NRK Meny
Normal

Havet skal fylle lommeboken

Norges Bank har bestemt at havet skal være det kunstneriske utgangspunktet for en ny seddelserie. De nye papirpengene havner tidligst i lommebøkene og kassaapparatene i 2017.

Ny 100-kroner-seddel

The Metrik System og Terje Tønnesens «Det norske livsrommet» er en av vinnerne.

Foto: The Metric System

Åtte deltakere ble valgt ut av en ekspertgruppe i 2013. De konkurrerte om utformingen og to forslag nådde finalen.

En kombinasjon av to

Norges Bank vil arbeide videre med et av de innleverte forslagene. Forsiden på sedlene vil bli utviklet med utgangspunkt i forslaget fra The Metric System, Det norske livsrommet.

Utgangspunktet for baksidene vil være pikselmotivene levert inn fra Snøhetta Design, Grensenes skjønnhet.

Sikkerheten er tatt vare på

– Dette er et forslag som er tilrettelagt for de nødvendige sikkerhetselementene.
Uttrykket er åpent, lyst og typisk nordisk. Ved å benytte pikselmotivene fra Snøhetta Design som bakside, vil sedlene få både et tradisjonelt og et moderne uttrykk, mente juryen.

Utkast til ny norsk Utkast til ny 100-kroneseddel med pikselert motiv designet av Snøhetta

Snøhetta Design, Grensenes skjønnhet.

Foto: Snøhetta Design

Dialog med blinde

For blinde og svaksynte er det ikke lett å kjenne forskjell på pengesedlene. Derfor ba Norges Blindeforbund om punktskrift på de nye sedlene.

– Norges Bank og Norges Blindeforbund har vært i dialog under arbeidet, og begge parter er fornøyd med forslagene, sier kommunikasjonsdirektør Hilde Singsaas i Norges Bank.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.