Hopp til innhold

Håper at vikingskattene kan reddes

Vikingskattene forvitrer og kan bli helt ødelagte. Nå har forskere funnet frem til helt nye banebrytende metoder som gir håp om at gjenstandene kan reddes.

Det kom som et sjokk på mange da det ble oppdaget hvor ødelagte mange av vikingskattene i Vikingsmuseet på Bygdøy er. Nå har forskerne funnet frem til helt nye metoder som gir håp om at kulturarven kan reddes.

REDNINGSAKSJON: Forsker Caitlin McQueen studerer noen av de ødelagte vikingskattene.

Sjokket var stort da det ble avslørt at vikingskattene som ble funnet ombord i Osebergskipet var i ferd med å smuldre opp innenfra.

Gjenstandene som er utstilt på Vikingsmuseet på Bygdøy holdes bare sammen av nagler og lim. Flere steder er treverket pulverisert.

Optimistiske

Vikingskatter på Bygdøy

NYE MATERIALER: Kjemiker Hartmut Kutzhe har vært med på å finne helt nye materialer som kan erstatte treverket som er ødelagt.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Dette har skjedd på grunn av en konserveringsmetode som ble brukt etter at skipet ble funnet for over hundre år siden, forteller prosjektkoordinator David Hauer.

I snart tre år har forskere jobbet på spreng – i et laboratorium vegg i vegg med museet – for å finne metoder som kan redde denne kulturarven.

– Vi har godt håp om at vi nå har funnet metoder som kan redde gjenstandene. Vi er optimistiske, sier kjemikeren Hartmut Kutzhe.

Uprøvde metoder

Staten bevilget i 2013 30 millioner kroner, og prosjektet, som ble kalt «Saving Oseberg», fikk 10 millioner fra Universitetet. Ledende forskere fra ti land ble hentet inn.

Det de nå har funnet frem til er helt nye metoder som ikke har vært prøvd før. De har greid å stabilisere syrenivået i treverket og de har funnet nytt naturlig materiale som kan erstatte det som er ødelagt. Forskningen har hittil foregått på små biter - hentet fra gjenstandene.

I den neste fasen skal metodene prøves ut på kulturskattene.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.