Hopp til innhold

Høyblokka kan bli lilleputt

Det nye regjeringskvartalet kan bli over dobbelt så høyt som 48 meter høye Høyblokka. Både riksantikvaren og byantikvaren er kritiske.

Høyblokka

DOBBELT OPP: En illustrasjon av hvor høyt det kan bygges i det nye regjeringskvartalet. Flere kilder sier til NRK at det kommer til å komme flere forslag over 100 meter.

Foto: NRK

Janne Wilberg, byantikvar

KRITISK: Byantikvar Janne Wilberg vil at Høyblokka skal bevare sin ikoniske status i Oslo.

Foto: Elin Martinsen / NRK
Kjetil Trædal Thorsen

DILEMMA: Snøhetta-direktør Kjetil Trædal Thorsen innrømmer at høyden på det nye regjeringskvartalet kan by på problemer.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Om to uker skal seks arkitektkontorer legge frem forslag til hvordan regjeringskvartalet kan se ut. NRK erfarer at det finnes forslag der blokka er tegnet rundt 100 meter høy.

Det er over dobbelt så høyt som den 48 meter lange høyblokka.

– Ryktene sier at det er mange som kommer til å foreslå noe som er minst dobbelt så høyt, og vi er veldig redd for at Høyblokka skal bli veldig liten i forhold, sier byantikvar Janne Wilberg.

Gjenreisingen av regjeringskvartalet er et av de mest prestisjetunge byggeprosjektene Norge har sett. 5700 byråkrater trenger opptil 200.000 kvadratmeter kontorplass, men tomta er liten og kravene til uteområdene er strenge.

Derfor må det bygges i høyden for å få plass til alle departementene.

– Det er et dilemma. Høyden kommer til å være en del av problemstillingen i hvordan en løser dette, sier direktør i Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen.

Også riksantikvaren er kritisk.

– Riksantikvaren er ikke mot høyhus, men høyblokka må ikke bli en lavblokk, sier avdelingsdirektør i kulturminneavdelingen, Hanna Geiran.

– Vi er opptatt av at høyblokka skal bevare sin status som et ikon i byen og et ikon for landet.

– Hva kan true høyblokkas status?

– Hvis den bygges inne og ikke blir synlig for oss. Den har en markant posisjon i byen, og det tenker vi at bygningen fremdeles skal ha.

Kulturstrøm

  • Sterke poplåter, men lite utvikling

    – Billie Eilish er i samme posisjon nå som Rihanna i sin tid var i. Hun kunne prøvd seg på hva enn hun ville, og fansen hadde slukt hva enn slags utvikling hun gjorde med glede og entusiasme. Da er det litt skuffende at dette albumet er artistens minst videreutviklede karrieresteg så langt, skriver musikkritiker Sofie Martesdatter Granberg om artistens nye album «Hit Me Hard and Soft».