Hopp til innhold

Oppenheimer nominert til både beste film og beste hovedrolle

Filmen «Oppenheimer» fikk hele 13 Oscar-nominasjoner og stiller som en av de store favorittene før Oscar-utdelingen. – Det føles fantastisk, sier Trond Fausa Aurvåg.

Trond Fausa Aurvåg med stjernene på verdspremieren for "Oppenheimer".

Trond Fausa Aurvåg med stjernene på verdenspremieren for "Oppenheimer".

Foto: Reuters

Filmen regnes blant annet som favoritt til å vinne i kategorien beste film, slik den gjorde under Golden Globe-utdelingen tidligere i januar.

Storfilmen har norske Trond Fausa Aurvåg på rollelisten.

Cillian Murphy i rollen som atombombens far, J. Robert Oppenheimer, ble blant annet nominert til en Oscar.

Den fikk til sammen 13 nominasjoner tirsdag.

«Poor Things», «Killers of the Flower Moon» og «Barbie» følger etter med henholdsvis elleve, ti og åtte nominasjoner.

– Jeg er veldig fornøyd. Det føles fantastisk. Det er kjempegøy at den får så mange nominasjoner, sier han.

Skuespilleren fulgte offentliggjøringen sammen med NRK.

– Skal du være med på Oscar-festen?

– Vi får se, foreløpig er jeg ikke invitert, men jeg må vel prøve å få det med meg på TV. Er det natt til søndag, slik at jeg kan slappe litt av litt, spør han og sjekker:

– Det er natt til mandag, ja. Nei, jeg må få med meg dette, ler han.

– Det er store kontraster. Det er få røde løpere her, smiler skuespilleren.

«Oppenheimer» ble også nominert til beste film. Det ble også kassasuksessen «Barbie». Den ble i tillegg nominert i en rekke andre klasser.

George Kistiakowsky og Trond Fausa Aurvåg

Den norske skuespilleren spiller George Kistiakowsky, en ukrainsk-amerikansk professor ved Harvard som deltok i Manhattan-prosjektet.

Håper på regissør-pris

Tidligere tirsdag ble Robert Downey Jr. og Emily Blunt nominert til beste birolle for sine bidrag til «Oppenheimer», mens Ryan Gosling og America Ferrera er nominert for sine roller i «Barbie».

Filmene er regissert av henholdsvis Christopher Nolan og Greta Gerwig. Førstnevnte ble også nominert for beste regi. Gerwig ble imidlertid oversett av juryen.

– Jeg håper virkelig at han får en pris. Han var en veldig effektiv regissør, sier Trond Fausa Aurvåg om filmmakeren.

Men jeg håper alle får en pris. Det var veldig gøy å være med på den filmen.

«Oppenheimer».

Filmen «Oppenheimer» stakk av med flest priser under årets Golden Globes.

Foto: Universal Studios

Kulturkommentator i NRK, Inger Merete Hobbelstad, mener den største overraskelsen tirsdag var at verken Gerwig eller Margot Robbie (Barbie) fikk noen nominasjoner.

– Men det var mange sterke filmer i år Jeg tror at mange har vegret seg for å gi de tyngste prisnominasjonene til en film som kan tolkes som en leketøysreklame, sier hun.

Les også Slik vinner du en Oscar

Oscar

Under Golden Globe tidligere i år var det «Oppenheimer» som vant flest priser.

Filmen stakk av med fem Golden Globes-statuetter. «Barbie» hadde hele ni nominasjoner under prisutdelingen og endte med å vinne i to kategorier.

NRKs egen filmanmelder Birger Vestmo har kommet med sine kinofavoritter fra året som var. Her stod også filmene «Oppenheimer», «Maestro» og «Killers of the Flower Moon» høyt oppe på listen.

BARBIE

Barbie fikk til sammen åtte nominasjoner.

Foto: Jaap Buitendijk / Jaap Buitendijk

Ingen norsk film ble nominert

Dokumentarfilmen «Fedrelandet» var Norges Oscar-kandidat i år.

Den norske Oscar-komiteen kalte filmen for «en meditativ skildring av norsk natur og en var som er tett knyttet til dette landskapet».

I filmen følger filmskaper Margreth Olin den 85 år gamle faren sine fotspor gjennom ett år. Handlingen foregår i naturskjønne omgivelser på hjemplassen Oldedalen i Sogn og Fjordane, der også faren vokste opp.

Håpet var at «Fedrelandet» kunne bli nominert i kategorien Beste internasjonale film, men den ble ikke kortlistet til prisen i desember.

Actionkomedie ble storvinner i fjor

Det var filmen «Everything Everywhere All at Once» som ble den store vinneren under fjorårets Oscar-utdeling. Actionkomedien stakk av med hele syv Oscar-statuetter, blant dem beste film, beste regi og beste originalmanus.

Det var første gang én film vant tre skuespillerkategorier og beste film samme år. Michelle Yeoh vant Beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i filmen «Everything Everywhere All at once». Hun ble den første asiatiske kvinnen som vant prisen.

Les også Actionkomedie er nattens store Oscar-vinner

Daniel Kwan og Daniel Scheinert fikk Oscar for «Everything Everywhere All at Once».

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor