Hopp til innhold

Her er Norges beste kulturkommuner

Røros kommune er årets beste kulturkommune – for fjerde år på rad. Sjekk hvordan kulturtilbudet er i din kommune.

Kulturindeksen 2015

– Nei, hva skal jeg si? Det er jo fryktelig gledelig, og helt fortjent, sier ordfører i Røros, Hans Vintervold.

Hans Vintervold, ordfører i Røros

GLAD: Ordfører i Røros, Hans Vintervold, mener det er helt fortjent at kommunen for fjerde året på rad topper Norsk kulturindeks.

Foto: Lise Sørensen

Nok en gang er kommunen i Sør-Trøndelag kåret til den beste kulturkommunen i landet. Dette er fjerde året på rad at Røros topper Norsk kulturindeks, som handler om å ta en «temperaturmåling» av kulturnivået i Norge.

– Vi har et mål om å være på pallen hvert år, og topplasseringen er selvfølgelig enda bedre, sier ordføreren.

Hvert år lager Telemarksforsking en oversikt over kulturtilbudene og kulturaktivitetene i norske kommuner, regioner og fylker. Tirsdag ble altså årets oversikt offentliggjort.

– Gode på alt

Alle landets kommuner har blitt rangert og målt (per innbygger) i ti kategorier: kunstnere, kulturarbeidere, museumstilbud, konserter, kino, bibliotek, scenekunst, kulturskole pluss den kulturelle skolesekken, sentrale tildelinger og frivillighet.

Gunn Kristin Aasen Likvoll

GODT KULTURTILBUD: Forsker Gunn Kristin Aasen Leikvoll i Telemarksforsking mener Norge har et godt og spredt kulturtilbud sammenlignet med andre land.

Foto: Telemarksforskning

– Røros skiller seg først og fremst ut ved at de er «gode på alt». Selv om vi har hentet inn nye tall og lagt til nye indikatorer i årets indeks, forsterker Røros sin posisjon på toppen av indeksen, sier forsker Gunn Kristin Aasen Leikvoll i Telemarksforsking.

Hun forteller at kommunen blant annet har et stort og mangfoldig kulturtilbud, høy publikumsdeltakelse og mange konserter.

– Røros utmerker seg ved å ha mange konserter av en viss størrelse, en rekke kulturarbeidere samt tiltak som sentrale myndigheter finner støtteverdige, sier Leikvoll.

De ti beste kulturkommunene

Kommune

Plassering i 2015

Plassering i 2014

Røros

1

1

Ål

2

4

Nord-Aurdal

3

3

Gloppen

4

10

Vadsø

5

11

Lillehammer

6

5

Bø i Telemark

7

2

Molde

8

20

Hamar

9

8

Trondheim

10

6

Ekspander/minimer faktaboks

Dårligst

På bunnen av listen er Råde kommune i Østfold. De lå også langt nede på fjorårets indeks, men faller i år ned til sisteplass.

Renee Rafshol

SKUFFET: Ordfører i Råde René Rafshol, er ikke fornøyd med at kommunen hans kommer dårligst ut i Norsk kulturindeks.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Jeg er skuffet over dette resultatet. Råde kommune ligger nær tre byer og mange i Råde bruker tjenester i disse byene, men vi har som mål å ha et godt tilbud til innbyggere, sier ordfører René Rafshol.

– Samtidig måler ikke denne indeksen om det er lite eller mye kultur i en kommune. Jeg mener at Råde innbyggerne har et variert godt tilbud selv om vi kan bli bedre, sier han.

Rafshol er også klar på at kultur er viktig for Råde kommune.

– Det er mange aktiviteter som skjer i løpet av året med kunstutstillinger, forsvarsmuseum, sommerrevy og konserter som andre står for. I tillegg så har skolene kor, vi har en aktiv kulturskole, bibliotek med aktiviteter og en kulturuke med lokale, nasjonale og internasjonale artister.

Fjorårets sisteplass, Rødøy kommune i Nordland, havner i år på en 415. plass.

De ti dårligste kulturkommunene

Kommune

Plassering i 2015

Plassering i 2014

Naustdal

418

396

Agdenes

419

405

Andebu

420

397

Verran

421

414

Klepp

422

424

Nedre Eiker

423

422

Værøy

424

376

Tjeldsund

425

286

Snillfjord

426

425

Kvalsund

427

410

Råde

428

427

Ekspander/minimer faktaboks

Kulturstrøm