Gullgruve for Nerem-elskere

60 ikke tidligere utgitte innspillinger med saksofonisten Bjarne Nerem er nå gjort tilgjengelig av Oslo Jazz Circle. Trass i varierende opptakskvalitet er de to dobbelt-CDene en gullgruve og jazzhistorisk begivenhet.

Georg Riedel, Egil Johansen, Arne Domnerus, Bjarne Nerem, Jan Johansson
Foto: Bengt H. Malmquist

CD-anm Bjarne Nerem

Det starter med en utrolig dialog mellom gitarist Rune Gustafsson og vår store tenorist, i live-opptak fra det sagnomsuste konsertlokalet Nalen i Stockholm 1962. Bare dette er grunn god nok til å anskaffe CD-pakka! Ellers følger vi Bjarne Nerem gjennom hans lange karriere i Sverige, i de merkeligste konstellasjoner fra 1950-, 60- og 70-tallet.

Store høyder - og nedtur

Bjarne Nerem på 1960-tallet
Foto: Gunnar Holmberg

Vi hører jazzen streve i konkurranse med kommersielle krefter, dansemusikk og rock, men vi hører også hvordan Bjarne Nerems solos konsekvent løfter musikken til de store høyder. En spesiell godbit er samspillet med pianist Jan Johanssons trio i konsertopptak fra Kristianstad 1964, mens møtet med Dizzy Gillespie i Stockholm 1970 blir en nedtur fordi bebop-trompetens mester verken treffer mikrofonen eller går i virkelig dialog med Nerem.

Restaurert lyd

Bjarne Nerem på 60-tallet
Foto: Gunnar Holmberg

I det hele tatt er varierende opptakskvalitet noe man må ta på kjøpet – det måtte jo norske entusiaster til for å få dette ut av Sveriges Radios arkiver. I møtet med en dansk supertrio er Niels-Henning Ørsted Pedersens bass klart overmikset og Nerems tenor tilsvarende for svak – og vi fortviler over at flersporsråstoff fra den tid ikke fins. Båndsus, knepp og løpske klangmaskiner er såvidt mulig reparert av den flittige produsent Bjørn Petersen, og det viktigste er jo at musikken faktisk er dokumentert. For i motsetning til NRK har Sveriges Radio åpenbart hatt en helt annen forståelse i sin produksjons- og arkiveringspolitikk gjennom jazzens gullader.

Med storband

Den andre dobbelt-CDen er i sin helhet viet Harry Arnolds Radiostorband hvor Bjarne Nerem var den sentrale solist på 50- og 60-tallet. Blant de 41 kuttene finner vi alternative tagninger som skal dokumentere Nerems musikalske idérikdom. Litt ødeleggende da at man er kommet i skade for å legge inn samme versjon av glansnummeret ”Our love is here to stay” to ganger. Men de mange i dag ukjente numrene må uansett bli en ny gullgruve for storbandentusiaster verden over.

Fantastiske fotos

Bjarne Nerem
Foto: Bjørn Petersen

Tekstheftene er interessant lesning, spekket med fantastiske sort-hvitt fotos og Jan Digeruds omslagsstrek svinger med. Oslo Jazz Circle befester med denne utgivelsen sin sentrale posisjon i norsk og internasjonal jazzkultur, og gjør til skamme sitt rykte som jazzens lukkede frimureri.

Bjarne Nerem - the big band sessions

GMOJCD95012/13

Bjarne Nerem - the small band sessions

GMOJCD 95014/15

Hør musikken i Jazzklubben:

 • P2 søndag 9/11 kl 22.05 og onsdag 12/11 kl 19.30
 • NRK Jazz tirsdag 11/11 kl 9.03, 15.03 og 21.03

Kulturstrøm

 • Svenska Dagbladet med klimasatsing

  Halvering av artikler om fjerne reisemål og en dobling av stoff om nordiske destinasjoner er en del av den svenske avisens klimasatsing. De vil også redusere eget karbonavtrykk ved at medarbeidere skal velge tog framfor bil og fly om tidsforbruket er sammenlignbart.

  X 2000 på vårtur
  Foto: Stefan Nilsson / SJ
 • Dinosaurer inn i kunsten

  Det har blitt trendy å eie dinosaurskjeletter, skriver Artnet. De blir sett på og handlet med som designobjekter, sier kunstforhandler Luca Cableri til nettstedet. Skjelettene dukker opp bitvis på kunstmesser og selges på auksjoner til svært øye priser. Den høye verdien gjør det utfordrende for museer å beholde dem i sitt eie og tilgjengelig for publikum og forskere.

  Protoceratops andrewsi
  Foto: Eikimedia Commons
 • Norges første «Vinterpride»

  I kveld åpnet Norges første «Vinterpride» i Lillehammer. Det er også OL-byens første Pride-arrangementet noensinne. Flere stilte opp under åpningen av opplegget som strekker seg ut over de fire neste dagene.

  Vinterpride Lillehammer
  Foto: Terje Gording Hong / NRK