Hopp til innhold

Her er folkets barne-TV-favoritt

Flere titalls tusen stemmer er avgitt i NRK.nos vignettkonkurranse, og endelig er vinneren klar. «Flukta frå Dyreskogen» er folkets favoritt.

Europeisk animasjonsserie. (1:13) 
Dyra i Dyreskogen er i store vanskar. Menneska øydelegg skogen for dei og fyller jord i dammen med drikkevatn. Padda bergar seg så vidt unna gravemaskinane. Dyra kan ikkje vere i skogen lenger, men kvar skal dei reise?

«Flukta frå Dyreskogen» har tidenes beste barne-TV-vignett. Nå kan du se hele første episode på NRK.no

I sommer har vi i NRK.no gjort et dypdykk i NRK-arkivet og hentet opp noen av de kjæreste barne-TV-minnene vi har. Arkivet inneholder både vignetter og programmer fra hele barne-TVs 52-årige historie, og sammen med dere har vi klart å kåre tidenes beste barne-TV-vignett!

Se hele første episode av «Flukta frå Dyreskogen» øverst i artikkelen!

– Her rekker du å tenke

Flukta frå Dyreskogen

Hallvard Lydvo hadde stemmen til Rev, lederen blant dyra.

Foto: NRK

– Det er en serie hvor det er mye luft mellom replikkene. Det er plass til fuglekvitter og fine bilder, og du har tid til å lytte med øynene.

Det sier Hallvard Lydvo om serien som er blitt folkets favoritt. Han er skuespiller og regissør, men er i denne sammenheng mest kjent som stemmen til Rev, lederen blant dyra i Dyreskogen.

Det er 20 år siden «Flukta frå Dyreskogen» ble sendt på NRK for første gang, og i alt ble det laget 39 episoder fordelt på tre sesonger. Serien var et samarbeid som ble laget av Den europeiske kringkastingsunion (EBU), og Lydvo tror dette er noe av grunnen til at den skiller seg fra mye annet som går på TV i dag.

– I amerikanske serier snakker de i et sett, men her rekker du å tenke på det som blir sagt før det kommer nye replikker.

Lydvo hva han snakker om. I tillegg til å lese inn lydbøker og drive med regi på ulike teaterprosjekter, leser han også inn den norske stemmen til den smått hysteriske hunden Scooby-Doo.

Ble kjent igjen som Rev

25 000 stemmer kom inn i NRK.nos avstemning, og «Flukta frå Dyreskogen» vant en knepen seier mot «Jul i Skomakergata» og de ti andre nominerte.

Lydvo er glad for at den 20 år gamle serien fortsatt blir husket blant leserne til NRK.no.

– Vi tenker ikke på at vi kan bli gjenkjent i denne bransjen, men av og til får vi høre at vi har gjort inntrykk allikevel.

– Mens serien ble sendt for første gang kom det en liten jente bort til meg, og sa at hun kunne se at jeg var Rev fra barne-TV. Selvsagt kunne hun ikke se det, men hun hadde vel hørt stemmen min, og skjønte at det var meg.

Slik gikk den endelige avstemningen til NRK.no:

Barne-TV-avstemning

– Ikke bare søt og snill

«Flukta frå Dyreskogen» har mange innslag av død og ødeleggelse, noe også vignetten bærer preg av. Der får vi se hvordan Rev og vennene hans må flykte fra sultne gravemaskiner og betong som truer med å drukne området.

– Sånn er virkelighet, sier Lydvo. – Den er ikke bare søt og snill.

Serien er basert på en barnebokserie skrevet av Colin Dann, men tar seg enkelte friheter fra disse.

Fjernet 20 000 falske stemmer

I avstemningen til NRK.no så det lenge ut som om vignetten til «Sesam Stasjon» var den åpenbare vinneren, med 72% av alle stemmene. Dessverre var rundt 20 000 av disse stemmene falske, noe som gjorde at «Flukta frå Dyreskogen» seilte opp som folkets favoritt, mens NRK-produserte «Sesam Stasjon» måtte nøye seg med en fjerdeplass.

Dermed vant heller ingen av barne-TV-stjernenes favoritter, «Lekestue» og «Halvsju».

Vignetten som ble valgt var den nest yngste blant de 12 nominerte, og gikk første gang mellom 1992 og 1995. Den har også blitt sendt flere runder i reprise, senest i 2009.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters