Hopp til innhold

Fram fra radioarkivet

To rystende drap, en kunstskandale, ville ungdommer og en datamus...bli med inn i radioarkivet!

James Earl Ray
Foto: Scanpix/AP

68-erne kommer!

Ulovlig demonstrasjon mot Vietnam-krigen. Tron Øgrim løper fra politimann utenfor Stortinget.
Foto: Arild Hordnes / NTB / Scanpix

68-gerasjonen ble skillet mellom den gamle og den nye måten å leve på, det var unge kvinner og menn, typisk studenter, som var misfornøyd med måten foreldrene deres levde på, og de drømte om en verden full av kjærlighet og frihet. 68-erne ville forandre verden og Norge og det fikk de ganske godt til også:

Hør: 1968: Generasjonen som forandret Norge

Kjendisen Sonja Haraldsen

Et av nyordene språkrådet registrerte i 1968 var "kjendis". En av dem som ble kjendis dette året var frøken Sonja Haraldsen som giftet seg med kronprins Harald dette året:

Hør: 1968: Intervju med frøken Sonja Haraldsen

Kongelig bryllup

Harlad og Sonja
Foto: NTB / Scanpix

Senere samme år giftet Harald og Sonja seg, "det var på tide at han endelig fikk Sonja" var en av kommentarene fra Slottsplassen.

Hør: 1968: Sonja og Harald forlover seg

Kunstskandalen ved Munch-museet

Fra Munch-museet i forbindelse med Revold-skandalen
Foto: NTB / Scanpix

15. mars ble det kjent at førstekonservator ved Munch-museet Reidar Revold var mistenkt for å ha stjålet to litografier fra museets egen samling. Dette var den spede opptakt til en av norgeshistoriens største kunsttyveri-skandaler:

Hør: 1968: Reidar Revold-saken

Er USA et sykt samfunn?

James Earl Ray
Foto: Scanpix/AP

4. april ble den amerikanske borgerrettsforkjemperen Martin Luther King jr. myrdet , og kun to måneder senere ble politkeren og presidentkandidaten Robert Kennedy skutt og drept. Etter drapene snakket man om et amerkiansk samfunn i krise, og NRK og programleder Torstein Sand tok temaet videre:

Hør: 1968: Er USA et sykt samfunn?

Datamusa presentert

Dr. Douglas C. Engelbart viser to datamuser
Foto: Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5 License

I 1968 ble det presentert en oppfinnelse som skulle forandre verden: Datamusa. Oppfinneren het Douglas Engelbart og presenterte den lille treklossen på det som da var verdens første videokonferanse:

Hør: 1968: Datamusa presentert for første gang

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.