Hopp til innhold

Gamere mener fyllestream er positivt: – Ensomme får endelig venner

Gamere mener alkoholdrikking på videostrømmetjenesten Twitch kan hjelpe mange som føler seg ensomme med å finne venner, men Actis er skeptiske til fokuset på alkohol og penger.

Simen Stubbom Nordsveen

Simen Stubbom Nordsveen strømmer hver fredag at han drikker alkohol til sine følgere på nettstedet Twitch.

Foto: Mats Sparby / NRK

Lørdag skrev NRK om Simen Stubbom Nordsveens (24) som lever av å være drita på direkten.

På nettsteder som Twitch og Youtube finner man flere videoer hvor folk direktesender egne fyllekuler, men Twitch-eier Amazon har ikke besvart NRKs spørsmål om hvor stor trenden er internasjonalt.

Psykolog og spillgründer Gaute Godager mener trender er på fremgang, men at det er en utfordring knyttet til at den folkeliggjør det å drikke seg full.

– Det er forbudt med rus- og alkoholreklame i Norge. Er fyllestream det? Kanskje ikke i større grad enn «Paradise Hotel» og «Big Brother». Men dette er ikke akkurat noe vi bør heie på. Det er greit å vise sunn skepsis, sier han.

– Fyllestream kan være positivt

Dennis Hernando Knudsen

Dennis Hernando Knudsen mener fyllestreaming kan være positivt for dem som sliter sosialt.

Foto: Petter Pettersen / NRK

Nettstedet Twitch var i utgangspunktet et nettsted for gamere, der man delte videoer av at man spilte dataspill. Dennis Hernando Knudsen fra studentforeningen OsloMet Gaming, mener fyllestream kan være positivt for dem som sliter sosialt.

– Man skal ikke stikke under en stol at folk som spiller kan ha sosial angst eller handikap, som gjør at de sliter sosialt i den virkelige verden. Her har de plattform der de kan bli kjent med andre uten å stikke frem hodet.

Han sier videre at den digitale verden blir som et slags filter, der det ikke betyr så mye hvordan du faktisk er.

– Hvis jeg har lyst på en fest, men ikke orker å være ute blant folk, kan jeg sette på en fyllestream. Også kan jeg logge meg av eller ta pauser når jeg vil.

– Du slipper å møte folk ansikt til ansikt

Anders Edh og Sean William Bråthen, UniPlay

Så lenge de involverte tar sitt ansvar, mener Anders Edh (t.v.) og Sean William Bråthen i foreningen UniPlay at fyllestreaming ikke er noe problem.

Foto: Petter Pettersen / NRK

Også Sean William Bråthen og Anders Edh fra studentforeningen UniPlay, mener fyllestream gjør det lettere å få venner for dem som føler seg utenfor i samfunnet.

– For dem som har følt seg utstøtt er det veldig lett å komme inn i et nytt miljø med blanke ark, og endelig få seg venner eller noen å snakke med, forklarer Bråthen.

– Du slipper å møte folk ansikt til ansikt, som kan gjøre det lettere å engasjere seg og ta kontakt med andre. Man kan skrive anonyme meldinger i Twitch-chatten for eksempel, fortsetter Edh.

Så lenge retningslinjene til Twitch følges, og de involverte er sitt ansvar bevisst, mener guttene fra UniPlay at det ikke er et problem å strømme at man drikker alkohol.

– Det er som med drikking av alkohol generelt, man må selv ta ansvar for sine handlinger. Så lenge enkeltpersoner og Twitch tar sitt ansvar, så ser jeg ikke noe problem med fyllestreaming.

Fikk du med deg? KLP kutter investeringer i spill og alkohol

– Trist at alkoholen har en så sentral plass

Pernille Huseby Actis i Lørdagsrevyen

Pernille Huseby i Actis er skeptisk til at det sosiale fellesskapet er knyttet opp mot alkohol og penger.

Foto: NRK

Pernille Huseby, generalsekretæren i Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, er enig i at det er positivt at mange finner venner og et sosialt fellesskap på nettsteder som Twitch, men er skeptisk til rammene rundt når det gjelder fyllestreamingen.

– Det triste er at alkoholen har en så sentral plass, og det at man opplever følelsen av fellesskap gjennom å gi penger er en litt sår følelse tenker jeg, forteller hun.

Simen Stubbom Nordsveen er opptatt av at det ikke er alkoholen alene som står i fokus.

– Det er klart man må være bevisst på at det er yngre folk som ser på. Det er veldig viktig at strømmingen ikke nødvendigvis handler om å promotere alkoholen, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.