Hopp til innhold

Fram fra radioarkivet

To rystende drap, en kunstskandale, ville ungdommer og en datamus...bli med inn i radioarkivet!

James Earl Ray
Foto: Scanpix/AP

68-erne kommer!

Ulovlig demonstrasjon mot Vietnam-krigen. Tron Øgrim løper fra politimann utenfor Stortinget.
Foto: Arild Hordnes / NTB / Scanpix

68-gerasjonen ble skillet mellom den gamle og den nye måten å leve på, det var unge kvinner og menn, typisk studenter, som var misfornøyd med måten foreldrene deres levde på, og de drømte om en verden full av kjærlighet og frihet. 68-erne ville forandre verden og Norge og det fikk de ganske godt til også:

Hør: 1968: Generasjonen som forandret Norge

Kjendisen Sonja Haraldsen

Et av nyordene språkrådet registrerte i 1968 var "kjendis". En av dem som ble kjendis dette året var frøken Sonja Haraldsen som giftet seg med kronprins Harald dette året:

Hør: 1968: Intervju med frøken Sonja Haraldsen

Kongelig bryllup

Harlad og Sonja
Foto: NTB / Scanpix

Senere samme år giftet Harald og Sonja seg, "det var på tide at han endelig fikk Sonja" var en av kommentarene fra Slottsplassen.

Hør: 1968: Sonja og Harald forlover seg

Kunstskandalen ved Munch-museet

Fra Munch-museet i forbindelse med Revold-skandalen
Foto: NTB / Scanpix

15. mars ble det kjent at førstekonservator ved Munch-museet Reidar Revold var mistenkt for å ha stjålet to litografier fra museets egen samling. Dette var den spede opptakt til en av norgeshistoriens største kunsttyveri-skandaler:

Hør: 1968: Reidar Revold-saken

Er USA et sykt samfunn?

James Earl Ray
Foto: Scanpix/AP

4. april ble den amerikanske borgerrettsforkjemperen Martin Luther King jr. myrdet , og kun to måneder senere ble politkeren og presidentkandidaten Robert Kennedy skutt og drept. Etter drapene snakket man om et amerkiansk samfunn i krise, og NRK og programleder Torstein Sand tok temaet videre:

Hør: 1968: Er USA et sykt samfunn?

Datamusa presentert

Dr. Douglas C. Engelbart viser to datamuser
Foto: Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5 License

I 1968 ble det presentert en oppfinnelse som skulle forandre verden: Datamusa. Oppfinneren het Douglas Engelbart og presenterte den lille treklossen på det som da var verdens første videokonferanse:

Hør: 1968: Datamusa presentert for første gang

Kulturstrøm

 • Monet-maleri under hammeren

  Claude Monets maleri «Le Grand Canal» ble solgt for 56 millioner dollar – over en halv milliard norske kroner – på Sotheby's i New York.

  Maleriet er ett av flere verk den franske kunstneren malte fra Venezia tidlig på 1900-tallet. Salget av «Le Grand Canal» gjør det til det dyreste av Monets Venezia-verk.

  Claude Monet-maleriet Le Grand Canal
  Foto: NIKLAS HALLE'N / AFP
 • Zelenskyj talte til Cannes-festivalen

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte via video til filmfestivalen i Cannes, som opna tysdag.

  – Til slutt vil hatet forsvinne, og diktatorane vil døy, sa han i den overraskande talen under opninga av den 75. filmfestivalen i Palais des Festivals i Cannes.

  I talen refererte han til makta av filmen under andre verdskrig, og han nemnde spesifikt Charlie Chaplins film «Diktatoren», som gjorde narr av nazileiaren Adolf Hitler.

  – Vi treng ein ny Chaplin i dag for å bevise at filmen ikkje har mista stemma si, sa han i talen, som han fekk ståande applaus for.

  Krigen i Ukraina blir eit dominerande tema på festivalen, og ein dag er reservert for ukrainske filmskaparar. Dokumentarfilmen «Mariupolis 2» av den litauiske filmskaparen Mantas Kvedaravicius som vart drepe av russiske styrkar i april, blir vist spesielt. (NTB)

  Volodymyr Zelenskyj taler til filmfestivalen i Cannes 17. mai 2022
  Foto: Vianney Le Caer / AP