Høyblokka kan bli lilleputt

Det nye regjeringskvartalet kan bli over dobbelt så høyt som 48 meter høye Høyblokka. Både riksantikvaren og byantikvaren er kritiske.

Høyblokka

DOBBELT OPP: En illustrasjon av hvor høyt det kan bygges i det nye regjeringskvartalet. Flere kilder sier til NRK at det kommer til å komme flere forslag over 100 meter.

Foto: NRK

Janne Wilberg, byantikvar

KRITISK: Byantikvar Janne Wilberg vil at Høyblokka skal bevare sin ikoniske status i Oslo.

Foto: Elin Martinsen / NRK
Kjetil Trædal Thorsen

DILEMMA: Snøhetta-direktør Kjetil Trædal Thorsen innrømmer at høyden på det nye regjeringskvartalet kan by på problemer.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Om to uker skal seks arkitektkontorer legge frem forslag til hvordan regjeringskvartalet kan se ut. NRK erfarer at det finnes forslag der blokka er tegnet rundt 100 meter høy.

Det er over dobbelt så høyt som den 48 meter lange høyblokka.

– Ryktene sier at det er mange som kommer til å foreslå noe som er minst dobbelt så høyt, og vi er veldig redd for at Høyblokka skal bli veldig liten i forhold, sier byantikvar Janne Wilberg.

Gjenreisingen av regjeringskvartalet er et av de mest prestisjetunge byggeprosjektene Norge har sett. 5700 byråkrater trenger opptil 200.000 kvadratmeter kontorplass, men tomta er liten og kravene til uteområdene er strenge.

Derfor må det bygges i høyden for å få plass til alle departementene.

– Det er et dilemma. Høyden kommer til å være en del av problemstillingen i hvordan en løser dette, sier direktør i Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen.

Også riksantikvaren er kritisk.

– Riksantikvaren er ikke mot høyhus, men høyblokka må ikke bli en lavblokk, sier avdelingsdirektør i kulturminneavdelingen, Hanna Geiran.

– Vi er opptatt av at høyblokka skal bevare sin status som et ikon i byen og et ikon for landet.

– Hva kan true høyblokkas status?

– Hvis den bygges inne og ikke blir synlig for oss. Den har en markant posisjon i byen, og det tenker vi at bygningen fremdeles skal ha.

Kulturstrøm

  • Baldwin sier han ikke trakk av

    Hollywood-stjernen Alec Baldwin har for første gang latt seg intervjue om hendelsen der han skjøt og drepte en filmfotograf under en innspillingen av filmen «Rust». ABC har sluppet en kort video på Twitter der Baldwin sier at han ikke trakk av våpnet. I videoen kan man se en tydelig preget Baldwin som gråter. Intervjuet skal sendes torsdag kveld, amerikansk tid.

  • Mozartkulekonkurs i Saltzburg

    Den ærverdige sjokoladeprodusenten Salzburg Schokolade begjærer nå konkurs. Firmaet har eksistert siden 1800-tallet og lanserte den ikoniske "Mirabell Mozartkugel"-sjokoladen i 1948. Nå mister 140 arbeidere i Mozart-byen jobben, skriver nettstedet The Mayor. Imidlertid vil Mozartkuler fortsatt bli produsert av andre sjokolademerker, ettersom de ikke er opphavsrettslig beskyttet.

  • «Hodejegerne» blir norsk TV-serie

    TV 2 lager en ny stor TV-serie basert på Jo Nesbøs roman «Hodejegerne». I serien spilles hodejegeren Roger Brown av Axel Bøyum, er kjent fra serier som «Heksejakt» og «Heimebane». Serien blir en av kanalens storsatsinger i 2022 , melder VG.