NRK Meny
Normal

Hiv dokker i kalosjan!

Sier nordlendingen når noe skal skje fort.
Men når det går fort går det ofte galt. Men ikke alltid.
Det er derfor vi krysser fingrene. For at det skal gå godt.
Da grekerne samlet seg for å stille Sokrates for retten i Athen satset mange på en slu og mektig gudinne – Peitho.

Philip Schjetlein Kvartett
Foto: Studio Sokrates etter avtale med Philip Schjetlein

Hør: Studio Sokrates: Jazz og filosofi på Trondheim jazzfest, 14.05.2011

Hør del 2: Studio Sokrates: Jazz og filosofi på Trondheim Jazzfest, del 2, 04.06.11

Hvordan jazz kan forandre ditt liv
Studio Sokrates prøver seg på et halsbrekkende sprang denne uken. Sammen med Philip Schjetlein Kvartett skal vi prøve å kaste lys over hvordan jazz kan forandre livet.

Bakteppet er at jazzlinja v NTNU i Trondheim i tretti år har utdannet norske ungdommer til jazzmusikanter – den som undersøker hvordan jazzlinja ble til oppdager snart både kalosjer, kryssede fingre og vår venninne denne uken: Peitho.

Peitho:
En maidag i år 399 f Kr samlet noen hundre frie, athenske borgere seg til forhandlinger. De hadde tre timer på seg. Sokrates var anklaget for å ha spottet gudene og forført ungdommen. Skulle han straffes? Utfallet var ikke klart. Det skulle argumenteres. Sokrates skulle forsvare seg selv.

Sokrates selv satte seg i bevegelse tidlig. På vei til rettsforhandlingene gikk han forbi svette arbeidsfolk, nybarberte handelsmenn, solbrente kremmere og borgere ute i samme ærend som han selv: De skulle delta i den nye måten å styre byen på. Direkte demokrati, flertallsvedtak – og i dag skulle en av deres egen stand, en fri mann, for retten.

På vei mot rettsplassen passerte mange av dem et tempel. Et hellig sted. En gudebolig. Bygget til Peitho , hun som sørger for overbevisning, hun som får ting til å skje, hun som setter i gang, hun som besørger og medvirker når våre forsetter blir virkelige.

Og så da?
Når Studio Sokrates og musikantene i Philip Schjetlein Kvartett møtes på scenen i Dokkhuset er tanken å fortelle to historier om Peitho:
Både om hvordan grekerne i Athen tolket henne – og hvordan hun, i langt framskreden alder betjente seg av flere aktører og virket til (besørget) at det her i landet ble laget et prøveprosjekt med jazz og improvisasjonsmusikk v Trøndelag Musikkonservatorium på slutten av syttitallet.

Musikken:

Denne uken er det originalinnspillinger fra Dokkhuset i Trondheim 12. mai med Philip Schjetlein Kvartett vi sender i radioen. Denne musikken finnes ikke andre steder enn i Studio Sokrates, NRK P2

Studio Sokrates på Dokkhuset 2011
Foto: Lars nilsen NRK

Plakat, 12. mai, 2011

Kulturstrøm

  • – En svært talentfull artist

    Musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge, sier Avicii har betydd mye for EDM og moderne dansemusikk: – Han var en svært talentfull produsent, artist og merkevarebygger, som har gått bort altfor tidlig.

    Musikksjefen i P3 sier det er en svært talentfull produsent og artist som har gått bort.