Hopp til innhold

- Jeg hadde høye forventninger

Helga Flatland stjal kladdebøker på skolen og fylte dem med noveller og fortellinger.

Helga Flatland

Helga Flatland debuterer med romanen 'Bli hvis du kan. Reis hvis du må'.

Foto: Aschehoug

Bli hvis du kan. Reis hvis du må.
Foto: Aschehoug forlag

Men det trenger ikke 25-åringen å gjøre lenger. Nå kommer nemlig historiene hennes i bokform. Debutromanen «Bli hvis du kan. Reis hvis du må» har fått mye oppmerksomhet og gode anmeldelser.

Les: NRKs anmeldelse av Flatlands bok

Og Helga Flatland ser selv fornøyd med responsen på debuten.

– Jeg hadde høye forventninger, men opplevelsen har overgått dem. Det har vært fantastisk, forteller hun til NRK.no.

Fortell om debutboken din.
– Romanen tar utgangspunkt i tre unge gutters avgjørelse om å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan, men den handler først og fremst om menneskeskjebner som griper i hverandre. Historien blir fortalt gjennom fire fortellerstemmer, to av dem på nynorsk og to på bokmål.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Det husker jeg ikke, men det er i hvert fall over ti år siden jeg satte meg målet om å en gang gi ut en bok.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Jeg har som sagt skrevet hele livet. Gjennom hele barne- og ungdomsskolen stjal jeg kladdebøker som jeg fylte med noveller og fortellinger. I ettertid ser jeg at jeg i stor grad «hermet» etter bøker jeg leste på den tiden, men det har nok vært med på å forme språket mitt. Før jeg begynte på tekstlinjen ved Westerdals skrev jeg veldig innadvente og språklig utforskende tekster uten mye innhold. På Westerdals ble vi utfordret på hva vi ville si, og hvordan, og i løpet av de tre årene utviklet jeg en stemme som kunne fortelle en utadvent historie uten at det gikk på bekostning av språket. Jeg begynte på «Bli hvis du kan. Reis hvis du må» høsten 2008, og sendte inn det første kapittelet til Øyvind Pharo hos Aschehoug våren 2009. Han ba meg skrive mer, og etter noen få endringer og justeringer kom boken ut nå i januar.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Bekreftelsen på at noen virkelig hadde tro på det jeg hadde skrevet var det beste. Det var en fantastisk og rar følelse når jeg skjønte at jeg etter hvert skulle få se min egen bok i bokhyllene.

Hvem er dine litterære forbilder?
– Jeg er veldig glad i Per Petterson, Carl Frode Tiller og Per Olof Enquist, men er veldig altetende og lett å fange i en god historie, noe veldig mange forfattere skriver.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Per Olof Enquist med boken «Et annat liv» ga meg en leseropplevelse jeg aldri vil glemme. Ærlig, morsom og til tider så hjerteskjærende at jeg måtte legge den fra meg. En fantastisk fortelling som byr på alt det jeg mener god litteratur må ha.

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Skriv mye og jobb hardt. For min del handlet det først og fremst om å lære å formidle en historie, for andre handler det mye om å finne frem til et godt språk, og ikke minst et språk og uttrykk man behersker. Men fremfor alt tror jeg det bare handler om øvelse (og litt mot til å sende inn til forlag etter hvert!)

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Jeg har planer om å kjøpe en ny Mac som ikke bryter sammen og sletter 20 sider ulagret manus. Og så har jeg planer om å leve for dem mens jeg setter i gang med ny bok.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– Jeg hadde høye forventninger, men opplevelsen har overgått dem. Det har vært fantastisk, med mye oppmerksomhet, gode og viktige anmeldelser og ikke minst tilbakemeldinger fra folk som liker boka. Det motiverer!

NRK anbefaler

Kulturstrøm

 • Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight får Kim Frieles minnepris

  Regjeringa kunngjorde opprettinga av Kim Frieles minnepris under Oslo pride i fjor, og no er dei første prisvinnarane klare.

  Støttegruppa 25. juni får prisen fordi dei har vore ei viktig støtte og tydeleg stemme for dei som vart ramma av terroren i Rosenkrantz’ gate i Oslo 25. juni 2022. Insight får prisen for si sentrale rolle i å fremme rettane til skeive i Ukraina.

  – Trass i alle framsteg vi har gjort, står det framleis jobb igjen å gjere. Kim Frieles minnepris er viktig for å synleggjere at kampen for rettane til skeive må halde fram, seier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

  Prisen blei delt ut under Oslo Prides femtiårsmarkering i Operaen onsdag.

  Kim Frieles minnepris deles ut av kronprins Haakon
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Kalde kvinnestudiar

  Lena Andersson har ein særs karakteristisk forteljar­stemme. Ho dyrkar ein allvitande forteljar med fullt innblikk i tankar og kjensler, som analyserer desse med kald autoritet. Det har også sine fordeler og ulemper. Av og til er resultatet nydeleg, skriv litteraturkritikar Gerd Elin Sandve om boka «Studie i menneskelig atferd».

  bildecollage med forfatter Lena Anderson og omslaget for hennes bok "Studie i menneskelig atferd".
  Terningkast 4 Bok

  «Ei skarp observasjons­evne, og ein endå skarpare penn»

  ANMELDELSE: «Studie i menneskelig atferd» av Lena Andersson

 • For de godt forberedte

  – FromSoftware er mestere i å bygge ufattelig stilige omgivelser, fylle disse omgivelsene med ekstremt kule bosser og fiender, og så levere ut en jevn strøm av tilfredsstillende belønninger til spillerne. Dette er mestringsfølelse på boks, skriver spillkritiker Rune Fjeld Olsen om «Elden Ring: Shadow of the Erdtree».

  Bilde fra spillet "Elden Ring: Shadow of the Erdtree" (2024)
  Terningkast 6 Spill

  «Ingen over, ingen ved siden»

  ANMELDELSE: «Elden Ring: Shadow of the Erdtree»