Hopp til innhold

Hadia, Sara og Ane vil redde verden

De er unge, de er kvinner og de vil forandre verden, på sin måte.

Raheela Kokab Chaudry og Hadia Tajik i Stortingssalen

Raheela Kokab Chaudry og Hadia Tajik i Stortingssalen

Foto: Håvard Bråstad / NRK

Hadia Tajik

Hadia Tajik

Foto: Arne Raanaas / NRK

Norsk-pakistansk stavangerjente med ambisjoner.

Hadia Tajik er engasjert og har fått drømmejobben som rådgiver for Bjarne Håkon Hanssen. I flere år har hun vært engasjert i auf samtidig som hun studerte journalistikk. Hadia jobbet frilans for flere aviser da det kom en telefon fra departementet. Ville hun bli rådgiver for statsråden?

Nå reiser hun mye rundt og holder foredrag om regjeringens politikk. Migrapolis er med Hadia en typisk arbeidsdag. Hvilke utfordringer møter ei ung minoritetsjente når hun prøver å forandre politikken?

Sara Rasmussen

Sara Rasmussen

En kulturell muslim

Sara Azmeh Rasmussen kaller seg kulturell muslim. Hun har mistet troen men jobber for at muslimer skal bli friere. Selv i Norge opplever mange muslimer kontroll og ufrihet, mener Sara. I kronikker i avisene, i møter med miljøene og islamsk råd, prøver hun å flytte litt på regide holdninger.

Sara er opprinnelig syrisk og måtte bryte med familien og rømme fra landet for å leve et fritt liv. Men kampen for frihet fortsetter. Sara brenner for å sette muslimer fri.

 

Ane vil endre verden

Ane Vegane Sortland

Foto: NRK

 

En rebell i nord

Ane Vegane Sortland bor i Bodø og driver med ”dumstring”. Hun og vennene raider søplekasser og finner kastet mat som de mener er helt brukbar.

-20 milllioner mennesker dør hvert år av sult, forteller Ane, derfor er det forferdelig at vi kaster så mye mat.

Ane vil kjempe for det offentlige rom og ta tilbake fellesarealene. Reklame ser hun på som forsøpling. Vennegjengen kaller seg ”Beinhard bråkeklubb” og arrangerer konserter i parken for å engasjere flere til å leve alternativt.

Møt de tre engasjerte jentene i Migrapolis onsdag 3.10 på nrk 1 kl 2230

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor