Netthetses på det groveste

I en rystende video leser svenske kulturpersonligheter opp den grove netthetsen de mottar. – Vi ser nøyaktig det samme i Norge, sier kulturredaktør i BT, Hilde Sandvik.

Netthets sverige - kontraststilt

Svenske medie- og kulturpersonligheter netthetses på det groveste. I dokumentaren «Män som näthatar kvinnor» leser de opp utrdag fra den grove sjikanen de har mottatt.

Foto: SVT

I kveld sender svenske SVT dokumentaren «Män som näthatar kvinnor», som tar for seg hets av kvinner som ytrer seg på nettet.

Dokumentaren har allerede rukket å vekke oppsikt gjennom et videoklipp som er blitt sluppet i forkant (se under).

I den sterke videoen leser kvinnelige kulturpersonligheter opp et utvalg av hetsen de har mottatt etter å ha markert seg i offentligheten.

Kvinnene sjikaneres på det groveste, og mottar både draps- og voldtektstrusler.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ikke bedre

Ifølge kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende, Hilde Sandvik, er det liten grunn til å tro at situasjonen er mye bedre i Norge.

Etter å ha sett den svenske videoen, som nå deles i stort omfang på nettet, er hun ikke direkte overrasket over hva voksne menn kan få seg til å spre av hatske meldinger.

Hilde Sandvik

Hilde Sandvik, kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende.

Foto: Lillebø, Jan M. / Lillebø, Jan M.

– Selv tenåringsjenter som engasjerer seg på våre ungdomsdebattsider mottar grov seksuell sjikane fra voksne menn når de skriver leserinnlegg. Jeg er bekymret for hvordan de skal tørre og orke å delta videre i debatten i framtiden, sier Sandvik.

Kalles «ludder»

Sandvik har opplevd mye av det samme selv, og har tidligere rettet søkelys på problemet her til lands blant annet med et mye omtalt debattinnlegg i 2011.

– Vi ser nøyaktig det samme i Norge. Selv har jeg etter hvert lært meg å leve med det, men jeg er mer bekymret for de yngre. Når godt voksne menn skriver groteske ting, og kaller småjenter for «ludder», så er det med på å ødelegge hele fundamentet i debattkulturen, sier hun.

I Bergens Tidende opplever de med jevne mellomrom at både debattanter og kvinnelige kilder i saker de skriver, sjikaneres hardt.

– Det er vanskelig nok å få kvinner til å uttale seg i offentligheten allerede. Et slikt klima hjelper ikke akkurat på, sier hun.

Grotesk hets

Sandvik trekker fram en fersk episode fra Bergens Tidende, hvor en tenåring hadde skrevet et leserinnlegg om strippeklubb. I debatten som fulgte, kom det kommentarer som dette:

«Dra forhuden av horekuken din ludder mens du dytter den voldtatte ræva di over det støgge tryne ditt!!! YOU RETARDED LOOSER!»

– Vi måtte følge godt med for å få slettet etter hvert, sier Sandvik.

På Si;D kunne man se det samme etter at en 14-åring skrev om sexpress.

I kommentarfeltet fant man menn, som under fullt navn gav følgende beskjed til jenten:

«Stapp hånden din ned i trusen, og få deg noe»

– Dette handler om en total mangel på dannelse. Når voksne menn oppfører seg på denne måten, sender det et ufyselig signal til både unge gutter og jenter. Det er viktig at vi ikke aksepterer det, sier hun.

– Mer seriøs debatt

Siden Sandvik tok opp problemet med netthets her til lands i 2011, opplever hun ikke at situasjonen har endret seg spesielt mye.

Men et par lyspunkt kan hun likevel trekke fram:

– Norske medier har blitt flinkere til å moderere nettdebattene sine etter 22. juli. I tillegg foregår det stadig flere viktige og interessante debatter på nettet. Etter hvert som flere seriøse aktører engasjerer seg, drukner de useriøse i større grad i mengden, sier Sandvik.

– Kan dette stoppes?

– Det beste vi kan gjøre er å øke bevisstheten rundt problemet ute blant folk, og konfrontere og gi tilbakemeldinger til de som driver med dette. Den verste sjikanen må anmeldes. Men vi vil nok uansett aldri bli helt kvitt det, sier hun.

«Män som näthatar kvinnor» sendes i programmet Uppdrag Granskning på SVT klokka 20 onsdag. I dokumentaren konfronteres også flere av mennene som driver med netthets.

Kulturstrøm

  • «Guds barn» får ris og ros i NYT

    Den engelske omsetjinga av Lars Petter Sveens bok «Guds barn» er meldt av den amerikanske poeten Christian Wiman i New York Times. I meldinga samanliknar Wiman boka med andre romanar om Det nye testamentet. Sveen får skryt for å framstå som nøytral og for å fokusere på mindre rollefigurar, men får også kritikk for at boka er for stilleståande og stemmene i romanen for like.

    Lars Petter Sveen
    Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
  • Lar ikkje dottera få sjå Askepott

    Den britiske skodespelaren lar ikkje den tre år gamle dottera si få lov til å sjå på Disney-filmen Askepott. – Ho ventar på at ein rik mann skal kome å redde ho. Ikkje gjer det. Redd deg sjølv, seier Knightley i eit intervju med Ellen DeGeneres. Dottera får heller ikkje lov til å sjå på filmen om den vesle havfrua, då ho ikkje vil lære dottera si å gi frå seg stemma si for ein mann.