Hopp til innhold

Guro rett til finalen

13 år unge Guro Kleven Hagen fra Fagernes, er klar for Virtuosfinalen. Og Anja Nedremo og Miriam Helms Ålien får begge en ny mulighet.

Guro Kleven Hagen og Jan Fredrik Heyerdahl

Guro Kleven Hagen med programleder Jan Fredrik Heyerdahl

Foto: Morten Brun

Årets aller yngste Virtuosdeltager, 13 år gamle Guro Kleven Hagen fra Fagrenes i Valdres spilte seg rett inn i juryens og publikums hjerter under semifinalen i Store Studio. Hun spilte 1. sats fra Jean Sibelius' fiolinkonsert i D-dur, og prestasjonen fra den unge jenta var rett og slett formidabel, mente juryen.

- Det er utrolig flott å oppleve hvordan du blir ett med musikken, du skaper masse dramatikk og har en flott tone, skrøt Elise Båtnes. Mens Arild Erikstad synets det var imponerende å se hvordan unge Guro slapp seg løs og musiserte i det krevende stykket. 

- Elsker slutten

Selv var Guro fattet, men glad etter spillingen.

- Jeg er veldig fornøyd, dette var utrolig gøy. Særlig elsker jeg å spille slutten i Sibelius-konserten, smiler hun.

Guro bor i Fagernes, men har allerede i flere år pendlet hyppig inn til Oslo for å ta timer hos Alf Richard Kraggerud på Barratt Dues musikkinstitutt. Den unge alderen til tross har hun adskillig konkurranse-erfaring, og slett ingen lampefeber når hun nå prøver seg i Virtuos.

- Jeg bare gleder meg, dette er bare moro sier hun.

Hør Guros semifinalespill sammen med akkompagnatør Gunnar Flagstad her: Guro spiller 1. sats i fiolinkonsert i D-dur av Jean Sibelius

Anja på andreplass

Også årets eneste blåser i semifinalene, saksofonisten Anja Nedremo gjorde en sterk innsats. Hun fikk juryens andreplass, og dermed en ny finale-mulighet i neste runde. 

Anja går siste år på videregående skole, og er også innlemmet i talentprogrammet på Barratt Dues musikkinstitutt. 

- Du bruker instrumentet som en forlengelse av kroppen og spiller med hele deg - det gir en veldig flott klang, sa jurymedlem og klarinettist Bjørn Nyman. - Jeg ble rett og slett trollbundet sa Plagge. 

Også Anja selv syntes det gikk greit.

- Jeg er litt sår i munnen i dag etter mye spilling, så dette var det beste jeg kunne gjort i dag, sa hun glad da andreplassen var et faktum.

Miriam ble wild card

Guro Kleven Hagen og Miriam Helms Ålien

Guro og Miriam

Foto: Morten Brun

Den fjerde og siste muligheten til å kvalifisere seg til årets Virtuos-finale - den såkalte "wild card"-sjansen -  gikk til Miriam Helms Ålien fra Alta. Hun spilte en solosonate av E. Ysaÿe, og dommerne likte brilliansen og suget i strøket så godt at de ga henne den siste muligheten til å prøve på en finaleplass. 

Imponerende håndledd

Også pianisten Andrè Hæhre fikk godord fra juryen for sin tolkning av Chopin.

- For noen hådledd du har. Og så er det en musikalsk gjennomgående tanke i det du gjør, det føles veldig trygt. Og brilliant klang, mente Nyman og Plagge. 

Fra før har pianisten Ole Christien Haagenrud og fiolinisten Eldbjørg Hemsing kvalifisert seg til finalen, mens fjerde og siste semifinalerunde i Virtuos 2008 kommer i NRK P2 søndag 23. mars. Da skal fiolinist Sandra Chen, gitarist Jadran Duncumb og altså Anja Nedremo og Miriam Helms Ålien konkurere om de to siste finaleplassene. 

Hør hele programmet her: Virtuos: Semifinale pujle 3

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters