Hopp til innhold

Film om Hillary Clinton skaper debatt i USA

Den planlagte filmen om en ung Hillary Clinton skaper diskusjon både i Hollywood og i politiske miljøer i USA.

Den planlagte filmen «Rodham» tar for seg livet til en ung Hillary Rodham på starten av 70-tallet, hennes virke som advokat med klare politiske ambisjoner, Watergate-skandalen og hennes ønske om å gifte seg med sin like ambisiøse kjæreste Bill Clinton.

Filmen er en såkalt «biopic», altså en biografisk film med skuespillere i alle roller. Til tross for at den fortsatt er på et tidlig stadium, har filmen rukket å oppnå mye oppmerksomhet i amerikansk presse.

Dårlig nytt for republikanerne

Hillary Clinton

Hillary Clinton var utenriksminister for Barack Obama fra 2009-2013.

Foto: LARRY RUBENSTEIN / REUTERS

«Rodham» er nemlig ventet å ha premiere samtidig som startskuddet for presidentvalget 2016 går. Clinton, som konkurrerte mot Obama og tapte i 2008, har gitt uttrykk for at hun ikke har konkrete planer om å stille som kandidat i 2016.

Valgmålinger viser likevel at hun har stor oppslutning blant folket, og at hun er favoritt til å vinne presidentvalget i 2016.

Dermed kan filmen være dårlig nytt for republikanerne.

Aviser som The Independent, The Gurardian og The Telegraph tror nemlig filmen kan gi Clinton ekstra støtte før valget, noe som vil passe den amerikanske høyresiden dårlig.

En film som viser Clintons mer personlige sider, hennes kamp for kvinners rettigheter, for sin yrkeskarriere og som samtidig portretterer kjærligheten hun har for sin mann, tross sexskandaler og hektiske politiske liv, vil være svært betydningsfullt i valgkampen, tror mange.

Make or break

Størst debatt er det likevel rundt hvilken skuespiller som sier ja til å spille Hillary. Reese Witherspoon, Amanda Seyfried og Scarlett Johansson er blant de heteste tipsene til hovedrollen.

– Takk og pris at ikke Meryl Streep kan få rollen, sier kommentator Noah Levy til The Guardian.

– Dette kan være det store gjennombruddet for en skuespiller. Men det blir alt annet enn lett. Alle kjenner Hillary Clinton, hennes kroppsspråk og utseende. Rolletolkningen kommer til å følges med argusøyne.

Det er ikke ofte en skuespiller får mulighet til å portrettere en historisk persons tidlige liv mens vedkommende fortsatt er i live, og kanskje ikke har nådd høydepunktet i sin karriere ennå. Det er en stor sjanse, men også veldig skummelt, mener Levy.

– Faren er om skuespilleren gjør en dårlig jobb. Det kan i verste fall bety slutten på en karriere. Du spiller noen som er meget høyt aktet.

Stjernespekket

Hillary og Bill Clinton i 1996

Hillary og Bill Clinton avbildet sammen i 1996.

Foto: RON EDMONDS / AP

Bak «Rodham» står produsentene av den ekstremt suksessfulle «The Twilight Saga». Young Il Kim har skrevet manus, og James Ponsholdt («Spectacular Now») har regi.

I følge bettingselskapet Paddy Power er Jake Gyllenhaal, Tobey Maguire, James Franco og Jeremy Renner blant favorittene til å få rollen som en ung Bill Clinton.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters