Hopp til innhold

– Nordmenn på «Granka» er en utdøende rase

Fotostudenter har laget sin egen rødliste over norske verdier, ressurser og tradisjoner de tror vil forsvinne fra Norge.

De moderne vikingene på Gran Canaria

Fotograf Even Brekke har fulgt en gruppe pensjonister på Gran Canaria i sin bildeserie til utstillingen «Redlisted».

Foto: Even Brekke

Inne i et utstillingslokale på Barcode i Oslo henger bilder av rustne biler, sagnomsuste grotter, barnerom og bunader.

Biler

Ole-Martin Holmen har rødlistet den norske bilparken. Bilene byttes ut hyppigere enn før, og får ikke de lange historiene med hver familie som de en gang fikk, forklarer lærer Damian Heinisch.

Foto: Ole-Martin Holmen

– Det har vært en hissig debatt i media om de norske verdiene. Vi ønsker å nyansere dette mer, ikke som et nasjonalistisk prosjekt, men for å sette søkelys på ting i det norske samfunnet vi ønsker å bevare og ting vi vil kvitte oss med, forteller Aleksandra Lamberg.

Sammen med sine 30 medstudenter fra Bilder Nordic School of Photography har de blant annet mottatt midler fra Fritt Ord for å gjennom fotolinsa vise dagens Norge i endring.

Se alle bildene i albumet under:

Bunaden
Foto: Johanne Log
Fotostudenter ved Bilder Nordic School of Photography har laget en utstilling med sin egen rødliste for Norge. Bildene viser ressursene, verdiene og tradisjonene de ønsker å bevare i det norske samfunnet.

– Vi vil helst være i Norge, men vi orker ikke å være i Norge

Even Brekke tilbrakte elleve dager på Gran Canaria med en gruppe pensjonister til sin bildeserie.

– Min vri på denne serien er litt humoristisk, men handler også om dette aspektet med at vi er så glade i landet vårt at vi tar med oss alt av kultur og verdier ned dit. Men vi hater jo kulda, mange av oss. Vi vil helst være i Norge, men vi orker ikke å være i Norge, på en måte.

Han tror «Granka» og charterturismen blir mindre forbundet med nordmenn i framtida.

– De jeg møtte er en generasjon som har vært der siden 70-tallet, det er ikke så mange yngre som reiser dit lengre. Jeg har også rødlista det på grunn av global oppvarming. At det kanskje ikke er mulig å være der nede etterhvert.

Utstillingen Redlisted

Fotografene henger opp bilder fra rødlista på Barcode i Oslo.

Foto: Synne Tolås

Dette er på rødlista

På rødlista til studentene finnes bilder av den utrydningstruede fjordingen, de urnorske stavkirkene, ulven og havfisken. To av fotografene har tatt bilder av den norske kulda som kan forsvinne med klimaendringene.

Andre har tatt for seg temaer man ikke nødvendigvis tenker på som typisk norske, eller typisk i fare for å forsvinne.

Bea Valand har rødlistet fritiden, mens Anita Sønsterud har rødlistet nostalgiske objekter.

Ifølge fotograf Johanne Log foregår 60-70 prosent av all bunadsproduksjon i utlandet. Hun vil, med sine bilder, sette fokus på håndtverket bak den norske bunaden som er i ferd med å forsvinne ut av Norge.

Norsk fritid

Fotograf Bea Valand har rødlistet norsk fritid.

Foto: Bea Valand

Rødlister folkeeventyrene

Emilie Solem har gått ut i marka for å lete etter eventyr.

– Jeg har rødlistet folkeeventyrene, som er knyttet til geografiske steder, som fortelles om et sted og hvordan det ble til.

Norske folkeeventyr

Emilie Solem har lagt bildene fra Oslo-marka i lag for å skape 3D-effekt. Hun vil rødliste folkeeventyrene og mystikken rundt hvordan steder ble til.

Foto: Emilie Solem

Mye av mystikken i naturen forsvinner når man vet svaret på alt, sier hun.

– Hvis du ser en gigantisk kampestein på et fjell, og lurer på hvordan den havnet der, så tenker vi automatisk i dag på istiden. Vi har mistet dette mystiske aspektet ved at vi fantaserte og fant opp årsaker for at ting i naturen er som de er. At steinen kanskje havnet der på grunn av jotner som kranglet og kastet steiner mot hverandre.

– Håper flere begynner å tenke over hva de vil bevare

Utstillingen består av 31 ulike bildeserier tatt av avgangselevene ved Bilder Nordic.

Fotografene håper utstillingen kan få flere til å tenke over hva de vil bevare.

– Vi håper de som ser bildene selv begynner å tenke over hva de ønsker å rødliste, hva de vil ta vare på. At flere blir bevisst hva de gjør i hverdagen for å ta vare på ting, sier Aleksandra Lamberg.

Utstillingen «Redlisted» åpner på Barcode i Oslo torsdag 15. mars.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor