Hopp til innhold

Helt eller terrorist?

Da freden kom, ble fengsel og overvåking belønningen for noen av nazistenes mest innbitte motstandere.

En pause i rettssaken mot motstandsmannen "Osvald", 1954. Kona til den tiltalte fotograferes.

Fra rettssaken mot lederen av Osvaldgruppa i 1954. Den tiltaltes kone blir fotografert i en pause.

Foto: NTB / Scanpix

Hør radiodokumentaren om kvinnen som forelsket seg i en kommunistisk motstandsmann:

Podkast: Terroristen på Torshov, eller jenta fra Toten?

Nettradio: Terroristen på Torshov, eller jenta fra Toten?

- Advokaten min sa at den eneste feilen jeg gjorde, var å gifte meg med en fra Osvaldgruppa, sier Gunvor Slaatten.

- Jeg føler at jeg har blitt behandlet som en terrorist.

Gunvor Slaatten

Gunvor Slaatten i 1959.

Foto: privat

Da krigen kom til Norge var Gunvor Slaatten en ung jente fra et småbruk i vestre Toten. Lite visste hun at det å forelske seg i en motstandsmann skulle få alvorlige konsekvenser i fredstid. Gunvors framtidige ektemann var nemlig kommunist og aktiv i Osvaldgruppa.

Kommunistiske motstandsfolk

Under andre verdenskrig var Osvaldgruppa en av de viktigste sabotasjeorganisasjonene i Norge. De omtrent 200 medlemmene utførte over 100 aksjoner mot nazistene. Men etter krigen fikk de lite heder og ære, fordi mange av dem var kommunister.

Da Gunvor og Ole Slaatten giftet seg og flyttet til Torshov i Oslo, gikk det ikke lang tid før de merket at de ble overvåket.

- Det var mannen min som først oppdaget bilene som stod utenfor hos oss. Når vi var ute og gikk, dukket det ofte opp fremmede menn bak oss. Du følte deg forfulgt hele tiden, sier Gunvor Slaatten, som for noen år siden fikk utlevert både sin og sin avdøde manns mappe fra Overvåkingspolitiet. Her bekreftes det hvor omfattende overvåkingen av ekteparet hadde vært.

Les også: Asbjørn Sunde og Osvaldgruppa

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gunvor og Ole Slaatten

Ekteparet Gunvor og Ole Slaatten, fotografert i 1968.

Foto: privat

Anklaget for spionasje

I 1954 ble ekteparet Gunvor og Ole Slaatten arrestert og mistenkt for spionasje til fordel for Sovjetunionen. Rettsmøtet ble holdt for lukkede dører, og Gunvor Slaatten ble pålagt besøks- og brevforbud.

I 1996 kom Lundrapporten som avdekket registrering og ulovlig overvåking av norske borgere. Og i et notat fra desember 1973 til overvåkingssjefen ble det opplyst at observasjonsarkivet inneholdt saker på rundt 39 000 personer.

- Kan du forstå at man etter krigen var redd for at folk som var kommunistvennlige skulle samarbeide med Sovjetunionen og gjøre statskupp i Norge?

Gunvor Slaatten i dag

Gunvor Slaatten i dag.

Foto: Birgitte Gjestvang / NRK

-Ja, jeg forstår det, men det var faktisk ikke forbudt å være kommunist og det at vi skulle bli behandlet som tyver og kjeltringer kan jeg ikke forstå. Jeg har aldri stjålet noe, og det føles urettferdig at mannen min som hadde kjempet mot nazistene skulle bli straffet for det i fredstid.

- Ble behandlet som en forbryter


Gunvor Slaatten slapp ut etter 14 dager, og mannen etter seks uker. Begge sakene ble henlagt.

- Det var stor skam å komme hjem etter fengslingen. Naboene sluttet å hilse og jeg ble behandlet som om jeg skulle være en farlig forbryter, sier Gunvor i prorammet.

- Det skulle ha vært nok det som skjedde under krigen. Men det var mye etterpå som gjorde like vondt som under krigen.

Radiodokumentaren "Terroristen på Torshov, eller jenta fra Toten?" sendes i NRK P2 lørdag 20. mars kl 10.03 og søndag 21. mars kl 21.03.

Ved Birgitte Gjestvang. Idé og delresearch: Morten Conradi. Tekniker: Geir Hauger og konsulent: Ragna Nordenborg.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.