Hopp til innhold

Norske soldater trenes med Generation Kill

Hæren bruker den amerikanske serien «Generation Kill», i opplæring for norske soldater.

Generation Kill
Foto: HBO

– Vi ser på slike serier i forberedelsen på å reise ut og løse oppdrag, sier oberstløytnant Terje Hanssen, som synes serien er interessant og realistisk.

Hør hele intervjuet her: Radiofront: Soldaten

Den amerikanske dramaserien «Generation Kill» er et krigsdrama fra HBO, som skildrer forholdene til amerikanske krigere i Irak under invasjonen av Bagdad i 2003.

Oberstløytnant Terje Hanssen synes serien er interessant og forteller til NRK at de bruker den i treningssituasjoner i hæren.

– Vi ser på slike serier i forberedelsen til å reise ut å løse oppdrag. Vi bruker serier som Generation Kill for å diskutere etiske dilemmaer, spisse problemstillinger og på den måten skape refleksjon hos norske soldater før vi reiser ut, sier Hanssen.

- Opplever den realistisk

Han synes Generation Kill er både interssant og realistisk.

– Jeg opplever den som realistisk skildret. Den viser betydningen av tette relasjoner og sterkt samhold. Vi ser også eksempler på mestringsteknikker, bruk av humor og forskjellige elementer for å beherske og håndtere den ekstreme usikkerheten krigslignende situasjoner medfører for deg som individ.

I serien er det en journalist fra bladet Rolling Stone som følger soldatene og opplever spenningen og de spesielle båndene som knyttes i en krigssituasjon, samt frustrasjonen til troppene i en ekstremt vanskelig krigføring. Serien er basert på boka med samme navn av Evan Wright.

- Nesten litt ubehagelig

NRK-journalist og forfatter Sigurd Falkenberg Mikkelsen har bak seg flere perioder i krigsområder. Han synes serien er ubehagelig.

– Det var nesten litt ubehagelig å se «Generation Kill». Det er ganske tette situasjoner med mange trefninger. Den har definitivt et realistisk trykk, sier Falkenberg Mikkelsen til NRK.

Den amerikanske dramaserien «Generation Kill» sendes på onsdager 21:25 på NRK3.

Se også «Viggo på Lørdag» fra sist lørdag. Her gjestet yrkesoffiser Øyvind Berg studio og fortalte om sine opplevelser fra krigssonen.

Viggo på lørdag 10.10.09

Se flere NRK-sendte serier her: nett-TV

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters