Hopp til innhold

Snøleopardunger funnet i det fri for første gang

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siden 80-tallet har forskere lett etter den mystiske snøleopardens hi uten å lykkes. Før nå.

Det er en gledens tid for alle som er litt over gjennomsnittet interesserte i store, utrydningstruede kattedyr. For bare noen uker siden ble det født to sibirske tigre, og nå har forskere for første gang endelig funnet ville snøleopardunger. Tre små nøster ble født til fjells i Mongolia, og forskere kan endelig kartlegge atferden til ungene.

Den mystiske snøleoparden lever godt beskyttet i rå natur i områdene rundt Mongolia, Russland og Kina. I tillegg er den svært sky, noe som gjør den vanskelig å oppdage.

Siden 80-tallet har forskere jobbet iherdig med å spore opp det sjeldne kattedyret i dets eget territorie, så da oppdagelsen ble gjort i Mongolia i slutten av juni, var det en aldri så liten revolusjon.

Snøleopardunger

To av tre ville snøleopardunger har blitt oppdaget i Mongolia.

Foto: Õrjan Johansson / Nordens Ark

Utrydningstruet


Snøleoparden er på Verdens naturvernunions rødliste over truede arter. Fordi det finnes så lite informasjon om snøleoparden, anslås det å være mellom 3500 og 7000 dyr igjen totalt i fangenskap og vill tilstand.

Lite vites om dyrets atferd ute i naturen, så det finnes ingen statistikk på hvor store kull leopardene får, hvordan kjønnsfordelingen i kullene er, eller hvor mange dyr som dør under oppveksten.

Selv med mangeårig og grundig observasjon av dyrene i fangenskap, er det trolig store forskjeller i atferden i bur og ute i det fri.

GPS-halsbånd

Snøleopardunger

Õrjan Johansson besøker snøleopardungene i hiet.

Foto: Carol Essol / Nordens Ark

Den svenske forskeren Örjan Johansson var med på den utrolige oppdagelsen, som ble mulig ved hjelp av GPS-halsbånd på voksne snøleoparder i fjellområdene i Mongolia. Men det var ikke bare bare å smyge seg kattemykt inn på de sky dyrene.

– GPS-halsbåndene vi har merket dyrene med fungerer ikke når de beveger seg rundt i fjellgrotter og huler. Derfor slet vi med å finne den nøyaktige posisjonen deres, sier Johansson til Nordens Ark.

Det var to drektige hunner som holdt seg sammen som vekket oppmerksomheten til Johansson og teamet hans. De observerte at bevegelsesmønsteret til hunnene ble stadig mindre, og i noen dager forsvant det.

– Vi skjønte at det var da de fødte ungene sine. Etter det fikk vi inn sporadiske tegn fra da de var ute og jaktet, forteller Johansson.

Med de posisjonene de hadde klarte teamet til slutt å spore opp mødrene, og observerte dem fra en åsrygg like ved hiet.

Kattemerking


Da begge hunnene forlot hiet 21. juni, våget teamet seg ned og inn i hulene. Der gjorde de en oppdagelse som aldri før har blitt gjort. To kull med nyfødte snøleopardunger.

Den ene hunnen hadde to unger, og den andre hunnen hadde en. Forskerne gjorde korte 15 minutters besøk i hulene mens mødrene var på jakt, og fikk veid og sjekket ungene. De tre nyfødte ble også merket med små mikrochipper beregnet på katter, og det ble tatt DNA- og hårprøver.

I dagene etter besøkene forsikret forskerne seg at mødrene kom tilbake til hiene og tok seg av ungene sine.

Følg leopardene på nett

Siden 2008 har prosjektet Snow Leopard Trust foregått i Mongolia. Prosjektet har som mål å få mer kunnskap om snøleoparden, for å verne bestanden så godt som mulig.

I 2010 gikk den svenske dyreparken og bevaringsanlegget for truede dyrearter inn som støttepartner.

De bekostet blant annet GPS-halsbåndene som har blitt brukt til å merke 19 dyr ute i naturen. Med GPS-en kartlegger forskeren bevegelsesmønsteret til dyrene, og man kan følge hvert enkelt dyr på Nordens Arks hjemmeside.

NEPAL-WILDLIFE-LEOPARD-FILES NEPAL-WILDLIFE-LEOPARD-FILES

Snøleoparder finnes både i fangenskap og i det fri, og forskere vet lite om den mystiske katten.

Foto: DIPTENDU DUTTA / NTB Scanpix

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.