Hopp til innhold

Harald Gundhus er død

Musikeren, komponisten og radiomannen er gått bort.

Harald Gundhus: Don't drop the bop

Harald Gundhus ble 65 år gammel.

Foto: Platecover

Harald Gundhus: Don't drop the bop

Et av albumene fra Harald Gundhus: 'Don't drop the bop'.

Foto: Platecover

Les også: Kongsberg Jazzfestival feirer jubilanter

Musikeren, komponisten og radiomannen Harald Gundhus døde fredag 10. august, 65 år gammel, etter en tids sykdom. Han var en sjelden musikkformidler som bandt generasjoner og nasjoner sammen på sin unike måte.

”Syng, klapp og swing”

Fra 1970 og gjennom nærmere 20 år ledet han NRK-programmet ”Syng, klapp og swing” hvor barn i førskolealderen møtte ledende norske jazzmusikere, heriblant pianist Egil Kapstad og saksofonist Bjørn Johansen. Gundhus viste at barns musikalitet er uten grenser, og at intet jazztema er for vanskelig for dem – John Coltranes intrikate klassiker ”Giant Steps” sto for eksempel på repertoaret. Programmene ble også utgitt på plate.

Ellers var Harald Gundhus en musikalsk brobygger mellom de forskjelligste genre. Hans arrangement av Draumkvedet, innspilt i 1984 med bl.a. Agnes Buen Garnås og Knut Buen, er en klassiker i norsk tradisjons- og improvisasjonsmusikk. Her viser Gundhus også sitt eminente fløytespill, som ellers også omfattet det klassiske repertoar etter studier ved Norges Musikkhøgskole.

Introduserte tsjekkisk jazz

Som jazzmusiker var Harald Gundhus idérik og huskes særlig for sin mangeårige kontakt med tsjekkisk jazz, som han kom i kontakt med på en NRK-reise i 1985. Han introduserte blant andre pianisten Emil Viklicky for det norske jazzmiljø, og laget også internasjonale jazztreff hvor tsjekkiske og norske musikere ble koblet med den amerikanske trompetist-veteranen Benny Bailey. I 1992 var Gundhus engasjert som solist med Radiostorbandet i Praha.

Som komponist leverte Gundhus flere verk til Den Bøhmiske Saksofonkvartett, opptak av disse er nylig sendt både i Tsjekkisk Radio og NRK. Han var også en kløpper med databasert notasjon, og fikk stadig i oppdrag å ”renskrive” norske komponistkollegers håndskrevne partiturer.

Stor inspirator og gledesspreder

I senere år var Gundhus’ tenorsax og fløytespill jevnlig å høre i en kvintett med vår store jazztrombonist Frode Thingnæs. Deres siste samspill fant sted snaue to uker før Gundhus gikk bort - på ”Flåtejazz” i Kragerø, Haralds hjemby gjennom de siste ti år. Harald Gundhus vil huskes og savnes som en stor inspirator og gledesspreder, både i lokalmiljøet og på tvers av landegrenser.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP