Hopp til innhold

«Generation Kill» blant høstens serienyheter

Unge, frustrerte amerikanske soldater invaderer Irak vinteren 2003. Med på lasset er en journalist fra Rolling Stone for å skildre ungdommenes møte med krigen.

Generation Kill

Invasjonen av Irak er i gang. Fra venstre: Jonah Lotan som Robert Timothy 'Doc' Bryan,Stark Sands som Nathaniel Fick, Alexander Skarsgård som Brad 'Iceman' Colbert og Lee Tergesen som 'Scribe' i HBO-serien 'Generation Kill'.

Foto: HBO

Det er litt av hvert å velge i blant høstens dramaserier på NRK. Takket være en ny avtale med TV-kanalene BBC og HBO vil flere av årets amerikanske og britiske storserier også bli vist i NRKs nett-TV – deriblant vampyrserien «True Blood» og krigsdramaet «Generation Kill». Samtidig kan alle «Forbrytelsen»-fans glede seg til en ny sesong denne uken.

NRK kan med andre ord tilby kvalitetsunderholdning på både TV og nett, og her er et lite utvalg av seriene du kan glede deg til i høst:

Vampyrer og svensk idyll

«True Blood» – startet torsdag 1. oktober på NRK3 (også nett-TV):

true blood

Vampyrserien 'True Blood' starter på NRK torsdag 1. oktober.

Foto: HBO

Serien finner sted i en støvete Louisiana-by i en verden hvor vampyrer har levd sammen med resten av menneskeheten i lang tid. En japansk produsent har skapt kunstig blod på flaske, noe som gjør at vampyrene kan leve som forholdsvis vanlige folk. Likevel er ikke alt som det skal være i de amerikanske sørstatene…

LES OGSÅ: Blodtørste vampyrer inntar NRK

Den svenske skuespilleren Alexander Skarsgård har en av hovedrollene i serien. Premieren på sesong 2 i juni samlet fire millioner amerikanere foran skjermen.

Gikk du glipp av første episode, kan du fortsatt få den med deg i NRKs nett-TV.

«Generation Kill» – starter onsdag 7. oktober på NRK3 (også nett-TV):

Kritikerrost krigsdrama fra HBO som skildrer forholdene for de amerikanske soldatene under invasjonen av Irak i 2003. En journalist fra bladet Rolling Stone følger soldatene og opplever spenningen og frustrasjonene i en ekstremt vanskelige krigen. Også her har Alexander Skarsgård en av rollene.

«The Wire»-skaperne David Simon og Ed Burns står bak serien, som plukket med seg tre av de elleve Emmy-prisene den var nominert til tidligere i høst.

«Forbrytelsen» – starter torsdag 8. oktober på NRK1 (også i nett-TV):

Forbrytelsen

Sofie Gråbøl i rollen som Sarah Lund, og hennes makker, Ulrik Strange( Mikael Birkkjær) i Forbrytelsen.

Foto: Tine Harden

Sesong 3. Kriminaletterforsker Sarah Lund er endelig tilbake, to år etter at hun ble degradert på grunn av Nanna Birk-Larsen-saken. Nå blir hun på ny hentet inn for å løse drapet på en kvinnelig advokat. Etter hvert blir både justisministeren og en fengslet soldat trukket inn i hendelsen.

1,7 millioner dansker flokket seg foran TV-skjermen i forrige sesong, det samme gjorde 550 000 nordmenn.

LES OGSÅ: Ingen Emmy til «Forbrytelsen»

«Livet i Fagervik» – starter mandag 12. oktober på NRK1:

Sesong 2. Johan og Annika får flere intrikate rettssaker å hanskes med, en gammel venn kommer hjem fra New York, og det lokale koret står overfor flere utfordringer. Tiden står med andre ord ikke stille i lille Fagervik. Svensk dramaserie med blant annet Ola Rapace.

«Elskerinner» – startet 25. september på NRK1 (også nett-TV):

Sesong 2. Katie, Trudi, Jessica og Siobhan er tilbake med nye historier om kjærlighet, sex og relasjoner. Mange nye menn kommer inn i de gode venninnenes liv i løpet av sesongen, men det blir også gjensyn med noen av dem damene hadde med å gjøre i fjor.

«Harry & Charles» – sendes julen 2009 på NRK1:

Egenprodusert serie i tre episoder fra NRK Drama. Serien handler om hva som skjedde i kulissene da Norge erklærte selvstendighet fra Sverige i 1905 og spurte prins Carl av Danmark om å bli Norges nye konge. I hovedrollene finner vi Marie Bonnevie som Maud (med kjælenavn Harry), og Jakob Cedergren som Haakon.

LES OGSÅ: NRK-serie med kongelig sus

Mer i 2010

I tillegg til høstens nye sesonger og ferske nyheter, er det mer å glede seg til over nyttår.

Blant nyhetene i 2010 finner vi den britiske vampyrserien Being Human, den amerikanske komiserien Nurse Jackie og to nye krimserier basert på Unni Lindell kritikerroste bøker Honningfellen og Orkestergraven.

For ikke å glemme siste sesong av Himmelblå!

Hva er dine tanker om høstens TV-serier? Del dine synspunkter her!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober