Hopp til innhold

Fysikk på roterommet

Karene bak den populære eksperimentserien på NRK for snart 40 år siden het Otto Øgrim og Helmut Ormestad. De var lærere i fysikk på Universitetet i Oslo. I TV-programmene var det alltid Helmut som lurte på ting, og Otto som svarte ved å vise konkrete eksempler ved hjelp av enkle hjelpemidler. Vel verd et gjensyn med en knippe episoder, syns vi!

Fysikk på roterommet
Foto: NRK

 Episode 1: lek med speil

Hvor stort speil må du ha for å kunne se hele deg i det? Det er Otto som spør, og Helmut mener at det kommer an på hvor langt unna speilet du står. Men er det riktig, hva tror du?

Du får også lære deg et morsomt trick med speil.

  Ep. 1: Lek med speil

 

 

Episode 2: Verdens første dampmaskin

Her får du se en enkel dampmaskin som ble konstruert for mer enn 2000 år siden. Den virker på samme måte som jetmotorer og rakettmotorer gjør i dag.

  Ep. 2: Enkel dampmaskin

 

 

Episode 3: Optikk for langsynte og nærsynte

Hvordan virker øyet vårt, og hvorfor hjelper det å bruke briller når man er langsynt eller nærsynt ? Dette lurer Helmut på, og Otto kan forklarer. Som vanlig bruker han enkle hjelpemidler, - noen linser og en glasskolbe med vann og litt skummet melk i.

  Ep. 3: Optikk

 

 

Episode 4: Om å se under vann

Hvis du prøver å se under vann uten å bruke dykkermaske, vil du oppdage at alt blir utydelig. Tar du på deg en dykkermaske, vil du se klart også under vann. Hva kommer det av? undrer Helmut. Svaret får du med hjelp av noen enkle eksperimenter.

  Ep. 4: Se under vann

 

 

 

Episode 5: Enkel elektromotor

Du tar en en fyrstikkeske, en strikkepinne, en kleklype og litt ledning. Med et lommelyktbatteri og et par magneter i tillegg, blir dette en ekte elektromotor.

  Ep. 5: Lage motor

 

 

Episode 6: Strøm og magnetisme

Her får du se hvordan magneter virker på elektrisk strøm.

 Elektrisk strøm er bittesmå partikler som beveger seg, og disse partiklene kalles elektroner. Vi er vant med at strømmen går i ledninger, men den kan også gå i et lufttomt glassrør. Når Otto nærmer seg elektronstrålen med en magnet, skjer det noe...

  Ep. 6: Lage strom

 

Fysikk på roterommet

Helmut Ormestad og Otto Øgrim viser fysikkeksperiment fra serien 'Fysikk på roterommet'

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.