NRK Meny
Normal

Hjertet og fornuften

Skal hjertet adlyde fornuftens lov?
Eller er det fornuften som skal adlyde hjertets påbud?
Kjent og kjær problemstilling.
La oss se hva Adolph Freiherr Knigge har å melde

Hjertet og fornuften, måke i Lofoten, foto Øivind Haugen NRK
Foto: Øivind Haugen, NRK

Hør: Studio Sokrates: Kunsten å omgås, del 6 19.02.2011

Vennskap
I boka «Über den Umgang mit Menschen» finner vi et avsnitt som heter «Über den Umgang unter Freunden». Her framholder Knigge at der er mer hjerte i ungdommen og mer fornuft i eldre dager. Alle som hører dette får en følelse av at det er noe som stemmer her. Vi var mer lettsindige og blåøyde som unge. Hjertet var kanskje høyeste appellinstans?

Nå når årene har gått og vi har krympet litt, vises hjertets bomskudd som dekorasjoner i pannebrasken vår. Vi er gjerne litt stolte også, av de grøftene vi har tryna oppi, og klatret opp av. »Jeg var ung og dum», smiler vi. Eller: «Han hadde så pene øyne at jeg bare måtte tro på ham, selv om han pantsatte alle smykkene mine og spilte bort pengene på travbanen»

Å hei og hå, sann.
Vår venn Knigge gjør det samme som vi gamle inntørka svisker: Registrerer at ungdommen er snare til å følge hjertet, mens sviskene appellerer til fornuften. Filosof Elin Svenneby i Studio Sokrates:

«Når man er ung er man mindre mistroisk, bryr seg mindre om småting, er ikke så kritisk, hjertet er mer åpent, en har lettere for å meddele seg og er kort sagt mer sosial og hensetter seg lett i samme stemning. Dette er de sorgløse dagene i livet. Og hvis en i venneflokken skulle dø, holder de som blir igjen desto tettere sammen.

Når vi blir eldre er hjertet kommet under fornuftens formynderi, sier Knigge, fordi vi av erfaring er blitt mer mistroiske. ”Hva er han nå ute etter?” Man fordrer mer, har etablert en standard og oppdager fortere feil. Og så har vi så mye å gjøre at tiden ikke strekker til for å pleie nye bekjentskaper slik vi kunne før.
Men han beskriver her, han anbefaler ikke.»

(Elin Svenneby i Studio Sokrates, lørdag 19. feb, 2011)

Da vet vi dét.
Ungdommen følger hjertet (men bør kanskje høre mer på fornuften) og gamle knarker lytter kun til fornuften (men bør kanskje la hjertets tale bevege seg).
Hurra.

Musikken
Denne uken presenterer vi kjenningsmelodien til Studio Sokrates i sin helhet. Talløse oppfordringer og spørsmål opp i gjennom årene, og i dag kommer han altså, hvis du bruker Spotify kan du logge deg inn og finne musikken i Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Confab with Rab

2: The Last Time I Saw Paris

Vi drister oss til en liten titt på Johnny Hodges og Ellingtons band fra Berlin i november, 1969: Don't get around much, anymore, (Ellington)

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix