Hopp til innhold

Google får digitalisere bøker

Er blitt enige med forfattere og forlag om vilkår for å legge bøker ut på nett.

Google får digitalisere bøker
Foto: Fotomontasje: NRK (Colourbox / Google)

Google må ut med 125 millioner dollar for avtalen, som kom i havn tirsdag etter to års forhandlinger.

Avtalen gir Google rett til å scanne og legge ut bøker som ikke lenger er tilgjengelige i trykte utgaver, men som fortsatt er beskyttet av opphavsretten.

I 2005 gikk interesseorganisasjonene for amerikanske forfattere og forlag – the Authours Guild og the Association of American Publishers (AAP) – i to separate søksmål mot Google og deres planer om å digitalisere og vise utsnitt av kopibeskyttede bøker, og samtidig dele gratis digitaliserte bokkopier med amerikanske bibliotek uten eksplisitt tillatelse fra opphavsrettighetshaver.

Kompromisset mellom partene vektlegger opphavsretten og lover rettighetshaverne kompensasjon for bruken av deres verk online. Med avtalen kan amerikanske brukere nå få tilgang opptil 20 prosent av en bok gratis og hele mot et gebyr. Tjenesten forblir gratis på amerikanske bibliotek.

Googles bokprosjekt er et samarbeid med amerikanske bibliotek og universiteter om å digitalisere deres samlinger. Siden oppstarten i 2004 har Google digitalisert over sju millioner bøker. Av disse er mellom fire til fem millioner bøker som ikke lenger trykkes.

De 125 millionene Google må ut med, går til opprettelsen av et register over bokrettigheter, og til å løse andre framsatte krav og å dekke rettsutgifter.

Avtalen må godkjennes av en amerikansk domstol får den kan trå i kraft. I følge Google gjelder avtalen bare i USA med mindre rettighetshavere utenfor USA tilbyr sitt verk til Google.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters