Hopp til innhold

Her er EM-sangene

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Med fotball-EM kommer en ny generasjon fotballsanger. På godt og vondt.

Årets offisielle mesterskapslåt er «Endless Summer» med den tysk-amerikanske artisten Oceana. Lars Johnsen i fotballtidsskriftet Josimar er ikke imponert. (Klikk på bildet over for å høre sangen).

Lars Johnsen

Lars Johnsen i Josimar

Foto: Sondre Bjørdal

– Dette er ikke en god fotballåt. Men det er en type dance-poplåt som har blitt veldig vanlig etter VM i Frankrike i 1998, som Ricky Martin frontet med låten «Cup of Life».

Johnsen mener det over tid har blitt vanlig at de offisielle mesterskapslåtene egentlig ikke har noe med fotball å gjøre.

– Tanken er nok at låtene skal bli spilt på byen og sette sitt preg på folkelivet, sier han.

Polske bestemødre

I tillegg til den offisielle EM-låten har en rekke land nå laget sine egne. Polens har blitt lagt merke til, fordi de benytter seg av Russlands suksessformel fra Eurovision Song Contest, og overlater scenen til en håndfull bestemødre i tradisjonelle klesdrakter.

Og som vanlig er irene på banen med sine sekkepiper og banjoer, i låten «The Rocky Road to Poland».

– Det irske bidraget er en omskriving av en Dubliners-låt. Slike tradisjonelle irske sanger handler ofte om å flytte fra eller komme tilbake til den grønne øya, og men her handler den om den trøblete veien til Polen.

Her bruker irene noen virkemidler som er typiske for sjangeren, mener Johnsen.

– De har også klint inn et allsangelement, hvor de synger "You'll Never Beat the Irish". Hvis de nå ikke taper den første kampen mot Kroatia så vil nok det runge i gatene både i Dublin og i Polen.

Allsangfaktoren er ett tradisjonelt kjennetegn, men det finnes flere.

– Et annet kjennetegn er klisjefylte tekster om å ofre alt og blø for drakta. Nøkkelen er å la de verste klisjeene ligge, og i tillegg skrive musikk som på en eller annen måte fanger tidsånden.

Kommentatorer som går «bananas»

Irene bruker også lydklipp fra kommentatorer. Det er et effektivt grep, mener Johnsen.

– For det er noen fotballøyeblikk som går inn i den kollektive nasjonale bevisstheten. Kommentatorer som går bananas er alltid en slager.

Svenskene er ikke bare kjent for å gjøre det godt i Eurovision Song Contest, men også for sine fotballåter. Spesielt populær er När vi graver gull i USA» fra VM i 1994. I år er de på banen med stadionrock-låten «Vi mot världen» (ekstern lenke).

– Denne fungerer. Det er egentlig litt overraskende, for teksten er ganske klisjefylt. Men låten når ikke opp mot «När vi graver gull i USA» fra 1994, som fortsatt står seg godt.

Mer om fotballsanger? Klikk her!

Hva er din favoritt? Diskuter her!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.