Hopp til innhold

Har du hørt?!

For første gang stiller kunstneren Bård Breivik ut sine ferske øreskulpturer i Norge.

Ører
Foto: Studio foto

Det er studio Hugo Opdal i bygda Flø på Sunnmøre, som får gleden av å huse kunstnerens ører.

Hugo Oppdal

Hugo Opdal

Foto: Gunnar Wiik

- Dette er et høydepunkt for oss. Det betyr utrolig mye. Bård Breivik er vel den tyngste kunstneren jeg har hatt. Vi hadde en utstilling av Damien Hurst før jul. Det åpnet galleriet internasjonalt, sier fotograf og galleridriver, Hugo Opdal til NRK Kulturnytt.

Hugo Oppdal galleri startet for 2,5 år siden og har hatt meget bra besøk tross sin beliggenhet på Norges vestkyst.

Venter kjempeører i posten

I morgen får Opdal seks store og tre små ører i posten fra Helsinki. Alle er en del av Bård Breiviks utstilling «Listen».

- De største ørene er 1,55. Noen er i stål og noen i kobber. De minste er i naturlig størrelse, i sølv. Dette blir veldig spennende. Bård Breivik er kanskje den fremste billedkunstneren vi har, og jeg liker det han gjør veldig godt.

Bygda flø har kun 160 innbyggere. (Øre)Verkene stilles for første gang ut i Norge, etter at de i sommer er vist i Helsinki og Beijing.

Hvis dine ører henger ned

Øre
Foto: NRK

Bård Breivik har, ifølge en pressemelding, stadig skiftet arbeidsteknikker, men kombinasjonen av håndverk og teknologi er et karakteristisk trekk. Gjennom karrieren har han tatt i bruk en mengde ulike materialer fra bambus, bjørkerøtter og knust eggeskall til granitt, stål og størknet lava. De senere årene har han i stor grad arbeidet med kunst i stor skala i det offentlige rom.

Fra 2005: Bård Breivik hos Skavland

Denne gang har Breivik tatt utgangspunkt i selve visualiseringen av en av primærsansene våre - hørselen. Han har latt seg fascinere og lekt med menneskeørets individuelle form og vårt forhold til de.

Overdimensjonerte ører i stål og kobber, ører i naturlig størrelse i sølv og sirkelrunde glassobjekter er blant kunstverkene som stilles ut i det intime galleriet sør for Ålesund.

Les flere nyheter fra NRK Kulturnytt

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters