NRK Meny
Normal

Freder Norsk Tipping

Regjeringen vil opprettholde spillmonopolet for Norsk Tipping og utelukker lisens til utenlandske spillselskaper. Unibet varsler mulige rettstvister.

Norsk Tipping

FORTSATT MONOPOL: Norsk Tipping får beholde eneretten til å tilby pengespill i Norge.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Vi ønsker å bevare den ordninga som gjør at hensynet til de spillavhengige skal komme først, samtidig som at ordningen også sikrer midler til frivilligheten, kulturen, idretten og aktiviteter over hele landet, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Fredag la Helleland fram en stortingsmelding hvor regjeringen slår fast at de vil fortsette dagens monopolordning for Norsk Tipping etter enerettsmodellen og dermed utelukke en lisensordning for utenlandske spillselskaper.

– Det betyr at Norsk Tipping får enerett til å drive pengespill i Norge og det er viktig for regjeringen at de skal ha mulighet til å følge opp de som har spillproblemer. Det er mange som spiller seg fra hus og hjem. Vi mener Norsk Tipping er best til å ivareta dem, sier Helleland.

LES OGSÅ: Åpner for å avvikle spillmonopolet

Utelukker ikke rettsoppgjør

Regjeringens avgjørelse om å videreføre monopolet for Norsk Tipping er svært problematisk ifølge Peter Alling, PR-sjef i Norden for Kindred group, tidligere Unibet group. Unibet er et internasjonalt spillselskap som har posisjonert seg blant spillelystne nordmenn på internett.

– Om det blir sånn at monopolet fortsetter altfor lenge så er det klart at det kommer til å oppstå rettstvister om ikke det norske samfunnet kan håndtere utfordringene som følger med å forsvare monopolet. Da snakker vi kanskje om brudd på forpliktelser opp mot EØS-avtalen. Vi er tilbake på spørsmål om hvitvasking og matchfiksing, sier han.

Alling understreker at Kindred Group heller ønsker å føre en samtale med norske myndigheter framfor å ta saken til retten.

Peter Alling

VIL HA LISENSMODELL: Peter Alling, PR-sjef for Unibet i Norden, er ikke tilfreds med regjeringens spillmelding.

Foto: SVT

Ifølge Unibetsjefen er det ikke realistisk å opprettholde et spillmonopol med dagens globaliserte spillmarked.

– Formålet med å ha en regulering av spill er jo at man skal ha kontroll på markedet. Seks av ti nordmenn velger å benytte seg av andre leverandører enn Norsk Tipping på nett. Norge har ikke kontroll over mer enn førti prosent av det digitale spillmarkedet, sier Alling.

Vil redusere spillavhengighet

At regjeringen ønsker å satse på spillmonopolet av hensyn til spilleavhengige stiller Peter Alling seg uforstående til.

– Jeg kan si at under arbeidet med stortingsmeldingen har man ikke tatt kontakt med Unibet for å forhøre seg om hvilke spillansvarsverktøy vi tilbyr. Så sannsynligvis vet man ikke hvilke type spillansvar man hadde kunnet få i en lisensmodell, sier Alling og legger til at Unibet tar spilleavhengighet på alvor.

– Vi analyserer samtlige av våre kunders spillatferd, gjør individuelle analyser og tar kontakt med kunder som trenger å tenke gjennom sin spillatferd, sier Alling.

Kulturdepartementet opplyser at de ikke ønsker å kommentere saken ytterligere politisk, men skriver i en mail til NRK at det har vært åpne høringsrunder om valg av reguleringsmodell og at Unibet Group er en av mange aktører som leverte inn høringsuttalelser.

Unibets argumentasjon for at også private spillselskaper tar spilleavhengighet på alvor holder ikke for KRFs stortingsrepresentant, Geir Jørgen Bekkevold, som roser regjeringens beslutning.

Geir Bekkevold

FORNØYD: KRF-politiker Geir Bekkevold er fornøyd med regjeringens spillmelding.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Jeg er uenig med dem. Enerettsmodellen eller Norsk Tipping er faktisk det politiske virkemiddelet vi har når det gjelder spillpolitikk og ikke minst føre en spillpolitikk som ansvarliggjør de som tilbyr spill. Jeg er glad for at regjeringen har bestemt seg for å opprettholde enerettsmodellen, sier Bekkevold.

Kulturstrøm

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.

  • Westworld podcast episode 9

    I ukas Westworld-episode «Vanishing Point» merker vi at det blåser opp til en blodig finale-episode! Tidslinjene møtes, planer avsløres og familieforbindelsene settes virkelig på prøve. Hør Filmpolitiets podcast her.

    Laster Instagram-innhold