Hopp til innhold

– En ekkel macho-mentalitet

Honningbarnas Edvard Valberg går rett i strupen på det han mener er en «ekkel macho-mentalitet» hos Shining-vokalist Jørgen Munkeby.

Honningbarna under Parkenfestivalen

HONNINGBARNA: Vokalist og cellist i punkrockbandet Honningbarna, Edvard Valberg, mener ikke musikk bør handle om å bli teknisk best.

Foto: Henrik Dvergsdal

Shining på Månefestivalen

SHINING: Jørgen Munkeby fra Shining og Jaga Jazzist mener unge norske musikere mangler offervilje og standhaftighet.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Shining-frontfigur Jørgen Munkeby går i dag hardt ut mot unge norske musikere, i en kronikk på Ytring.

Den jazzutdannede saksofonisten mener mangelen på norske supertalenter innenfor musikken kommer av mangel på dedikasjon og øvelse her til lands.

«USA, Kina, Japan, og Øst-Europa har tradisjonelt produsert en enorm mengde slike supertalenter, og det er blant annet disse enormt tøffe og dedikerte enerne vi som norske musikere skal konkurrere mot», skriver Munkeby.

Viser til Oscar-nominert musikkfilm

Musikeren henviser til den Oscar-nominerte filmen «Whiplash» når han sier at utallige mengder timer med trening må til for å få frem talent i verdensklasse.

Filmen handler om en ung jazztrommeslager som går på et av verdens beste musikkonservatorier, Schaffer. Der blir han til tider sadistisk behandlet av sin musikklærer.

«Filmen «Whiplash» viser hvor mye man må ofre for å bli best i verden. Norske musikere har det ofte for godt til å ville ofre like mye», skriver Munkeby.

Honningbarna-vokalist: – Banalt

Cellist og vokalist i Honningbarna, Edvard Valberg, hisser seg opp over Munkebys utspill. Han sluttet nemlig på musikkonservatoriet av nøyaktig de grunner som Munkeby vil fremme.

«Å sykemelde norsk musikk fordi ungdommen ikke øver nok på fela virker i det hele tatt banalt», skriver Valberg.

Han mener Shining-vokalisten fronter en «ekkel macho-mentalitet».

«Denne «If you’re not first, you’re last»-greia har en ekkel macho-mentalitet og jeg sliter med å forstå hvorfor det skal være et ideale innenfor musikk. Det har det i hvert fall aldri vært for meg, Honningbarna, eller for noen av heltene mine.»

MFO støtter Valberg

Nestleder Christine Thomassen i Musikernes Fellesorganisasjon er enig med Valberg.

Hun viser til den ferske kunstnerutredningen når hun sier at de aller færreste blir rike av kunsten sin, og dermed må jobbe desto hardere.

– Jeg er uenig. Min oppfatning er at norske kunstnere og musikere jobber veldig hardt. Alle som velger å gå kunstens tøffe vei er motivert av å levere kunst på ypperste nivå, ikke sosiale ordninger, sier Thomassen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.