– En ekkel macho-mentalitet

Honningbarnas Edvard Valberg går rett i strupen på det han mener er en «ekkel macho-mentalitet» hos Shining-vokalist Jørgen Munkeby.

Honningbarna under Parkenfestivalen

HONNINGBARNA: Vokalist og cellist i punkrockbandet Honningbarna, Edvard Valberg, mener ikke musikk bør handle om å bli teknisk best.

Foto: Henrik Dvergsdal

Shining på Månefestivalen

SHINING: Jørgen Munkeby fra Shining og Jaga Jazzist mener unge norske musikere mangler offervilje og standhaftighet.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Shining-frontfigur Jørgen Munkeby går i dag hardt ut mot unge norske musikere, i en kronikk på Ytring.

Den jazzutdannede saksofonisten mener mangelen på norske supertalenter innenfor musikken kommer av mangel på dedikasjon og øvelse her til lands.

«USA, Kina, Japan, og Øst-Europa har tradisjonelt produsert en enorm mengde slike supertalenter, og det er blant annet disse enormt tøffe og dedikerte enerne vi som norske musikere skal konkurrere mot», skriver Munkeby.

Viser til Oscar-nominert musikkfilm

Musikeren henviser til den Oscar-nominerte filmen «Whiplash» når han sier at utallige mengder timer med trening må til for å få frem talent i verdensklasse.

Filmen handler om en ung jazztrommeslager som går på et av verdens beste musikkonservatorier, Schaffer. Der blir han til tider sadistisk behandlet av sin musikklærer.

«Filmen «Whiplash» viser hvor mye man må ofre for å bli best i verden. Norske musikere har det ofte for godt til å ville ofre like mye», skriver Munkeby.

Honningbarna-vokalist: – Banalt

Cellist og vokalist i Honningbarna, Edvard Valberg, hisser seg opp over Munkebys utspill. Han sluttet nemlig på musikkonservatoriet av nøyaktig de grunner som Munkeby vil fremme.

«Å sykemelde norsk musikk fordi ungdommen ikke øver nok på fela virker i det hele tatt banalt», skriver Valberg.

Han mener Shining-vokalisten fronter en «ekkel macho-mentalitet».

«Denne «If you’re not first, you’re last»-greia har en ekkel macho-mentalitet og jeg sliter med å forstå hvorfor det skal være et ideale innenfor musikk. Det har det i hvert fall aldri vært for meg, Honningbarna, eller for noen av heltene mine.»

MFO støtter Valberg

Nestleder Christine Thomassen i Musikernes Fellesorganisasjon er enig med Valberg.

Hun viser til den ferske kunstnerutredningen når hun sier at de aller færreste blir rike av kunsten sin, og dermed må jobbe desto hardere.

– Jeg er uenig. Min oppfatning er at norske kunstnere og musikere jobber veldig hardt. Alle som velger å gå kunstens tøffe vei er motivert av å levere kunst på ypperste nivå, ikke sosiale ordninger, sier Thomassen.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter