Fysikk på roterommet

Karene bak den populære eksperimentserien på NRK for snart 40 år siden het Otto Øgrim og Helmut Ormestad. De var lærere i fysikk på Universitetet i Oslo. I TV-programmene var det alltid Helmut som lurte på ting, og Otto som svarte ved å vise konkrete eksempler ved hjelp av enkle hjelpemidler. Vel verd et gjensyn med en knippe episoder, syns vi!

Fysikk på roterommet
Foto: NRK

 Episode 1: lek med speil

Hvor stort speil må du ha for å kunne se hele deg i det? Det er Otto som spør, og Helmut mener at det kommer an på hvor langt unna speilet du står. Men er det riktig, hva tror du?

Du får også lære deg et morsomt trick med speil.

  Ep. 1: Lek med speil

 

 

Episode 2: Verdens første dampmaskin

Her får du se en enkel dampmaskin som ble konstruert for mer enn 2000 år siden. Den virker på samme måte som jetmotorer og rakettmotorer gjør i dag.

  Ep. 2: Enkel dampmaskin

 

 

Episode 3: Optikk for langsynte og nærsynte

Hvordan virker øyet vårt, og hvorfor hjelper det å bruke briller når man er langsynt eller nærsynt ? Dette lurer Helmut på, og Otto kan forklarer. Som vanlig bruker han enkle hjelpemidler, - noen linser og en glasskolbe med vann og litt skummet melk i.

  Ep. 3: Optikk

 

 

Episode 4: Om å se under vann

Hvis du prøver å se under vann uten å bruke dykkermaske, vil du oppdage at alt blir utydelig. Tar du på deg en dykkermaske, vil du se klart også under vann. Hva kommer det av? undrer Helmut. Svaret får du med hjelp av noen enkle eksperimenter.

  Ep. 4: Se under vann

 

 

 

Episode 5: Enkel elektromotor

Du tar en en fyrstikkeske, en strikkepinne, en kleklype og litt ledning. Med et lommelyktbatteri og et par magneter i tillegg, blir dette en ekte elektromotor.

  Ep. 5: Lage motor

 

 

Episode 6: Strøm og magnetisme

Her får du se hvordan magneter virker på elektrisk strøm.

 Elektrisk strøm er bittesmå partikler som beveger seg, og disse partiklene kalles elektroner. Vi er vant med at strømmen går i ledninger, men den kan også gå i et lufttomt glassrør. Når Otto nærmer seg elektronstrålen med en magnet, skjer det noe...

  Ep. 6: Lage strom

 

Fysikk på roterommet

Helmut Ormestad og Otto Øgrim viser fysikkeksperiment fra serien 'Fysikk på roterommet'

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • – Mer politisk bokmesse enn før

  Årets bokmesse i Frankfurt – verdens største bokmesse – skiller seg ut fra tidligere bokmesser, ved å være mer politisk enn noen gang tidligere, skriver den tyske avisen Deutsche Welle. – Jeg følte en mørk atmosfære i år, ytrer Sabine Peschel som er litteraturekspert i avisen. – De tyske ytre-høyre publisistene var plassert i et avsidesliggende hjørne, så vi unngikk sterke konfrontasjoner, forteller Peschel, som mener den globale trenden i år var å forsvare menneskerettigheter og frihet. Spesielt trakk hun fram situasjonen for fengslede forfattere i Tyrkia.

  Bokmessen i Frankfurt
  Foto: THORSTEN WAGNER / Reuters
 • Tysk satiriker demonstrerte

  Den tyske satirikeren, forfatteren og politikeren Martin Sonneborn kledde seg i Wehrmacht-uniform, lik uniformen til en av de sentrale figurene i nazi-Tysklands motstandsbevegelse under krigen, for å demonstrere under bokmessen i Frankfurt i helgen. Med stort politioppbud, demonstrerte Sonneborn mot at den ytre høyre-politikeren Björn Höcke fikk lese høyt under et arrangement på bokmessen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Frankfurt-demonstrasjon
  Foto: ARNE DEDERT / AFP
 • Slåsskamp på klassisk konsert

  En dame som raslet med tyggegummipapir under de svakeste partiene i Mahlers 5. symfoni, forårsaket regelrett slåssing under en konsert i Malmö i helgen. En publikummer rev fra henne posen, noe som førte til at kvinnen slo til mannen. Deretter utviklet det seg til slåssing mellom flere personer, melder Helsingborgs Dagblad.

  Tyggegummi
  Foto: Colourbox