NRK Meny
Normal

Guro rett til finalen

13 år unge Guro Kleven Hagen fra Fagernes, er klar for Virtuosfinalen. Og Anja Nedremo og Miriam Helms Ålien får begge en ny mulighet.

Guro Kleven Hagen og Jan Fredrik Heyerdahl

Guro Kleven Hagen med programleder Jan Fredrik Heyerdahl

Foto: Morten Brun

Årets aller yngste Virtuosdeltager, 13 år gamle Guro Kleven Hagen fra Fagrenes i Valdres spilte seg rett inn i juryens og publikums hjerter under semifinalen i Store Studio. Hun spilte 1. sats fra Jean Sibelius' fiolinkonsert i D-dur, og prestasjonen fra den unge jenta var rett og slett formidabel, mente juryen.

- Det er utrolig flott å oppleve hvordan du blir ett med musikken, du skaper masse dramatikk og har en flott tone, skrøt Elise Båtnes. Mens Arild Erikstad synets det var imponerende å se hvordan unge Guro slapp seg løs og musiserte i det krevende stykket. 

- Elsker slutten

Selv var Guro fattet, men glad etter spillingen.

- Jeg er veldig fornøyd, dette var utrolig gøy. Særlig elsker jeg å spille slutten i Sibelius-konserten, smiler hun.

Guro bor i Fagernes, men har allerede i flere år pendlet hyppig inn til Oslo for å ta timer hos Alf Richard Kraggerud på Barratt Dues musikkinstitutt. Den unge alderen til tross har hun adskillig konkurranse-erfaring, og slett ingen lampefeber når hun nå prøver seg i Virtuos.

- Jeg bare gleder meg, dette er bare moro sier hun.

Hør Guros semifinalespill sammen med akkompagnatør Gunnar Flagstad her: Guro spiller 1. sats i fiolinkonsert i D-dur av Jean Sibelius

Anja på andreplass

Også årets eneste blåser i semifinalene, saksofonisten Anja Nedremo gjorde en sterk innsats. Hun fikk juryens andreplass, og dermed en ny finale-mulighet i neste runde. 

Anja går siste år på videregående skole, og er også innlemmet i talentprogrammet på Barratt Dues musikkinstitutt. 

- Du bruker instrumentet som en forlengelse av kroppen og spiller med hele deg - det gir en veldig flott klang, sa jurymedlem og klarinettist Bjørn Nyman. - Jeg ble rett og slett trollbundet sa Plagge. 

Også Anja selv syntes det gikk greit.

- Jeg er litt sår i munnen i dag etter mye spilling, så dette var det beste jeg kunne gjort i dag, sa hun glad da andreplassen var et faktum.

Miriam ble wild card

Guro Kleven Hagen og Miriam Helms Ålien

Guro og Miriam

Foto: Morten Brun

Den fjerde og siste muligheten til å kvalifisere seg til årets Virtuos-finale - den såkalte "wild card"-sjansen -  gikk til Miriam Helms Ålien fra Alta. Hun spilte en solosonate av E. Ysaÿe, og dommerne likte brilliansen og suget i strøket så godt at de ga henne den siste muligheten til å prøve på en finaleplass. 

Imponerende håndledd

Også pianisten Andrè Hæhre fikk godord fra juryen for sin tolkning av Chopin.

- For noen hådledd du har. Og så er det en musikalsk gjennomgående tanke i det du gjør, det føles veldig trygt. Og brilliant klang, mente Nyman og Plagge. 

Fra før har pianisten Ole Christien Haagenrud og fiolinisten Eldbjørg Hemsing kvalifisert seg til finalen, mens fjerde og siste semifinalerunde i Virtuos 2008 kommer i NRK P2 søndag 23. mars. Da skal fiolinist Sandra Chen, gitarist Jadran Duncumb og altså Anja Nedremo og Miriam Helms Ålien konkurere om de to siste finaleplassene. 

Hør hele programmet her: Virtuos: Semifinale pujle 3