Hopp til innhold

Fransk opprør etter Breivik-bok

– Vi bør vurdere en felles reaksjon, mener flere forfattere i det franske prestisjeforlaget Gallimard. De er sinte etter at forfatter Richard Millet har gitt ut en pamflett om Anders Behring Breivik.

Anders Behring Breivik i håndjern

– Norge fortjente Anders Behring Breivik, mener fransk forfatter.

Foto: STOYAN NENOV / Reuters

– Norge fortjente Breivik. Dette er hva som venter flerkulturelle samfunn som undervurderer farene. Breivik fant den «endelige løsningen», skriver forfatteren i sin 20 siders pamflett «Litterær hyllest til Anders Breivik».

Nå vil flere kolleger i forlaget Gallimard sparke Richard Millet ut av forlaget. Pamfletten om Breivik er ikke gitt ut på dette forlaget, men Millet er redaktør på Gallimard.

Gallimard på bokmessen i Frankfurt

Gallimards stand på bokmessen i Frankfurt.

Foto: ALEX GRIMM / REUTERS

Hans tidligere bøker er utgitt her, og han har stått bak utgivelser av flere prisbelønte bøker. Millet er vokst opp i Libanon, men har senere bosatt seg i Paris.

– Jeg er rystet

Tahar ben Jelloun

Marokkanske Tahar ben Jelloun er en av Gallimards forfattere.

Foto: PIERRE-FRANCK COLOMBIER / AFP

En av Gallimards kjente marokkanske forfattere, Tahar ben Jelloun, sa til radiostasjonen France Inter tirsdag at han var rystet etter å ha sittet oppe om natten og lest Millets pamflett.

– Dette er helt utålelig. Tenk å si at Norge fortjente Breivik. Det er et hovmod uten like, sa Jelloun.

– Politisk farlig

– Millet er politisk farlig og bør ikke lenger få sitte i Gallimards redaksjonskomité, sier forfatteren Annie Ernaux til den franske avisen Le Monde.

Hun ber sine forfatterkolleger i forlaget vurdere en kollektiv reaksjon på Millets pamflett. Millets redaktørkollega i forlaget, Jean-Marie Laclavetine, er lei seg. – Jeg er trist, men ikke sint. Det er ikke første gang han publiserer noe utålelig. Han har skrevet fantastiske tekster og er følsom og klok når det gjelder musikk og litteratur, men politikk har han ikke greie på, sier Laclavetine til Aftenposten.

I Gallimards norske forfatterstall finner vi blant andre Jon Fosse, Erik Fosnes Hansen, Roy Jacobsen, Per Petterson og Gunnar Staalesen.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP