Hopp til innhold

Eventyrere mener dette er Noas ark

En gruppe kinesiske og tyrkiske eventyrere er 99,9 prosent sikre på at de har funnet Noas ark i Tyrkia.

Evangelistiske eventyrere hevder dette er Noas ark

Er dette Noas ark? De evangelistiske eventyrerne mener det.

Foto: NAMI / Afp

Ifølge det gamle testamentet skylte syndefloden over verden etter at Gud hadde sett seg lei av menneskenes ondskap. De eneste som overlevde var Noa og familien hans, samt en hann og en hunn av alle levende skapninger, som alle tok plass i en ark som Noa bygget på befaling fra Gud.

Nå hevder et team bestående av evangeliske eventyrere at de har funnet arken på 4000 meters høyde i fjellkjeden Ararat i Tyrkia.

Karbondatering

De skal ha funnet treeksemplarer fra en konstruksjon i fjellet, og karbondatering skal ha vist at eksemplarene er rundt 4800 år gamle. Dette skal ifølge nyhetsbyrået AFP være omtrent samtidig som da arken sies å ha blitt brukt.

– Det er ikke 100 prosent sikkert at dette er Noas ark, men vi tror det er 99,9 prosent sikkert, forteller Yeung Wing-cheung, en dokumentarskaper i Hongkong som deltar i teamet på 15 personer .

Gruppen har utelukket at treeksemplarene kan stamme fra en etablert bosetning, ettersom man aldri tidligere har funnet slike bosetninger over 3500 meter i området rundt funnstedet, ifølge Yeung.

Videre skal gruppen ha funnet flere båser, hvorav noen av trebjelker, som gruppen tror ble brukt til å huse dyr.

Evangelistiske eventyrere hevder dette er Noas ark
Foto: NAMI / Afp
Evangelistiske eventyrere hevder dette er Noas ark

Bilder av trebjelkene på funnstedet.

Foto: NAMI / Afp

Norsk tvil

Leder for arkeologiavdelingen ved Norsk institutt for kulturminneforskning, Knut Paasche, tviler på eventyrerne har funnet Noas ark.

- Treverket kan være så gammelt som de hevder, og karbondateringen kan være riktig, men derfra til å slå fast at dette dreier seg om en båt, og dertil en bestemt båt, er veien lang, sier Paasche.

Han tviler på at ekspedisjonen har hatt en kvalifisert arkeolog med på laget og spør om det er vann i nærheten.

- Hadde det vært en vitenskaplig ekspedisjon som hadde funnet Noas ark, ville de ha sørget for å publisere bevisene først, for å få ekspertene på sin side, slik det skjedde med fossilet "Ida", sier Paasche.

- Jeg har vært flere ganger i England og sett på påståtte funn av vikingskip, men har hittil kommet slukøret tilbake, sier han.

Lett lenge

Da syndefloden forsvant og vannet trakk seg tilbake, skal Noas ark ha blitt stående på fjellkjeden Ararat, som ifølge Store Norske leksikon på nett på den tiden skal ha blitt brukt om hele Øst-Armenia.

Den kinesisk-tyrkiske ekspedisjonen har ifølge sine egne nettsider lett etter arken i Ararat-fjellene i over seks år. De er ikke de første som har forsøkt, ei heller de første som har hevdet at de har funnet den . Men så langt er det ingen som har klart å bevise at de forskjellige funnene, enten faktiske eller bare hevdede, skal være Noas ark, som bibelen beretter om.

Kulturstrøm

  • «Underholdende, dog noe underveldende debut»

    – Albumets tittel og gjennomgående tematikk handler om forhold som visner bort. Selv om man som lytter ikke sitter igjen med en klar følelse av hvilke forhold det hintes til, er det ingen tvil om at Blackie ser på disse bruddene som høyst nødvendige, skriver NRK P3-kritiker Even Samir Kaushik i sin anmeldelse av debutalbumet til Blackie.