NRK Meny
Normal

Her er EM-sangene

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Med fotball-EM kommer en ny generasjon fotballsanger. På godt og vondt.

Årets offisielle mesterskapslåt er «Endless Summer» med den tysk-amerikanske artisten Oceana. Lars Johnsen i fotballtidsskriftet Josimar er ikke imponert. (Klikk på bildet over for å høre sangen).

Lars Johnsen

Lars Johnsen i Josimar

Foto: Sondre Bjørdal

– Dette er ikke en god fotballåt. Men det er en type dance-poplåt som har blitt veldig vanlig etter VM i Frankrike i 1998, som Ricky Martin frontet med låten «Cup of Life».

Johnsen mener det over tid har blitt vanlig at de offisielle mesterskapslåtene egentlig ikke har noe med fotball å gjøre.

– Tanken er nok at låtene skal bli spilt på byen og sette sitt preg på folkelivet, sier han.

Polske bestemødre

I tillegg til den offisielle EM-låten har en rekke land nå laget sine egne. Polens har blitt lagt merke til, fordi de benytter seg av Russlands suksessformel fra Eurovision Song Contest, og overlater scenen til en håndfull bestemødre i tradisjonelle klesdrakter.

Og som vanlig er irene på banen med sine sekkepiper og banjoer, i låten «The Rocky Road to Poland».

– Det irske bidraget er en omskriving av en Dubliners-låt. Slike tradisjonelle irske sanger handler ofte om å flytte fra eller komme tilbake til den grønne øya, og men her handler den om den trøblete veien til Polen.

Her bruker irene noen virkemidler som er typiske for sjangeren, mener Johnsen.

– De har også klint inn et allsangelement, hvor de synger "You'll Never Beat the Irish". Hvis de nå ikke taper den første kampen mot Kroatia så vil nok det runge i gatene både i Dublin og i Polen.

Allsangfaktoren er ett tradisjonelt kjennetegn, men det finnes flere.

– Et annet kjennetegn er klisjefylte tekster om å ofre alt og blø for drakta. Nøkkelen er å la de verste klisjeene ligge, og i tillegg skrive musikk som på en eller annen måte fanger tidsånden.

Kommentatorer som går «bananas»

Irene bruker også lydklipp fra kommentatorer. Det er et effektivt grep, mener Johnsen.

– For det er noen fotballøyeblikk som går inn i den kollektive nasjonale bevisstheten. Kommentatorer som går bananas er alltid en slager.

Svenskene er ikke bare kjent for å gjøre det godt i Eurovision Song Contest, men også for sine fotballåter. Spesielt populær er När vi graver gull i USA» fra VM i 1994. I år er de på banen med stadionrock-låten «Vi mot världen» (ekstern lenke).

– Denne fungerer. Det er egentlig litt overraskende, for teksten er ganske klisjefylt. Men låten når ikke opp mot «När vi graver gull i USA» fra 1994, som fortsatt står seg godt.

Mer om fotballsanger? Klikk her!

Hva er din favoritt? Diskuter her!