Hopp til innhold

Glastonbury vs. gjørmen

Bruker nærmere 9 millioner kroner for å holde mulige værkatastrofer i tømme.

Glastonbury 2005

GLASTONBURY 2005: På slutten av festivalens første dag så hele området ut osm en slagmark. Nedbørsmengden skapte 'elver' på opptil fire meter i dybde. Kanoer ble raskt et vanlig syn.

Foto: KATE DAVISON / AP

Les også: Glastonbury utsolgt på under to timer

Les også: Glastonbury kliner til

Tusenvis av tonn med grus og knust sten har blitt pøst på for å hindre at veier og festivalplassen blir til et gjørmehav under årets Glastonbury-festival, skriver den britiske avisen The Guardian i en nettartikkel.

- Vi må ha slått ned halvparten av fjellene i Sommerset for å lage fyllmassen, sier leder for Glastonburys infrastruktur, Bob St. Barbe, til avisen.

Spar ut 9 millioner kroner

Glastonbury

GLASTONBURY 2007?: Vil værgudene kanskje uansett fare mildt med årets festival?

Festivalen har også fått gravd opp de gamle avløpsrørene og byttet dem ut med nye, langt større rør, samt gravd ned nye septikktanker med et totalt volum på 47.000 liter.

Alt i alt har festivalen brukt 750.000 britiske pund på ulike tiltak for å hindre at det oppstår nye ”slagmarklignende” tilstander på bakken. Beløpet tilsvarer i underkant av ni millioner norske kroner.

Tiltakene har riktignok ikke et helt udramatisk bakteppe.

Lært av katastrofer

  • I katastrofeåret 1997 begynte en av scenene å synke ned i bakken som følge av ekstreme nedbørsmengder. Den humanitære organisasjonen Oxfam måtte bli kalt inn for å distribuere nødtelt og plastunderlag mot styrtregnet.
  • I 1998 mottok 2400 personer personer medisinsk behandling for leddskader som skyldtes den glatte gjørmen, samt begynnende ”skyttergravfot”, en sykdom som kan forekomme når man er utsatt for vedvarende fuktighet og ekstreme temperaturer - og som var utbredt i skyttergravene under første verdenskrig.
  • I 2005, på festivalens første dag, falt det i løpet av to timer ned like mye regn som i en gjennomsnittlig måned. 300 telt ble skylt vekk av ”elver” som enkelte steder ble målt til å være over fire meter dype. Bilder fra det som raskt ble et katastrofeområde gikk verden rundt.

180 000 besøkende i år

Glastonbury-festivalen forventer et rekordstort oppmøte til årets festival. Det som går som verdens største utendørs-festival anslår at rundt 180.000 personer vil ta turen til området ved den lille byen Somerset sør i Storbritannia. Det er 30.000 flere enn for bare to år siden.

2006 var et pauseår, hvor festivalen ikke ble arrangert.

I år er forberedelsene derfor ekstra omfattende. Festivalen varer fra 22. til 24. juni.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.