Hopp til innhold

Frode Øverli

Han ville bli fotballspiller, men ble i stedet en av Norges mest suksessrike tegneserieskapere.

Frode Øverli, Pondus-skaper
Foto: Tor Richardsen, Richardsen, Tor

Frode Øverli ble født i Bergen, 15. august 1968, og der har han blitt siden. Da han var liten drømte han om å bli tegneserieskaper eller fotballspiller. Til slutt måtte han ta et valg og det har resultert i at han i dag er en av Norges mest suksessrike tegneserieforfattere, – og far til fire, da inkludert Pondus.

Karrieren startet i 1984 da han sente inn en parodi på Fantomet til Fantometklubben, og i 1986 begynte Frode å tegne for Pyton. Da Pyton ble nedlagt i 1996, måtte Frode satse på sin egen serie som fikk plass som biserie i humorbladet Ernie.

Gjennombruddet

Pondus-Tormod (tegnet av Frode Øverli)

Det store gjennombruddet kom i 1997. Da fikk nemlig Pondus sin faste plass i Dagbladet. Siden har det bare ballet på seg. I år 2000 startet Ponuds som eget blad i Norge, og hos søta bror allerede året etter. Frode har også gitt ut seks pondusbøker som er blitt oversatt til flere språk, deriblant fransk.

Frode Øverli er ennå ikke blitt påvirket av sin egen braksuksess. Han er kjent for å ha begge beina godt plantet på jorda, og han velger heller å observere fra bakerste rad enn å stikke seg fram med brask og bram.

Når han ikke tegner Pondus, er han fotballtrener, fotballtilhenger og fotballspiller, – men ingen fotballidiot. Hans klareste fotballminne er da Brann slo Sogndal i cupfinalen i 1976, men det var mest fordi storebroren gråt av glede.

Øverli har vunnet Sproingprisen to ganger, som er Norsk Tegneserieforums pris til beste norske og utendlandske tegneserie. Det var i 1998 og 2003, henholdvis for det første Pondus-albumet Alt for Norge og Pondus Julespesial 2003.

I fjor mottok Pondus og Frode en utmerkelse som ingen andre tegneserieskaper i Norden er blitt tildelt, nemlig Svenska Serieakademins internatinella Adamson-statuett. Den satte Frode og Pondus opp i samme klasse som klassikerne Lucky Luke, Asterix, MAD og Donald Duck.

Nå er det ti år siden første stripe med den oppegående sofapoeten som lever for fotball, øl og musikk, sto på trykk i Dagbladet. Men Frode har lovt å gi jernet så lenge han har noe å gi, så Pondus-fansen har mer i vente.

Stjerneklart med Frode Øverli, mandag 26.02.07 kl. 22.05 på NRK P1.

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP