Hopp til innhold

Høyblokka kan bli lilleputt

Det nye regjeringskvartalet kan bli over dobbelt så høyt som 48 meter høye Høyblokka. Både riksantikvaren og byantikvaren er kritiske.

Høyblokka

DOBBELT OPP: En illustrasjon av hvor høyt det kan bygges i det nye regjeringskvartalet. Flere kilder sier til NRK at det kommer til å komme flere forslag over 100 meter.

Foto: NRK

Janne Wilberg, byantikvar

KRITISK: Byantikvar Janne Wilberg vil at Høyblokka skal bevare sin ikoniske status i Oslo.

Foto: Elin Martinsen / NRK
Kjetil Trædal Thorsen

DILEMMA: Snøhetta-direktør Kjetil Trædal Thorsen innrømmer at høyden på det nye regjeringskvartalet kan by på problemer.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Om to uker skal seks arkitektkontorer legge frem forslag til hvordan regjeringskvartalet kan se ut. NRK erfarer at det finnes forslag der blokka er tegnet rundt 100 meter høy.

Det er over dobbelt så høyt som den 48 meter lange høyblokka.

– Ryktene sier at det er mange som kommer til å foreslå noe som er minst dobbelt så høyt, og vi er veldig redd for at Høyblokka skal bli veldig liten i forhold, sier byantikvar Janne Wilberg.

Gjenreisingen av regjeringskvartalet er et av de mest prestisjetunge byggeprosjektene Norge har sett. 5700 byråkrater trenger opptil 200.000 kvadratmeter kontorplass, men tomta er liten og kravene til uteområdene er strenge.

Derfor må det bygges i høyden for å få plass til alle departementene.

– Det er et dilemma. Høyden kommer til å være en del av problemstillingen i hvordan en løser dette, sier direktør i Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen.

Også riksantikvaren er kritisk.

– Riksantikvaren er ikke mot høyhus, men høyblokka må ikke bli en lavblokk, sier avdelingsdirektør i kulturminneavdelingen, Hanna Geiran.

– Vi er opptatt av at høyblokka skal bevare sin status som et ikon i byen og et ikon for landet.

– Hva kan true høyblokkas status?

– Hvis den bygges inne og ikke blir synlig for oss. Den har en markant posisjon i byen, og det tenker vi at bygningen fremdeles skal ha.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters