NRK Meny
Normal

Helga Hjorth svarer søsteren: – Det handler ikke om å ta noen

Forfatter Vigdis Hjorth mener søsterens bok bærer for mye preg av å skulle ta storesøsteren. Men søsteren Helga mener boken var helt nødvendig.

Forfatter Vigdis Hjort får Kritikerprisen i 2017

IKKE KONTAKT MED FAMILIEN: Forfatter Vigdis Hjorth.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

For første gang kommenterer forfatter Vigdis Hjorth romanstriden med søsteren Helga, i en intervjubok som kommer ut i dag. Saken ble først omtalt i Dagsavisen.

Boken «Vigdis, del for del» er skrevet av litteraturviter Kaja Schjerven Mollerin.

Ikke hatt kontakt med familien på 30 år

I fjor kom Vigdis Hjorth med romanen «Arv og Miljø», der hun forteller historien om arveoppgjøret mellom tre søstre og en bror etter farens død, og om hvordan familien reagerer når storesøsteren forteller at faren misbrukte henne seksuelt da hun var barn.

Boken skapte mye debatt om såkalt virkelighetslitteratur, og Vigdis søster Helga valgte å komme med sin versjon av familiestriden i boken «Fri vilje» som kom ut i sommer.

I boken spør Mollerin hvordan familien har reagert etter at hun kom ut med romanen «Arv og Miljø».

– Det vet jeg ikke. Jeg har ikke kontakt med dem. Jeg brøt med dem for mange, mange år siden. Vi kjenner ikke hverandre, sier hun.

Videre i boka forteller Vigdis Hjorth:

– Jeg har brutt med min primærfamilie for nærmere 30 år siden, og innenfor familien har vi ulike fortellinger om hva vi har vært med på.

– Bærer preg av å skulle ta storesøsteren

I august i år kom Vigdis Hjorths søster Helga med et svar til sin storesøster, i form av romanen «Fri vilje», der fortelleren er en kvinne som opplever at storesøsteren skriver roman.

Vigdis Hjorth kommenterte ikke denne boken da den ble utgitt, men svarer på spørsmål om søsterens roman i den nye intervjuboka:

– Slik denne storesøsteren er portrettert i 'Fri vilje', skjønner jeg godt at hun er en belastning for familien. De må bare være glad for at hun har holdt seg borte alle disse årene», sier Vigdis Hjorth til Kaja Schjerven Mollerin.

I boken sier hun at hun mener søsterens partier der hun beskriver hvor sårt og ubehagelig det kan være å kjenne seg igjen i en roman, er gode.

– Men ellers bærer den for stort preg av bare å skulle ta denne storesøsteren.

– Handler ikke om å ta noen

Helga Hjorth skriver i en SMS til NRK at romanen «Fri vilje» ble til fordi hun ville ta sine foreldre i forsvar, og fordi hun hadde et sterkt behov for å korrigere det bildet som ble skapt av familien deres i «Arv og miljø».

Helga Hjorth

FØLER EN RO ETTER AT HUN FIKK SKREVET BOKEN FRI VILJE: Helga Hjorth

Foto: Kagge

– Fri vilje er det korrektivet, men jeg hadde ønsket at det ikke var nødvendig. Jeg har brukt min ytringsfrihet og Vigdis har brukt sin. Det har vært viktig både for meg og andre i familien og for våre venner og bekjente, som med boken har fått en slags ro.

Hun skriver videre at romanen handler om problemstillinger knyttet til virkelighetslitteratur og det å ha et skrivende familiemedlem som bruker resten av familien som råstoff i sine litterære verk.

– For meg handler ikke dette om «å ta» noen, men å fortelle en historie som er egnet til å engasjere leseren.

Nå håper hun familien får ro fremover, og ønsker Vigdis alt godt.

– Feil å lese «Arv og Miljø» selvbiografisk

Debatten rundt romanen «Arv og miljø» tok av i fjor høst da Aftenposten skrev at Vigdis Hjorth blant annet beskrev detaljer fra sin fars begravelse i romanen.

Vigdis Hjort har i liten grad kommentert innholdet i i romanen, men sier følgende i intervjuboka som kommer i dag:

– Det blir feil å lese romanen «Arv og miljø» som en bevisføring for noe forfatteren, altså jeg, skulle ha opplevd.

Forlaget Cappelen Damm sier til NRK i dag at Vigdis Hjort ikke vil gi intervjuer om den nye boken nå.

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters