NRK Meny
Normal

Historien om det digitale bakkenettet

Hva var det som skjedde for å få det digitale bakkenettet på plass, og hvordan det har seg at NRK er inne i kommersielle bakkenett- og betal-TV-selskaper sammen med TV2 og Telenor.

Bakkenett
Foto: NRK

Hør: Kurer 107: Historien om det digitale bakkenettet

Vi møter blant andre Hallvard Moe, som er doktorgradssstipendiat ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Han har fulgt digitaliseringsprosessene i Norge og andre vestlige land.

Tor Fuglevik er en sentral person i historien om det digitale bakkenettet. Han er nå direktør i Modern Times Group, MTG, som selger satelitt-TV-tjenester og eier blant andre TV3 og Viasat 4. Men han er også NRK-veteran. I løpet av 35 år i NRK var han blant annet radiodirektør og assisterende kringkastingssjef under Einar Førde. Og Fuglevik var den første direktøren i Norges Televisjon - som bygger ut og drifter det digitale bakkenettet. Han er svært kritisk til at det digitale bakkenettet ble overlatt til markedet og at Telenor ble tatt med i eierskapet i Norges Televisjon.

Erik Nord Erik er i dag administrerende direktør i Telenor Media and Content Services. Han var nestkommanderende i Telenor Broadcast da Telenor kom inn på eiersiden i Norges Televisjon, og svarer på Fugleviks bekymringer om Telenors markedsmakt.

Sigurd Sandvin, kommunikasjonssjef i NRK, kommenterer også Telenors omfattende eierinteresser.

Og så svipper vi igjen innom familien Kleven i Trondheim, som du møtte i Kurer 106. Mamma Gry og Pappa Atle og døtrene Kaja, Mie og Tina skaffet seg digital mottaker og kjøpte betal-TV-tilbud fra Riks-TV i fjor.

Kurer NRK P2

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold