Netthetses på det groveste

I en rystende video leser svenske kulturpersonligheter opp den grove netthetsen de mottar. – Vi ser nøyaktig det samme i Norge, sier kulturredaktør i BT, Hilde Sandvik.

Netthets sverige - kontraststilt

Svenske medie- og kulturpersonligheter netthetses på det groveste. I dokumentaren «Män som näthatar kvinnor» leser de opp utrdag fra den grove sjikanen de har mottatt.

Foto: SVT

I kveld sender svenske SVT dokumentaren «Män som näthatar kvinnor», som tar for seg hets av kvinner som ytrer seg på nettet.

Dokumentaren har allerede rukket å vekke oppsikt gjennom et videoklipp som er blitt sluppet i forkant (se under).

I den sterke videoen leser kvinnelige kulturpersonligheter opp et utvalg av hetsen de har mottatt etter å ha markert seg i offentligheten.

Kvinnene sjikaneres på det groveste, og mottar både draps- og voldtektstrusler.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ikke bedre

Ifølge kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende, Hilde Sandvik, er det liten grunn til å tro at situasjonen er mye bedre i Norge.

Etter å ha sett den svenske videoen, som nå deles i stort omfang på nettet, er hun ikke direkte overrasket over hva voksne menn kan få seg til å spre av hatske meldinger.

Hilde Sandvik

Hilde Sandvik, kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende.

Foto: Lillebø, Jan M. / Lillebø, Jan M.

– Selv tenåringsjenter som engasjerer seg på våre ungdomsdebattsider mottar grov seksuell sjikane fra voksne menn når de skriver leserinnlegg. Jeg er bekymret for hvordan de skal tørre og orke å delta videre i debatten i framtiden, sier Sandvik.

Kalles «ludder»

Sandvik har opplevd mye av det samme selv, og har tidligere rettet søkelys på problemet her til lands blant annet med et mye omtalt debattinnlegg i 2011.

– Vi ser nøyaktig det samme i Norge. Selv har jeg etter hvert lært meg å leve med det, men jeg er mer bekymret for de yngre. Når godt voksne menn skriver groteske ting, og kaller småjenter for «ludder», så er det med på å ødelegge hele fundamentet i debattkulturen, sier hun.

I Bergens Tidende opplever de med jevne mellomrom at både debattanter og kvinnelige kilder i saker de skriver, sjikaneres hardt.

– Det er vanskelig nok å få kvinner til å uttale seg i offentligheten allerede. Et slikt klima hjelper ikke akkurat på, sier hun.

Grotesk hets

Sandvik trekker fram en fersk episode fra Bergens Tidende, hvor en tenåring hadde skrevet et leserinnlegg om strippeklubb. I debatten som fulgte, kom det kommentarer som dette:

«Dra forhuden av horekuken din ludder mens du dytter den voldtatte ræva di over det støgge tryne ditt!!! YOU RETARDED LOOSER!»

– Vi måtte følge godt med for å få slettet etter hvert, sier Sandvik.

På Si;D kunne man se det samme etter at en 14-åring skrev om sexpress.

I kommentarfeltet fant man menn, som under fullt navn gav følgende beskjed til jenten:

«Stapp hånden din ned i trusen, og få deg noe»

– Dette handler om en total mangel på dannelse. Når voksne menn oppfører seg på denne måten, sender det et ufyselig signal til både unge gutter og jenter. Det er viktig at vi ikke aksepterer det, sier hun.

– Mer seriøs debatt

Siden Sandvik tok opp problemet med netthets her til lands i 2011, opplever hun ikke at situasjonen har endret seg spesielt mye.

Men et par lyspunkt kan hun likevel trekke fram:

– Norske medier har blitt flinkere til å moderere nettdebattene sine etter 22. juli. I tillegg foregår det stadig flere viktige og interessante debatter på nettet. Etter hvert som flere seriøse aktører engasjerer seg, drukner de useriøse i større grad i mengden, sier Sandvik.

– Kan dette stoppes?

– Det beste vi kan gjøre er å øke bevisstheten rundt problemet ute blant folk, og konfrontere og gi tilbakemeldinger til de som driver med dette. Den verste sjikanen må anmeldes. Men vi vil nok uansett aldri bli helt kvitt det, sier hun.

«Män som näthatar kvinnor» sendes i programmet Uppdrag Granskning på SVT klokka 20 onsdag. I dokumentaren konfronteres også flere av mennene som driver med netthets.

Kulturstrøm

 • Sterk fransk åpningshelg

  Filmen Verdens verste menneske er allerede sett av 53.000 i Frankrike etter at den hadde kinopremiere der i forrige uke. Samtidig har den rundet 32.000 besøkende på norske kinoer.

  – Dette er herlige tall og enda bedre enn vi hadde forestilt oss! Folk vil på kino, og fortsatt se kvalitetsfilmer, det er gode nyheter for alle, ikke minst norsk film. At filmen også åpnet knallbra i Frankrike, gjør gleden ekstra stor, sier produsent Thomas Robsahm i en pressemelding.

 • Europeisk pris til norsk film

  Den NRK-sendte dokumentaren «Tro kan flytte fjell» vant i helga Prix Europa Iris Award. Filmen, som er produsert av Medieoperatørene, ble utpekt til den beste europeiske TV-produksjonen om kulturelt mangfold i 2021. Filmen handler om gresk-ortodokse nonner som dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.

  Gresk-ortodokse nonner dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.
 • Sele får Språkrådets språkpris

  Forfatteren Katrine Sele tildeles prisen for sitt skarpe innblikk i de store politiske spørsmålene, og for tilstedeværelsen i livene til menneskene i bøkene. – Det får meg til å tenke at stemmen min har blitt hørt, sier forfatteren.