBBELT OPP: En illustrasjon av hvor høyt det kan bygges i det nye regjeringskvartalet. Flere kilder sier til NRK at det kommer til å komme flere forslag over 100 meter.

Foto: NRK

Janne Wilberg, byantikvar

KRITISK: Byantikvar Janne Wilberg vil at Høyblokka skal bevare sin ikoniske status i Oslo.

Foto: Elin Martinsen / NRK
Kjetil Trædal Thorsen

DILEMMA: Snøhetta-direktør Kjetil Trædal Thorsen innrømmer at høyden på det nye regjeringskvartalet kan by på problemer.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Om to uker skal seks arkitektkontorer legge frem forslag til hvordan regjeringskvartalet kan se ut. NRK erfarer at det finnes forslag der blokka er tegnet rundt 100 meter høy.

Det er over dobbelt så høyt som den 48 meter lange høyblokka.

– Ryktene sier at det er mange som kommer til å foreslå noe som er minst dobbelt så høyt, og vi er veldig redd for at Høyblokka skal bli veldig liten i forhold, sier byantikvar Janne Wilberg.

Gjenreisingen av regjeringskvartalet er et av de mest prestisjetunge byggeprosjektene Norge har sett. 5700 byråkrater trenger opptil 200.000 kvadratmeter kontorplass, men tomta er liten og kravene til uteområdene er strenge.

Derfor må det bygges i høyden for å få plass til alle departementene.

– Det er et dilemma. Høyden kommer til å være en del av problemstillingen i hvordan en løser dette, sier direktør i Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen.

Også riksantikvaren er kritisk.

– Riksantikvaren er ikke mot høyhus, men høyblokka må ikke bli en lavblokk, sier avdelingsdirektør i kulturminneavdelingen, Hanna Geiran.

– Vi er opptatt av at høyblokka skal bevare sin status som et ikon i byen og et ikon for landet.

– Hva kan true høyblokkas status?

– Hvis den bygges inne og ikke blir synlig for oss. Den har en markant posisjon i byen, og det tenker vi at bygningen fremdeles skal ha.

Kulturstrøm

 • Ariana Grande med Beatles-rekord

  Artisten Ariana Grande har denne uka holdt de tre øverste plassene på USAs Billboard Hot 100- liste med låtene «7 Rings» «Break Up With Your Girlfriend I’m Bored» og «Thank U, Next». Ingen annen artist siden Beatles har okkupert hele listetoppen, med tre av USAs mest populære låter – samtidig.

  Ariana Grande på minnekonsert i Manchester
  Foto: NRK
 • Silkemyk klang fra fiolinist Sonoko

  Stravinskijs «Vårofferet», Samuel Barbers «Fiolinkonsert» og Caroline Shaw «Entr’acte» sto på Oslo-Filharmoniens konsertprogram i helgen. NRKs kritiker Eystein Sandvik var tilstede. Han beskriver solist Sonoko Miriam Weldes prestasjon som uanstrengt og naturlig, og med en silkemyk klang. Hør hele anmeldelsen her i NRK P2s Spillerom:

  Sonoko Miriam Welde
 • Spillklubb for ungdom

  En spillklubb for ungdom i Kristiansand inspirerer kulturministeren.
  E-sport er en konkurranseform med videospill via datamaskiner. Nå lover kulturministeren å hjelpe frem norsk spillkultur.