NRK Meny
Normal

Han er Borgens storsjarmør

– Kasper Juul er en sjarlatan og en forfører. Men jeg prøver å gjøre ham så sjarmerende som mulig, slik at vi tilgir ham hans feil, forteller skuespiller Pilou Asbæk i «Borgen».

Pilou Asbæk i rollen som Kasper Juul i Borgen

Pilou Asbæk spiller medierådgiveren Kasper Juul i den danske dramaserien «Borgen».

Foto: Mike Kollöffel / DR

I kveld ser du tredje episode i sesong to av den danske dramaserien «Borgen» på NRK1. Serien har blitt veldig populær i Danmark, og også her i Norge benker mange seere seg foran fjernsynet hver mandagskveld.

En av hovedpersonene i «Borgen», og blant dem som har fått mest oppmerksomhet, er seriens medierådgiver og «spindoktor» Kasper Juul spilt av Pilou Asbæk. En suksessfull, kjekk, ung skjørtejeger med mørke hemmeligheter men mye sjarme.

– Kasper Juul kan lyve, stjele og forføre. Han er en av de karakterer som er i stand til å gjøre alt, dermed blir han uberegnelig. Og hvis han er uberegnelig, så blir vi usikre på hvem han er, og så vil vi gjerne se mer av ham, forklarer Pilou Asbæk til NRK.no på telefon fra Danmark, der han for tiden spiller inn tredje sesong av den populære serien.

– Men er han god på bunnen?

– Det håper jeg. Jeg vet jo ikke. Men i alt han gjør, prøver jeg å gjøre ham så sjarmerende som mulig, slik at vi tilgir ham hans feil.

Umulig kjærlighet

Birgitte Hjort Sørensen i rollen som Katrine Fønsmark i Borgen

Birgitte Hjort Sørensen i rollen som Katrine Fønsmark. Hun er Kaspers store kjærlighet.

Foto: DR

I første sesong av serien kommer det frem at Kasper Juul og journalisten Katrine Fønsmark (spilt av Birgitte Hjort Sørensen) har vært kjærester, og forholdet dem i mellom er også tema i seriens andre sesong.

– Kasper er en sjarlatan og han har for mange damer. Det eneste han skulle ønske han kunne si er «Kathrine Fønsmark jeg elsker deg». Men hun er ikke god for ham. For hvis han sier at han elsker henne, så ser han sin egen fortid i øynene. Hun er det mennesket som kjenner ham best, og det på tross av at hun er den han har løyet mest for, forklarer Asbæk.

Privat hevder skuespilleren å være en helt annen person enn karakteren Kasper Juul.

– Vi likner overhodet ikke. Jeg har vært sammen med den samme kvinnen i 5 år. Og jeg er så dårlig til å lyve at jeg slett ikke skulle vært skuespiller, ler han.

Likevel har han blitt fremstilt i noe av det samme lyset som karakteren han spiller i dansk presse.

– De ser «Borgen» og så ser de en mann som er kynisk og uberegnelig men sjarmerende. Og så vil de ha det til at jeg også er det.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

– Ikke superstjerne

Pilou Asbæk og Iben Dorner i Borgen

I sesong to flytter Kasper inn sammen med sin kjæreste Sanne. Men det blir ikke bare enkelt for sjarmøren å holde seg unna andre damer.

Foto: Mike Kollöffel / DR

Pilou Asbæk var akkurat ferdig utdannet skuespiller (han studerte blant annet sammen med norske Jacob Oftebro, kjent fra Erobreren og den kommende Kon-Tiki-filmen) da han fikk rollen som Kasper i «Borgen». Han gikk fra en ukjent tilværelse, til plutselig å være en av de mest omtalte skuespillerne i Danmark.

– Det har vært vilt. Til sommeren er det fire år siden jeg gikk ut fra teaterskolen. Jeg har arbeidet non stop siden da og vært veldig heldig. Men når du som ung skuespiller kommer rett ut og får en slik suksess tror jeg du enten blir gal, eller så blir du ydmyk. Og jeg tror mer på at det er hardt arbeid og fine opplevelser med dine kolleger som gjelder, enn det å være superstjerne.

– Man kaller det stjerneskudd, ikke sant, men et stjerneskudd slukner ganske fort.

Tilbake til start

Derfor har Pilou nå besluttet å gå tilbake til der han kom fra, nemlig teateret.

Sesong tre av «Borgen» spilles inn i Danmark i disse dager, men Kasper Juul har en langt mindre fremtredende rolle her enn i de to foregående sesongene. Dette på oppfordring fra Asbæk selv.

– Jeg kunne saktens ha sagt ja til å gjøre en tredje sesong og hatt en kjemperolle i der. Men det var også viktig for meg å dra på turné i hele Danmark, og spille en mindre rolle i en teaterforestilling for liksom å finne ut av «what is it all about?». Jeg har vært ferdigutdannet i fire år, og i tre av dem har jeg spilt den mannlige hovedrollen i en stor DR-serie. Jeg elsker å jobbe på DR og jeg elsker å være en del av hele deres univers. Men for meg selv, for Pilou, var det viktig å si ok, back to scratch. Nå handler det om å stå foran hundre mennesker på Sørjylland. Forestill deg at du står i Nord-Norge og spiller i en gymnastikksal.

Målet er at dette skal være med på å gjøre Asbæk til en mer helhetlig skuespiller.

– Hvis du vil utvikle deg som skuespiller, så kan det være at du har behov for lage teater for å komme videre med noe i deg. Men det kan også være at jeg tar feil. At dette bare er noe hippie-shit, ler Pilou Asbæk.

(Hver episode er tilgjengelig i 14 dager.)

Episode tre av Borgen ser du på NRK1 i kveld klokken 21:30.

Kulturstrøm