Gründer med minigraver

Han angrer på at han i sine yngre dager ikke skaffet seg flysertifikat og at han ikke lærte å danse. Men til gjengjeld så har han danset ganske godt fra seg på livets veg.

Olav Bakken
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

- Jeg har i grunnen klart meg ganske godt uten dette, sier søndagens Sølvsupergjest i NRK P1, Olav Bakken (71) i Stjørdal. Bakken har markert seg som en av de mest markante næringslivspersoner i Trøndelagsfylkene. Microplast, NOBØ og stolfabrikken HÅG på Røros er bedrifter Olav Bakken har skapt liv i.

I 1968, da Olav Bakken var 31 år, realiserte han noe han hadde hatt lyst til helt fra barnedagene.

På barneskolen og framhaldsskolen holdt jeg meg unna idrett og andre aktiviteter som normalt skaper et sosialt samhold mellom skolekameratene. For å psyke meg litt opp sa jeg til meg selv at når jeg blir stor da skal jeg bygge en fabrikk.

Og det skulle gå troll i ord!

Startet i et kjellerlokale

Olav Bakken
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Olav Bakken er utdannet verktøymaker og arbeidet i mange år i bedriften Norplasta i Stjørdal. Etter hver registrerte han at det moderne forbrukersamfunnet stadig etterspurte mindre komponenter i plast. Han gikk i tenkeboksen og kom ut med bedriften: Microplast.

Som navnet sier, en bedrift som produserte plastartikler av mindre format.

Bedriften så dagens lys i et 13 kvm stort kjellerlokale hjemme i privatboligen. Kjøkkenet i huset fungerte både som kontor og kantine, humrer Bakken når han tenker tilbake.

Da bedriften Nobø Stjørdal lå nede for telling, stilte Bakken seg i spissen for en redningsaksjon og han gikk også inn med aksjekapital og fikk med seg andre investorer da den suksessrike stolfabrikken HÅG på Røros i 1974 lå økonomisk på knærne.

I dag kan pensjonisten se tilbake på positive år som gründer og industrimann i trygg visshet at han også har vært med på å skape og å bevare mellom 800 – 900 arbeidsplasser.

Frivillighetsarbeid
I dag er Olav Bakken stolt over sine to døtre som fører Microplast videre, mens han selv påstår at han har fått et nytt liv. Med stor entusiasme tar han del i frivillighetsarbeidet og han gir til beste av sin erfaring gjennom en rekke styreverv.

Som frivillighetsarbeider har han stor glede av minigraveren han for noen år siden skaffet seg. Den har naturligvis gjort den aktive pensjonisten etterspurt.

- Enhver pensjonist burde skaffe seg en minigraver, sier Bakken med et lunt smil!

NRK P1 Sølvsuper søndag 2. mars 2008 kl. 07:03.

Programmet er ve Haakon Dirk blaauw.

Kulturstrøm

  • Nå er samisk solsymbol for alle

    I ti år har en sølvsmie kunne nekte andre å bruke dette varemerket. Nå konkluderer Patentstyret med at symbolet gjengir det religiøse samiske symbolet for solguden Beaivi, og at registreringen «skal settes til side som ugyldig».