Hopp til innhold

– Jeg har jobbet mye med grooven

Heine Totland er redd kona ikke vil la ham legge ned gitaren igjen etter at han de siste månedene har lært seg å rocke skikkelig i rollen som Buddy Holly.

– Alle damer elsker jo menn som kan spille skikkelig gitar, og jeg ser på Silje (Nergaard, journ. anm.) at hun kikker på meg med andre øyne, «avslører» sanger, skuespiller og nå gitarist, Heine Totland overfor NRK.no.

Etter neste ukes premiere på forestillingen «Buddy Holly» er det stor fare for at kona får konkurranse fra nyforelskede publikummere som strømmer ut fra Folketeateret i høstmørket.

Les også: - Kona kommer til å bli drittlei!

Rockehistorie

Se en smakebit fra «Buddy Holly» her:

Video Fra Buddy Holly-musikal

Regissør Pontus Ströbaek forteller at «Buddy Holly» er et musikkteater som forteller rockerens korte, men intense historie på stjernehimmelen. Buddy Holly ble bare 22 år før han omkom i en flyulykke i 1959, men rakk å sette et så sterkt avtrykk i rockehistorien at storheter som the Beatles, the Kinks og Rolling Stones lot seg inspirere.

– Det er jo en stund siden jeg var 22, men jeg er jo barnslig til vanlig, og kjenner meg godt igjen i naiviteten og iveren etter å gjøre det man elsker. Og på 50-tallet var de jo gubber når de passerte 25 år, så jeg tror jeg er i like god form som Buddy var, sier Totland.

Les også: Slik var Buddy Hollys korte liv

Han forteller at han var bevisst Buddy Hollys rolle i rockehistorien ettersom han vokste opp med artistene som hadde pioneren som idol, men at han under arbeidet med forestillingen virkelig har blitt kjent med musikken – som inkluderer hiter som «Peggy Sue» og «Heartbeat», kjenningsmelodien til den populære lørdagsserien «Med hjartet på rette staden».

– Nå har jeg blitt så bitt av basillen at jeg går rundt i 50-tallsklær også på fritiden, innrømmer musikeren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Buddy Holly, Elisabeth Carew, Ingeborg S. Raustøl og Solveig Andsnes

Elisabeth Carew, Ingeborg Sundrehagen Raustøl og Solveig Andsnes spiller kvinnene i Buddy Hollys liv.

Foto: Inger-Marit Sæby/NRK.no

Ingen rockejente

Elisabeth Carew hadde derimot ikke noe forhold til rockeren Buddy Holly før hun fikk rollen som «Soul Queen», en svart sanger på Apollo Theater der Buddy Holly fikk en spillejobb ved en feiltakelse.

Les også: ”Dagen da musikken døde”

– Foreldrene mine spilte reggae da jeg vokste opp, det nærmeste vi kom var litt Elvis og Bruce Springsteen, forteller sangeren til NRK.no.

Sjarmerende og morsomt

Hun måtte overtales til å stille på audition fordi hun fryktet at alle forestillingene ville gå utover artistkarrieren, og kan foreløpig ikke si noe om musikalerfaringen har gitt mersmak.

– Hittil har det jo bare vært fem uker med jobbing, du må spørre meg igjen etter at vi har vist forestillingen for publikum og moroa virkelig har startet, sier Carew.

Les også: Er dette høstens teatervinnere?

Hun forklarer at hun liker «Buddy Holly» bedre enn andre, typiske musikaler fordi det først og fremst ligger en ekte historie bak.

– Det er som å se på en sjarmerende og morsom film, med masse bra musikk i tillegg.

Heine Totland og Ingeborg Sundrehagen Raustøl forteller om forestillingen:

Video Intervju med Heine Totland og Ingeborg Sundrehagen Raustøl om Buddy Holly

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.