Hopp til innhold
Kommentar

Hva nå, Hillary?

Hillary Clinton skal snart rydde utenriksministerkontoret og ta sin første ferie på elleve år. Men stiller hun som presidentkandidat etter at hun har hvilt seg, spør Tove Bjørgaas.

Clinton

Da Hillary Clinton kom tilbake på jobb denne uken, fikk hun en hjelm i gave av kollegene. Clinton besvimte og pådro seg hjernerystelse før jul. Nå lurer tilhengerne på om helsa holder til en presidentperiode.

Foto: HO / Afp

USAs utenriksminister fikk en fotballhjelm av kollegene da hun var tilbake på jobb mandag. Den vanligvis så hardhudete politikeren har vært borte fra jobb en hel måned etter at hun besvimte og fikk hjernerystelse før jul. Clinton endte på sykehus med en mindre blodpropp i hodet.

Det fikk panikken til å bre seg blant tilhengerne hennes. Svikter helsen til den 65 år gamle utenriksministeren? Hva med 2016?

LES:

Ropene om kandidatur

Clinton har gjentatte ganger sagt at hun ikke vil stille til valg igjen. Men det er få som tror henne. Ropene om hennes kandidatur til presidentvalget om knappe fire år begynte allerede før Barack Obama ble gjenvalgt.

Clintons popularitet har aldri vært høyere enn nå. Mange mener hun er den eneste som kan gi Demokratene tre etterfølgende perioder i Det hvite hus siden Harry Truman etterfulgte Franklin D. Roosevelt på 1940-tallet.

LES: Hele Obama-staben går etter jul

Rekordpopularitet

Hillary Clinton ville være en formidabel presidentkandidat. Hun har fylt de fleste politiske roller en kan fylle i USA: Hun har vært førstedame (og en politisk aktiv sådan), senator, presidentkandidat og utenriksminister. De siste fire årene har populariteten hennes økt jevnt og trutt til godt over 60 prosent. Nå nøt også utenriksministrene til president Bush, Colin Powell og Condoleezza Rice, nokså stor respekt, men Clinton er blitt litt av en statskvinne for amerikanerne. Utenriksministerposten har også gitt den tidligere så splittende politikeren en anledning til å virke samlende.

Clinton er blitt litt av en statskvinne for amerikanerne.

Tove Bjørgaas, utenriksmedarbeider i NRK

FØLG DEBATTEN: Ytring på Twitter

Den mislykkede presidentkampanjen til Hillary Clinton i 2008 begynte også med at hun ble beskrevet som en selvskreven kandidat. Clintons team ble for seierssikre og gjorde en rekke feil. De feilberegnet styrken til Barack Obama og hvordan nominasjonssystemet til Demokratene virker når det er jevnt mellom to kandidater.

Utmattende

Clinton lærte av dette. Men nederlaget gav henne også anledning til å vise styrke: Hillary Clinton har en enestående evne til å reise seg etter kritikk. Hennes mann blir ofte kalt «The Comeback kid» og Hillary Clinton ser ut til å inneha noen av de samme kvalitetene.

Hillary Clinton har en enestående evne til å reise seg etter kritikk.

Tove Bjørgaas, utenriksmedarbeider i NRK

Hva Hillary Clinton faktisk skal gjøre når hun overlater kontornøkkelen til John Kerry om et par uker, er det få som vet. Hun har sagt at hun vil ta en pause, at hun trenger å roe ned til hun er «utrøtt», som hun selv uttrykker det. I elleve år har hun gått fra sentatorvalgkamp til halvannen periode i senatet, en utmattende presidentvalgkamp og så en jobb med et svimlende antall reisedager i året.

LES: Utenriksminister Clinton gir seg

Udramatisk

Clinton er 65 år gammel og har en gang tidligere besvimt slik hun gjorde etter en mageinfluensa i desember. Hun trenger å roe ned og tenke på helsa. Men rådgiverne hennes har samtidig sørget for å gi mediene forsikringer om at helseproblemene den siste månedene er udramatiske. Hillary Clinton er fortsatt i god form. De bruker ikke ordene, men antyder langt på vei: Hun har fortsatt helse til å bli president.

Clinton var taus om videre planer da hun møtte pressen for første gang siden sykdomsfraværet på onsdag. Det eneste hun sa var at hun vil ta en kortere pause nå, at hun vil hoppe av karusellen for en kort periode. På spørsmål om hun vil pensjonere seg nå, sa hun bare:

– Jeg vet ikke.

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Kvinners rettigheter

Hvis Clinton bestemmer seg for ikke å stille som presidentkandidat, mener mange hun vil starte en stiftelse der hun kan kjempe for sin aller største hjertesak; muligheter for kvinner. Hun er en formidabel ambassadør for dette temaet. Hun får snakke med hvem hun vil når hun vil, og i USAs utenriksdepartement har hun brukt mye tid på å sørge for at amerikansk diplomati bruker nok ressurser på å fremme kvinners rettigheter og muligheter rundt om i verden.

Hun er trolig den eneste kvinnen som kan bli valgt til amerikansk president i dag.

Tove Bjørgaas, utenriksmedarbeider i NRK

Men Hillary Clinton har en forpliktelse overfor kvinner i sitt eget land, mener mange. Hun er trolig den eneste kvinnen som kan bli valgt til amerikansk president i dag.

LES OGSÅ: På kanten av stupet

Kvinner hadde kraftig framgang ved senatsvalget i november, men selv om navn som Amy Klobuchar, senator fra Minnesota, og Elizabeth Warren, senator fra Massachusetts, nevnes som politikere med mulige presidentambisjoner, har de trolig små muligheter til å nå opp med det første. Hillary Clinton ville feie all motstand til side. Selv visepresident Joe Biden ville trolig bli vraket om hun stiller, mener ekspertene.

Knuse glasstaket

USA fikk altså en farget president før en kvinnelig. Men kravet om at en kvinne må inn i verdens mektigste embete vil ikke stilne. Da Hillary Clinton bitter måtte innrømme nederlaget i nominasjonskampen mot Barack Obama, sa hun at hun hadde bevist at det ikke lenger skal være uvanlig for kvinner å nå toppen i USA. Framgangen til kvinner ved valget i fjor er et resultat av veien hun brøytet, men det er fortsatt et stykke igjen.

Ingen ville våge å utfordre henne om hun velger å forsøke seg på glasstaket en gang til om knappe fire år.

Tove Bjørgaas, utenriksmedarbeider i NRK

– Vi klarte ikke å knuse glasstaket, men vi laget 18 millioner sprekker i det, sa Clinton til tilhengerne sine da hun innrømmet nederlaget i 2008.

Men langt flere enn 18 millioner nominasjonsvelgere støtter Hillary Clinton i dag. Ingen ville våge å utfordre henne om hun velger å forsøke seg på glasstaket en gang til om knappe fire år. Om hun faktisk vil gjøre det, er det til syvende og sist Hillary Clinton selv som avgjør.