HCs Hangover

Norgesglasset hadde lenge jakta på denne Hanssen. Med ham har vi fått en av de mest særpregede og finurlige kåsørene hertillands på fast plass. Halvard C Hanssen kåserer i Norgesglasset...

Han ble framfødt og oppbrakt i traktene rundt Vegårshei, foreldrene døpte ham Halvard Conrad og håpet på det beste. Etter tilblivelsen i 1947 har han fartet vide om, signaturen HC dukket opp i Norsk Telegrambyrå det året Norge hadde sin første folkeavstemming om EEC-medlemsskap. Siden har han jobba ved Arbeidernes pressekontor, i Aftenposten, i NRK Dagsnytt, før han tok fatt på 18 år i Dagbladet som krimreporter, utenriksmedarbeider og kommentarskribent.

Mange vil trolig huske utallige oppsprita oppgjør med kona Lullen i fast petitspalte på lørdag. Etter alt for mange fulle beger forlot Lullen ham i oktober 2003, - hvorpå han flyttet tilbake til hjembygda Vegårdshei og slapp en katt inn i sitt liv. Også den freser av og til, men i motsetning til koner så holder den seg med pels sjøl, ytrer en dypt filosofisk HC.

Hør HCs kåseri her: HCs Hangover

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs