Hopp til innhold

Film om Hillary Clinton skaper debatt i USA

Den planlagte filmen om en ung Hillary Clinton skaper diskusjon både i Hollywood og i politiske miljøer i USA.

Den planlagte filmen «Rodham» tar for seg livet til en ung Hillary Rodham på starten av 70-tallet, hennes virke som advokat med klare politiske ambisjoner, Watergate-skandalen og hennes ønske om å gifte seg med sin like ambisiøse kjæreste Bill Clinton.

Filmen er en såkalt «biopic», altså en biografisk film med skuespillere i alle roller. Til tross for at den fortsatt er på et tidlig stadium, har filmen rukket å oppnå mye oppmerksomhet i amerikansk presse.

Dårlig nytt for republikanerne

Hillary Clinton

Hillary Clinton var utenriksminister for Barack Obama fra 2009-2013.

Foto: LARRY RUBENSTEIN / REUTERS

«Rodham» er nemlig ventet å ha premiere samtidig som startskuddet for presidentvalget 2016 går. Clinton, som konkurrerte mot Obama og tapte i 2008, har gitt uttrykk for at hun ikke har konkrete planer om å stille som kandidat i 2016.

Valgmålinger viser likevel at hun har stor oppslutning blant folket, og at hun er favoritt til å vinne presidentvalget i 2016.

Dermed kan filmen være dårlig nytt for republikanerne.

Aviser som The Independent, The Gurardian og The Telegraph tror nemlig filmen kan gi Clinton ekstra støtte før valget, noe som vil passe den amerikanske høyresiden dårlig.

En film som viser Clintons mer personlige sider, hennes kamp for kvinners rettigheter, for sin yrkeskarriere og som samtidig portretterer kjærligheten hun har for sin mann, tross sexskandaler og hektiske politiske liv, vil være svært betydningsfullt i valgkampen, tror mange.

Make or break

Størst debatt er det likevel rundt hvilken skuespiller som sier ja til å spille Hillary. Reese Witherspoon, Amanda Seyfried og Scarlett Johansson er blant de heteste tipsene til hovedrollen.

– Takk og pris at ikke Meryl Streep kan få rollen, sier kommentator Noah Levy til The Guardian.

– Dette kan være det store gjennombruddet for en skuespiller. Men det blir alt annet enn lett. Alle kjenner Hillary Clinton, hennes kroppsspråk og utseende. Rolletolkningen kommer til å følges med argusøyne.

Det er ikke ofte en skuespiller får mulighet til å portrettere en historisk persons tidlige liv mens vedkommende fortsatt er i live, og kanskje ikke har nådd høydepunktet i sin karriere ennå. Det er en stor sjanse, men også veldig skummelt, mener Levy.

– Faren er om skuespilleren gjør en dårlig jobb. Det kan i verste fall bety slutten på en karriere. Du spiller noen som er meget høyt aktet.

Stjernespekket

Hillary og Bill Clinton i 1996

Hillary og Bill Clinton avbildet sammen i 1996.

Foto: RON EDMONDS / AP

Bak «Rodham» står produsentene av den ekstremt suksessfulle «The Twilight Saga». Young Il Kim har skrevet manus, og James Ponsholdt («Spectacular Now») har regi.

I følge bettingselskapet Paddy Power er Jake Gyllenhaal, Tobey Maguire, James Franco og Jeremy Renner blant favorittene til å få rollen som en ung Bill Clinton.

Kulturstrøm

 • Harry Styles opptrer på Grammy-utdelingen

  Harry Styles blir en av artistene som skal stå for underholdningen under Grammy-utdelingen 5. februar. Det skriver Hollywood Reporter. Styles er nominert til Grammy i seks kategorier, inkludert årets beste album og beste popalbum.

  Harry Styles
  Foto: Jordan Strauss / AP
 • Kulturrådet med en million til kunst- og kulturkritikk

  Kulturrådet har lyst ut midler til tidsskrift og kritikk, spesielt øremerket scenekunstfeltet og ytringsrom der.

  – Ordningen tidsskrift og kritikk har en spesiell rolle i arbeidet for et demokratisk og tolerant samfunn som også skal romme ulike synspunkt, sier Ida Habbestad, leder i Kulturrådets faglige utvalg for tidsskrift og kritikk, i en pressemelding. Midlene er hentes fra overskuddet fra tippemidlene.