Hopp til innhold

Gammel raddis rir igjen

Mike Scott og hans Waterboys er snart klar med nytt album og norgesturné. Scott er minst like politisk bevisst som han var i glansdagene på 80-tallet.

The Waterboys, anført av Mike Scott
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

The Waterboys: "Book of lightning"
Foto: Albumcover

Les også: Konserter i kø

The Waterboys var et av verden heiteste rockeband på 80-tallet, og var i tillegg til U2 et band som hadde politiske budskap i tekstene sine. På fredag var vokalist og låtskriver Mike Scott i Oslo for å promotere bandets nye plate "Book of Lightning".

- Merkelig samling sanger

Den skotske rockeren, som på tross av at han nærmer seg 50 ikke har blitt mindre politisk bevisst med årene, bare litt finere i tøyet.

- Det er egentlig en ganske merkelig samling med sanger. Noen av dem er veldig gamle.

Mike Scott, the waterboys
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

De siste tre låtene på albumet ble alle skrevet i 1986, og av en eller annen grunn ble de ikke spilt inn før nå. Men vi har spilt de live, og jeg følte at det var et godt tidspunkt å spille de inn, forteller Mike Scott til Musikknytt i NRK P1.

- Resten av låtene er nokså nye. Noen av dem er det jeg vil kalle protestsanger som sier hva jeg føler rundt den vestlige verdens kultur i siste århundre.

Protestsanger

Mike Scott er i dag like politisk bevisst som han var på 80-tallet. Og på det kommende albumet har han skrevet et knippe med protestsanger. Han mener vi lever i et falskt samfunn.

- Teknologien har overtaket på oss, mener Scott. På "Book of Lightning" har han latt seg inspirerer av spesielt av året 1968.

- Jeg tror inspirasjonen min kommer fra slutten av 60-tallet på dette albumet. Det var da jeg begynte å høre på musikk. Det var en magisk tid for musikk. En tid da alt var mulig. Musikken forandret seg svært raskt, og kunne påvirke hvordan folk tenkte og derfor også forandre verden på den tiden.

- Sugde magien ut av musikken

- Etter disse fantastiske årene kom narkotikaen inn alt for tungt og kynismen og kommersialismen sugde magien ut, og gjorde at musikken ble mye mer tom. Mens punkrocken ble en motreaksjon på det. Og punken var fantastisk. Jeg var akkurat i den rette alderen. Jeg var 17 år da det skjedde. Det var flott! Men selv det ble ødelagt senere.

Den nye plata til The Waterboys slippes i Norge i slutten av mars. Samtidig legger bandet ut på en miniturné i Norge:

  • 29. Mars: Grieghallen, Bergen
  • 30. Mars: Folken, Stavanger
  • 31. Mars: Sentrum Scene, Oslo  

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters