Hopp til innhold

Legger ned tysk, fransk og spansk

Universitetet i Stavanger vil fjerne tre språk for spare penger. Staten utarmer fremmedspråkstudiene i Norge, mener fagfolk.

Student på lesesal

Få studenter gjennomfører språkstudier ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Tor Hauken

Tor Hauken, dekan ved Det humanistiske fakultet, Universitetet i Stavanger

Foto: T. Haga, Universitetet i Stavanger
Arve Negaard

Arve Negaard, avdelingsstyreleder ved Høgskolen i Østfold

Foto: Arve Negaard

På Universitetet i Stavanger har dekan Tor Hauken ved humanistisk fakultet foreslått å fjerne både tysk, fransk og spansk fra studieplanen. Hauken må kutte 20 årsverk, og årsaken til at språkfagene kan ryke er at de har for få studenter, og at det igjen fører til mindre inntekt for fakultetet.

– Det er en laber søkning til tysk og fransk i hele landet, sier Hauken til NRK.

Tall fra det nasjonale opptaket viser at ni studenter ble tatt opp på franskstudiet i Stavanger i fjor, mot 28 i Oslo og 19 i Kristiansand. Opptakstallene for tysk viser henholdsvis 25, 21 og åtte studenter i de tre byene.

Spansk er noe mer populært, men problemet i Stavanger er at mange studenter ikke gjennomfører, og dermed ikke genererer inntekter.

– Norge isolerer seg

Fremmedspråkstudiene er utsatt, og avdelingsstyreleder ved Høgskolen i Østfold, Arve Negaard mener situasjonen er alvorlig.

– Vi er et lite land som er åpent og utadvent, og nå blir vi dårligere til å kommunisere med andre. Det er bekymringsfullt for oss. Vi isolerer oss.

Slik det er nå, undergraver systemet fremmedspråkstudiene, mener Negaard. Han mener språkfagene ikke får nok penger til å drive forsvarlig.

– Språkstudenter trenger mye ferdighetstrening, og det tar ikke systemet hensyn til med bevilgninger.

– De unges valg

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland er ikke enig i at staten undergraver disse studiene ved måten de er finansiert på.

– Det er klart det er bekymringsverdig at språkfag blir lagt ned, men svaret på det ligger i interessen for å fordype seg i språk hos de unge.

Hvis styret ved Universitetet i Stavanger godkjenner forslaget blir tysk, fransk og spansk fjernet fra studietilbudet til høsten.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor