NRK Meny
Normal

Legger ned tysk, fransk og spansk

Universitetet i Stavanger vil fjerne tre språk for spare penger. Staten utarmer fremmedspråkstudiene i Norge, mener fagfolk.

Student på lesesal

Få studenter gjennomfører språkstudier ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Tor Hauken

Tor Hauken, dekan ved Det humanistiske fakultet, Universitetet i Stavanger

Foto: T. Haga, Universitetet i Stavanger
Arve Negaard

Arve Negaard, avdelingsstyreleder ved Høgskolen i Østfold

Foto: Arve Negaard

På Universitetet i Stavanger har dekan Tor Hauken ved humanistisk fakultet foreslått å fjerne både tysk, fransk og spansk fra studieplanen. Hauken må kutte 20 årsverk, og årsaken til at språkfagene kan ryke er at de har for få studenter, og at det igjen fører til mindre inntekt for fakultetet.

– Det er en laber søkning til tysk og fransk i hele landet, sier Hauken til NRK.

Tall fra det nasjonale opptaket viser at ni studenter ble tatt opp på franskstudiet i Stavanger i fjor, mot 28 i Oslo og 19 i Kristiansand. Opptakstallene for tysk viser henholdsvis 25, 21 og åtte studenter i de tre byene.

Spansk er noe mer populært, men problemet i Stavanger er at mange studenter ikke gjennomfører, og dermed ikke genererer inntekter.

– Norge isolerer seg

Fremmedspråkstudiene er utsatt, og avdelingsstyreleder ved Høgskolen i Østfold, Arve Negaard mener situasjonen er alvorlig.

– Vi er et lite land som er åpent og utadvent, og nå blir vi dårligere til å kommunisere med andre. Det er bekymringsfullt for oss. Vi isolerer oss.

Slik det er nå, undergraver systemet fremmedspråkstudiene, mener Negaard. Han mener språkfagene ikke får nok penger til å drive forsvarlig.

– Språkstudenter trenger mye ferdighetstrening, og det tar ikke systemet hensyn til med bevilgninger.

– De unges valg

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland er ikke enig i at staten undergraver disse studiene ved måten de er finansiert på.

– Det er klart det er bekymringsverdig at språkfag blir lagt ned, men svaret på det ligger i interessen for å fordype seg i språk hos de unge.

Hvis styret ved Universitetet i Stavanger godkjenner forslaget blir tysk, fransk og spansk fjernet fra studietilbudet til høsten.

Kulturstrøm

 • Freder den amerikanske ambassaden

  Riksantikvaren besluttet onsdag å frede den trekantede bygningen i Oslo sentrum som tidligere var USAs ambassade. Den regnes for å være et sentralt verk av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, opplyser Riksantikvaren i en pressemelding.

  Den amerikanske ambassade
  Foto: norway.usembassy.gov
 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller

Flere kulturnyheter