Hopp til innhold

Høyblokka kan bli lilleputt

Det nye regjeringskvartalet kan bli over dobbelt så høyt som 48 meter høye Høyblokka. Både riksantikvaren og byantikvaren er kritiske.

Høyblokka

DOBBELT OPP: En illustrasjon av hvor høyt det kan bygges i det nye regjeringskvartalet. Flere kilder sier til NRK at det kommer til å komme flere forslag over 100 meter.

Foto: NRK

Janne Wilberg, byantikvar

KRITISK: Byantikvar Janne Wilberg vil at Høyblokka skal bevare sin ikoniske status i Oslo.

Foto: Elin Martinsen / NRK
Kjetil Trædal Thorsen

DILEMMA: Snøhetta-direktør Kjetil Trædal Thorsen innrømmer at høyden på det nye regjeringskvartalet kan by på problemer.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Om to uker skal seks arkitektkontorer legge frem forslag til hvordan regjeringskvartalet kan se ut. NRK erfarer at det finnes forslag der blokka er tegnet rundt 100 meter høy.

Det er over dobbelt så høyt som den 48 meter lange høyblokka.

– Ryktene sier at det er mange som kommer til å foreslå noe som er minst dobbelt så høyt, og vi er veldig redd for at Høyblokka skal bli veldig liten i forhold, sier byantikvar Janne Wilberg.

Gjenreisingen av regjeringskvartalet er et av de mest prestisjetunge byggeprosjektene Norge har sett. 5700 byråkrater trenger opptil 200.000 kvadratmeter kontorplass, men tomta er liten og kravene til uteområdene er strenge.

Derfor må det bygges i høyden for å få plass til alle departementene.

– Det er et dilemma. Høyden kommer til å være en del av problemstillingen i hvordan en løser dette, sier direktør i Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen.

Også riksantikvaren er kritisk.

– Riksantikvaren er ikke mot høyhus, men høyblokka må ikke bli en lavblokk, sier avdelingsdirektør i kulturminneavdelingen, Hanna Geiran.

– Vi er opptatt av at høyblokka skal bevare sin status som et ikon i byen og et ikon for landet.

– Hva kan true høyblokkas status?

– Hvis den bygges inne og ikke blir synlig for oss. Den har en markant posisjon i byen, og det tenker vi at bygningen fremdeles skal ha.

Kulturstrøm

 • Kreml: Times Zelenskyj-kåring er russofobisk

  Nyhetsmagasinet Times valg av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som årets person i 2022 er bevis på en russofobisk trend i vestlige land, ifølge Kreml.

  – Magasinets redaksjonelle linje går ikke utenfor den europeiske hovedstrømmen, som er fullstendig trangsynt, anti-russisk og vanvittig russofobisk, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

  Time kåret onsdag Zelenskyj til årets person og viste til hvordan han har samlet internasjonal støtte til Ukraina etter den russiske invasjonen. Times redaktør skrev at valget var det enkleste han kunne huske.

  Zelenskyj er også utropt som Europas mest innflytelsesrike av politikknettstedet Politico. Det skjedde torsdag.

 • Streik i New York Times

  Mer enn 1100 ansatte i avisa New York Times gikk ved midnatt amerikansk tid ut i streik. Det er den første store streiken i avisa på mer enn 40 år. Journalister og andre ansatte i storavisa gjennomfører en 24 timers proteststreik etter å ikke ha kommet til enighet med selskapet i kontraktsforhandlinger, opplyser fagforeningen Newsguild of New York.

  Fagforeningen sier at manglende vilje fra ledelsen til å øke lønn i tråd med prisveksten er det største stridspunktet.

  The New York times
  Foto: Mark Lennihan / AP