Anmeldt av fra Torgeir Larsen
'Eventyret' - en biografi om Helge Ingstad. 2009
Foto: Gyldendal Norsk ForlagI likhet med Fritjof Nansen og Thor Heyerdahl var Helge Ingstad en av 1900 tallets store norske helter. Alle tre sprengte grenser som oppdagere og vitenskapsmenn i barsk natur. De skrev populære bestselgere fra sine eventyr og var med på å forme moderne norsk identitet. Helge Ingstads første store beretning var ”Pelsjegerliv” - fra den canadiske villmarken på 1920-tallet.
Eventyret – det å leve ut drømmen – er det sentrale i første del av Helge Ingstads liv. Det er denne perioden som skildres i dette bindet – fra oppvekst i Bergen, oppbrudd og pelsjegerliv i Canada, via livet som første og siste norske sysselmann på Øst-Grønland, Svalbard og til slutt som cowboy på søken etter apacheindianere i Amerika like oppunder andre verdenskrig.
Datter som biograf
Helge Ingstad skrev på en biografi selv, men ga til slutt oppdraget til sin datter sammen med 40 hyllemeter arkivstoff. I forordet skriver Benedicte Ingstad om utfordringen ved å skulle skrive biografien om sine egne foreldre. En utfordring som forsøkes løst ved å skape distanse. Hun skriver konsekvent om Helge – ikke om far. I store deler av boka undertrykkes – snarere enn brukes – det faktum at biografen er datter av hovedpersonen.
Lite undersøkende
Å kreve kritisk saumfaring av egen far er urimelig, men ved å velge en distansert tilnærming gjør Benedicte Ingstad det unødig vanskelig for seg selv. Pålagt distanse i en biografi uten et kritisk og undersøkende utgangspunkt blir tamt. Ett eksempel er skildringen av Helge Ingstads periode på Øst-Grønland som sysselmann. Dette er et av de mest spennende og kontroversielle kapitlene i nyere norsk historie – Norges forsøk på å ta tilbake deler av Grønland fra Danmark. Prosjektet ble drevet fram av nasjonalister på den politiske høyresiden i mellomkrigstidens Norge. Det legger heller ikke Benedicte Ingstad skjul på. Hun skriver at ”Helge” ikke likte å snakke om denne perioden, men lite om hvorfor. For hva var egentlig Helge Ingstads rolle i det politiske spillet om Grønland – og i det nasjonalistiske Norge på 1930 tallet? Hvor sto samfunnsmennesket Ingstad – utover eventyreren - i denne perioden? Forfatterens distanse gjør her at framstillingen hverken blir personlig eller granskende.
Neste bind
Benedicte Ingstad har skrevet biografi om faren, Helge Ingstad.
Foto: Gyldendal Norsk Forlag Biografiens sterke side er kildetilfanget forfatteren har gjennom farens arkiv, og da særlig den omfattende brevvekslingen mellom far og sønn Ingstad som brukes til å gi gode tidsbilder. Boka er også velkomponert og språklig god. I neste og siste bind vil biografen selv være en del av historien. Det bør Benedicte Ingstad utnytte til å gi avslutningen det ”Eventyret” mangler.