Hopp til innhold

Hanne Krogh

Arne Bendiksen var døråpner for henne som 14-åring. Siden har hun bemerket seg både som prinsesse og ankelstrømpe. Hanne Krogh gjestet i Stjerneklart i NRK P1.

Hanne Krogh
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Hør Stjerneklart med Hanne Krogh

Hanne Krogh ble født 24. januar 1956 i Oslo og bodde den første tiden på Lambertseter. Hun lærte revyviser i ung alder av bestemor Hjørdis, faren hennes sang Einar Roses og Arvid Nilsens revysanger på sengekanten, og hun lærte å lese fra Lalla Carlsens revytekster. Hun elsket å opptre, og sto allerede som 4-åring på disken i godtebutikken og sang.

Som 8-åring flyttet hun til morens hjemby, Haugesund, sammen med familien, og hennes offentlige debut som sanger kom året etter, godt skjult bak sceneteppet på grunn av en sjelden, men akutt sceneskrekk.

Platekontrakt og Grand Prix-finale

Hanne Krogh i 1971

Hanne Krogh synger 'Lykken er' i den norske Melodi Grand Prix-finalen i 1971.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Som 14-åring var hun på sommerferie hos pappa i Oslo, og da han hørte henne synge, tok han kontakt med Arne Bendiksen som øyeblikkelig ga henne platekontrakt. ”Lukk opp min dør” kom ut i 1970. Året etter plukket Arne Bendiksen henne ut til Melodi Grand Prix, og hun vant med ”Lykken er”. I den internasjonale finalen i Dublin var hun yngste deltaker til da og ble nest sist, men sjarmerte mange.

Hanne Krogh dro på sommerturné i Norge sammen med andre artister, og året etter var hun på nytt i den norske finalen der hun sang Arne Bendiksens ”Småting” med lite orkester. Melodien vant, men det var stororkester-solistene Grethe Kausland og Benny Borg som ble sendt til Edinburgh. Som 16-åring flyttet Hanne på hybel i Oslo og begynte på Nissen Gymnas. Da var hun kvinnesakskvinne på sin hals, med lilla skjerf og skaut. Skolevenninner var blant andre Minken Fossheim, Hege Schøyen og Mari Maurstad. Hun spilte i en TV-serie med Thorbjørn Egner, i spillefilmene ”Crash” og ”Reisen til Julestjernen”.

Hanne søkte seg inn på produksjonsassistent-opplæring i NRK i 1976, og jobbet som script i fjernsynet der, parallelt med sangkarrieren. Det ble ny plate i 1978, ”Hanne Krogh” og i 1980, ”Nærbilde”, som for alvor ble hennes gjennombrudd, blant annet med legendariske ”Høstvise”. 4 nye plater i rask rekkefølge ble alle salgssuksesser og brakte henne mye edelt metall på veggene. Fra foreldrenes USA-opphold fikk Hanne høre Andrews Sisters, og hun fikk sansen for harmonisang.

Lot det swinge

Bobbysocks

Bobbysocks.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Hanne Krogh møtte svenske Elisabeth Andreasson under en talentfestival i Belgia i 1983, og de dannet swingvokalduoen ”Bobbysocks”. Da de vant den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i 1985 med Rolf Løvlands ”La det swinge”, gikk Norge helt av skaftet. Bobbysocks turnerte verden rundt og ga ut tre album før de to jentene gikk tilbake til solokarrierene igjen.

Den neste platen hennes, ”Hanne”, solgte til sølvplate. Så slo hun seg sammen med Eirikur Hauksson fra Island, Aunt Mary-vokalisten Jan Groth og Marianne Antonsen fra Fredrikstad i gruppa ”Just 4 Fun” og satte publikumsrekorder i Sarpsborg med oppsetningen ”Ren 60”. Hanne finansierte selv platen som solgte til gull med 50.000 eksemplarer.

I 1992 fikk hun Spellemannsprisen for konsert-platen ”Ta meg til havet” som ble spilt inn i Haugesund. Året etter ble hun mamma til lille Amalie, og det inspirerte henne til å gi ut flere barneplater. Hanne har også vært programleder på TV og spilt teater i Haugesund med rollen ”Emma Gutlarina”.

Mange amatørkor over hele landet har fått gleden av å samarbeide med henne, særlig i tiden før jul. Hun har også vært med på å grunnlegge Sunniva-festspelet på Selje i Nordfjord. Hun har gitt ut i alt 21 album, et 20-talls singelplater, og hun har vært gjest på 17 andre album. Hanne er gift med journalisten Trygve Sundbø og har to barn, pokerspilleren Sverre på 26 og danseren og skuespilleren Amalie på 15.

Stjerneklart med Hanne Krogh, mandag 28.04.08 kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters