Hopp til innhold

Her ligger Ibsens ukjente lillebror

Langt ute på den amerikanske prærien ligger en gravlund. Her ligger Nicolai Alexander Ibsen, Henriks ukjente bror.

Langt ute på den amerikanske prærien ligger en gravlund. Her ligger Nicolai Alexander Ibsen, Henriks ukjente bror. Reporter: Eirik Berg.

NETT-TV: Ildsjeler fra lokalbefolkningen i Iowa har tatt vare på Nicolai Ibsens grav.

Dødsåret er 1888. Henrik Ibsens lillebror ble 53 år gammel.

Glemselen kunne ha innhentet både broren og graven, hadde det ikke vært for noen naboer i den liten byen Estherville i staten Iowa.

Sverre Mørkhagen

Sverre Mørkhagen har skrevet boka «Drømmen om Amerika».

Foto: NRK

– Historien er trist, men den er tatt vare på, sier Sverre Mørkhagen. Han har skrevet boka «Drømmen om Amerika» der Nicolais skjebne har fått sin plass. Boka tar for seg innvandringen fra Norge i årene fra 1825-1900.

Henrik var stjernen

De var fire brødre og en søster. Henrik var den eldste. Siden fulgte Johan Ibsen, Ole Paus Ibsen og Nicolai Ibsen. Søsteren het Hedvig Ibsen.

– Vi vet ikke hva slags forhold Henrik hadde til sine søsken. Men vi vet at han flyttet hjemmefra som 15-åring. Det er grunn til å tro at han ikke var så veldig opptatt av noen av dem, sier Mørkhagen.

Omtalt som krøpling

Johan, som var to år yngre enn Henrik, forsvant i 1851. Ingen vet sikkert hva som skjedde med ham.

Nicolai fikk en skade som spedbarn. En barnepike skal ha mistet ham i gulvet. Ryggen var krum og han hadde en stor pukkel. Familien omtalte ham som krøpling.

– Det hersker liten tvil om at Nicolai var modell for «Lille Eyolf» i Henrik Ibsens skuespill av samme navn, tror Mørkhagen.

Lille Eyolf i Fjernsynsteatret.

Petter Knagenhjelm spilte «Lille Eyolf» i Fjernsynsteatret i 1968. I de andre rollene: Joachim Calmeyher, Lise Fjeldstad og Rut Tellefsen.

Gikk konkurs

Nicolai og broren Ole drev en forretning sammen i hjembyen Skien. Den hadde gått konkurs to ganger. Det var en ensom og slagen mann som emigrerte til Amerika etter morens død i 1869.

Mot slutten av livet skal han ha fortalt til en nabo at skammen ved en konkurs var langt større i Norge enn i Amerika.

Naboen, Ole Myre, har fortalt at Nicolai fikk flere brev fra søsteren Hedvig der hun oppfordret ham inderlig om å komme hjem igjen til Skien.

«Hun ville gjøre alt for at han skulle få et godt liv der. Svaret hans var nedstemt: «Jeg tror neppe jeg vil akseptere det». Nicolai var ingen bitter mann. Han fikk høre om broren Henriks suksess og var stolt av det», skriver Sverre Mørkehagen i «Drømmen om Amerika».

De har givet mig så meget allerede. De tror jeg er død nu, og det er det bedste. Henrik er en stor Mand nu i det gamle Land og jeg – ingenting.

Nicolai Ibsen

Stampet klokken sin

Det er ikke mye vi vet om Nicolais liv i Amerika, men Mørkhagen vet litt:

«Etter ankomsten reiste han som mange andre først til Chicago, der han trolig oppsøkte en pantelåner for å stampe klokken og klokkekjedet han hadde fått av Hedvig. Han livnærte seg en tid som gjeter i Rock county, Wisconsin, før han tilbrakte sine siste leveår i Estherville midtveis på de store præriene mellom Decorah i Iowa og Sioux Falls i Sør-Dakota», skriver han.

I Estherville var han nabo med Ole Myre, en mann som etterlot seg flere beskrivelser av Nicolai Alexander Ibsen.

Nicolai Ibsen opptrådte alltid med en verdighet og dannelse som ikke sto i stil til hans særdeles enkle livsførsel. Han var alltid våkent interessert i broren Henrik (....). Han lot til å glede seg over brorens suksess og viste aldri tegn til bitter misunnelse. Nicolai bar alltid med seg et fotografi av Henrik.

Ole Myre

– Det var naboer som pleiet ham mot slutten av livet. Da han døde, 53 år gammel, etterlot han seg bare gjeld. Begravelsen og gravstøtten ble betalt av naboene som også varslet hans berømte bror, forteller Mørkhagen.

Henrik Ibsens sønn Sigurd var ansatt som diplomat ved ambassaden i Washington. Svaret fra Henrik Ibsen var kortfattet:

«Konsul Sigurd Ibsen vil stå for vedlikeholdet av graven», sa han.

To menn i Estherville må også være med å dele æren for at Nicolai Ibsen ikke er helt borte. I 2011 gikk de sammen om å spore opp graven.

De fant den, ryddet omkring den og pusset opp gravsteinen. I god naboånd.

Nicolay Ibsens grav

Nicolai Ibsens grav ble pusset opp av noen av Esthervilles innbyggere.

Foto: Sverre Mørkehagen

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters