Hopp til innhold

Gikk du glipp av dette?

Første episode av vampyr-storserien True Blood er bare to klikk unna på nrk.no. Se våre nye serier her.

Nå kan du se disse i nrk.nos nett-tv

Disse tre er blant seriene du kan se om igjen på nettet etter at de har gått på TV. «True Blood» og «Elskerinner» er i gang, og «Generation Kill» er på vei.

Foto: NRK

NRK har signert en avtale både med BBC og med det amerikanske TV-selskapet HBO om å gjøre TV-programmer tilgjengelig på nett. Det betyr at du som forbruker har muligheten til å se alle TV-serier helt gratis på nrk.no.

Med en episode av BBC serien «Elskerinner» og gårsdagens første episode av HBO-serien «True Blood» innleder NRK sin storsatsing på «catch up».

DEN FØRSTE EPISODEN SER DU HER

- Dette er rettigheter NRK har prøvd å skaffe i flere år. At vi nå har klart å skaffe dem er jeg veldig fornøyd med, sier innkjøpssjef Fredrik Luihn i NRK.

Avtalen medfører at alle programmer fra de to selskapene blir gjort tilgjengelig i en periode etter at de har vært sendt på TV. For HBO-programmer har NRK nett-rettigheter i to uker etter siste sending på TV. BBC-programmer får brukerne bare sett i sju dager før de fjernes.

Storseriene kommer

Seriene som kommer i nær framtid er True Blood, HBOs kritikerroste Generation Kill og sitcomen Lucky Louie. Fra BBC kommer serien «Elskerinner», samt flere dokumentarer, som «Rituals», og «Kommunismens tapte verden». I tillegg får komediefans hendene fulle med standup «Live from Apollo», med store navn innen britisk og amerikansk humor.

«ELSKERINNER» SER DU HER

Tjenesten catch up er av NRK kalt «attsyn», og Luihn spår at framtida ligger i å gjøre slikt innhold tilgjenglig for nettbrukere etter TV-sendinger.

- Dette er noe vi vil tilby på alt vi sender, men vi er en liten aktør på det internasjonale markedet, og vi er avhengige av en standard.

Skaper debatt

Tjenesten er helt ny av i dag, men den har allerede skapt debatt i medie-Norge. Til journalistenes fagblad Journalisten sier sjefredaktør Espen Egil Hansen i avisen at NRKs nye tjeneste er problematisk.

– Det problematiske oppi dette er lisenspengene. Og at de i tillegg er i konkurranse med oss i annonsemarkedet, samtidig som de har kjøpt inn serien på lisensbetalernes regning, det er problematisk, sier Hansen, som også mener reklamefinansieringen på nrk.no fortjener debatt.

Fjernsynssjef Annika Biørnstad har lest Journalisten, men er ikke enig i kritikken.

- Vi tilbyr våre brukere stadig flere tjenester i tråd med den teknologiske utviklingen, og dette er et nytt steg. Det er helt uproblematisk, sier hun til nrk.no.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor