NRK Meny
Normal

Legger ned tysk, fransk og spansk

Universitetet i Stavanger vil fjerne tre språk for spare penger. Staten utarmer fremmedspråkstudiene i Norge, mener fagfolk.

Student på lesesal

Få studenter gjennomfører språkstudier ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Tor Hauken

Tor Hauken, dekan ved Det humanistiske fakultet, Universitetet i Stavanger

Foto: T. Haga, Universitetet i Stavanger
Arve Negaard

Arve Negaard, avdelingsstyreleder ved Høgskolen i Østfold

Foto: Arve Negaard

På Universitetet i Stavanger har dekan Tor Hauken ved humanistisk fakultet foreslått å fjerne både tysk, fransk og spansk fra studieplanen. Hauken må kutte 20 årsverk, og årsaken til at språkfagene kan ryke er at de har for få studenter, og at det igjen fører til mindre inntekt for fakultetet.

– Det er en laber søkning til tysk og fransk i hele landet, sier Hauken til NRK.

Tall fra det nasjonale opptaket viser at ni studenter ble tatt opp på franskstudiet i Stavanger i fjor, mot 28 i Oslo og 19 i Kristiansand. Opptakstallene for tysk viser henholdsvis 25, 21 og åtte studenter i de tre byene.

Spansk er noe mer populært, men problemet i Stavanger er at mange studenter ikke gjennomfører, og dermed ikke genererer inntekter.

– Norge isolerer seg

Fremmedspråkstudiene er utsatt, og avdelingsstyreleder ved Høgskolen i Østfold, Arve Negaard mener situasjonen er alvorlig.

– Vi er et lite land som er åpent og utadvent, og nå blir vi dårligere til å kommunisere med andre. Det er bekymringsfullt for oss. Vi isolerer oss.

Slik det er nå, undergraver systemet fremmedspråkstudiene, mener Negaard. Han mener språkfagene ikke får nok penger til å drive forsvarlig.

– Språkstudenter trenger mye ferdighetstrening, og det tar ikke systemet hensyn til med bevilgninger.

– De unges valg

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland er ikke enig i at staten undergraver disse studiene ved måten de er finansiert på.

– Det er klart det er bekymringsverdig at språkfag blir lagt ned, men svaret på det ligger i interessen for å fordype seg i språk hos de unge.

Hvis styret ved Universitetet i Stavanger godkjenner forslaget blir tysk, fransk og spansk fjernet fra studietilbudet til høsten.