Hopp til innhold

Gullgruve for Nerem-elskere

60 ikke tidligere utgitte innspillinger med saksofonisten Bjarne Nerem er nå gjort tilgjengelig av Oslo Jazz Circle. Trass i varierende opptakskvalitet er de to dobbelt-CDene en gullgruve og jazzhistorisk begivenhet.

Georg Riedel, Egil Johansen, Arne Domnerus, Bjarne Nerem, Jan Johansson
Foto: Bengt H. Malmquist

CD-anm Bjarne Nerem

Det starter med en utrolig dialog mellom gitarist Rune Gustafsson og vår store tenorist, i live-opptak fra det sagnomsuste konsertlokalet Nalen i Stockholm 1962. Bare dette er grunn god nok til å anskaffe CD-pakka! Ellers følger vi Bjarne Nerem gjennom hans lange karriere i Sverige, i de merkeligste konstellasjoner fra 1950-, 60- og 70-tallet.

Store høyder - og nedtur

Bjarne Nerem på 1960-tallet
Foto: Gunnar Holmberg

Vi hører jazzen streve i konkurranse med kommersielle krefter, dansemusikk og rock, men vi hører også hvordan Bjarne Nerems solos konsekvent løfter musikken til de store høyder. En spesiell godbit er samspillet med pianist Jan Johanssons trio i konsertopptak fra Kristianstad 1964, mens møtet med Dizzy Gillespie i Stockholm 1970 blir en nedtur fordi bebop-trompetens mester verken treffer mikrofonen eller går i virkelig dialog med Nerem.

Restaurert lyd

Bjarne Nerem på 60-tallet
Foto: Gunnar Holmberg

I det hele tatt er varierende opptakskvalitet noe man må ta på kjøpet – det måtte jo norske entusiaster til for å få dette ut av Sveriges Radios arkiver. I møtet med en dansk supertrio er Niels-Henning Ørsted Pedersens bass klart overmikset og Nerems tenor tilsvarende for svak – og vi fortviler over at flersporsråstoff fra den tid ikke fins. Båndsus, knepp og løpske klangmaskiner er såvidt mulig reparert av den flittige produsent Bjørn Petersen, og det viktigste er jo at musikken faktisk er dokumentert. For i motsetning til NRK har Sveriges Radio åpenbart hatt en helt annen forståelse i sin produksjons- og arkiveringspolitikk gjennom jazzens gullader.

Med storband

Den andre dobbelt-CDen er i sin helhet viet Harry Arnolds Radiostorband hvor Bjarne Nerem var den sentrale solist på 50- og 60-tallet. Blant de 41 kuttene finner vi alternative tagninger som skal dokumentere Nerems musikalske idérikdom. Litt ødeleggende da at man er kommet i skade for å legge inn samme versjon av glansnummeret ”Our love is here to stay” to ganger. Men de mange i dag ukjente numrene må uansett bli en ny gullgruve for storbandentusiaster verden over.

Fantastiske fotos

Bjarne Nerem
Foto: Bjørn Petersen

Tekstheftene er interessant lesning, spekket med fantastiske sort-hvitt fotos og Jan Digeruds omslagsstrek svinger med. Oslo Jazz Circle befester med denne utgivelsen sin sentrale posisjon i norsk og internasjonal jazzkultur, og gjør til skamme sitt rykte som jazzens lukkede frimureri.

Bjarne Nerem - the big band sessions

GMOJCD95012/13

Bjarne Nerem - the small band sessions

GMOJCD 95014/15

Hør musikken i Jazzklubben:

 • P2 søndag 9/11 kl 22.05 og onsdag 12/11 kl 19.30
 • NRK Jazz tirsdag 11/11 kl 9.03, 15.03 og 21.03

Kulturstrøm

 • Metropolitan Museum med Karl Lagerfeld-utstilling

  Metropolitan Museum of Art i New York skal feire livet til motedesigner Karl Lagerfeld med en utstilling med rundt 150 av hans arbeider.

  «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty»-utstillingen åpner i mai neste år og vil presentere den «unike arbeidsmetoden» til den tyskfødte designeren, som døde i 2019.

  – Lagerfelds flytende linjer forenet hans design for Balmain, Patou, Chloé, Fendi, Chanel og hans eget merke, Karl Lagerfeld, og skapte et mangfoldig og produktivt arbeid uten sidestykke i motehistorien, skriver museet.

 • California forbyr rap-tekster som bevis i retten

  Heretter kan en rappers tekster ikke lenger brukes mot rapperen selv i rettssaker i California.

  Loven er laget for å beskytte kunstneres ytringsfrihet og for å hindre at kunstneres tekster eller kreative uttrykk blir brukt mot dem i sivile eller straffesaker.

  California er den første amerikanske delstaten som har vedtatt en lov som gjør det umulig å bruke en artists tekster mot seg selv med mindre bruken av tekstene har vært gjenstand for en rettslig vurdering.

  Flere amerikanske rappere – inkludert Meek Mill, Killer Mike og Tyga – var til stede da Californias guvernør, demokraten Gavin Newsom, signerte loven fredag.

  Loven kommer etter nylige saker mot rapperne Young Thug og Gunna, hvis tekster har blitt lest opp under sakene deres.

  The Black Music Action Coalition, en organisasjon som bekjemper rasisme i musikkindustrien, kaller den nye loven «et avgjørende skritt i riktig retning» for å få slutt på at rasefordommer påvirker rettslige prosesser. (NTB)

 • Ny redaktør i TVNorge

  Magnus Vatn blir ny ansvarlig redaktør i TVNorge melder mediekonsernet Warner Bros. Discovery, ifølge Kampanje og Medier24.

  Vatn er i dag programdirektør i Norge for Warner Bros. Discovery, og han fortsetter i denne rollen samtidig med redaktørjobberen. Han sitter også i selskapets nordiske ledergruppe.

  Han overtar som ansvarlig redaktør etter Espen Skoland, som slutter i mediekonsernet etter tolv år.

  (©NTB)