– Nordmenn på «Granka» er en utdøende rase

Fotostudenter har laget sin egen rødliste over norske verdier, ressurser og tradisjoner de tror vil forsvinne fra Norge.

De moderne vikingene på Gran Canaria

Fotograf Even Brekke har fulgt en gruppe pensjonister på Gran Canaria i sin bildeserie til utstillingen «Redlisted».

Foto: Even Brekke

Inne i et utstillingslokale på Barcode i Oslo henger bilder av rustne biler, sagnomsuste grotter, barnerom og bunader.

Biler

Ole-Martin Holmen har rødlistet den norske bilparken. Bilene byttes ut hyppigere enn før, og får ikke de lange historiene med hver familie som de en gang fikk, forklarer lærer Damian Heinisch.

Foto: Ole-Martin Holmen

– Det har vært en hissig debatt i media om de norske verdiene. Vi ønsker å nyansere dette mer, ikke som et nasjonalistisk prosjekt, men for å sette søkelys på ting i det norske samfunnet vi ønsker å bevare og ting vi vil kvitte oss med, forteller Aleksandra Lamberg.

Sammen med sine 30 medstudenter fra Bilder Nordic School of Photography har de blant annet mottatt midler fra Fritt Ord for å gjennom fotolinsa vise dagens Norge i endring.

Se alle bildene i albumet under:

Bunaden
Foto: Johanne Log
Fotostudenter ved Bilder Nordic School of Photography har laget en utstilling med sin egen rødliste for Norge. Bildene viser ressursene, verdiene og tradisjonene de ønsker å bevare i det norske samfunnet.

– Vi vil helst være i Norge, men vi orker ikke å være i Norge

Even Brekke tilbrakte elleve dager på Gran Canaria med en gruppe pensjonister til sin bildeserie.

– Min vri på denne serien er litt humoristisk, men handler også om dette aspektet med at vi er så glade i landet vårt at vi tar med oss alt av kultur og verdier ned dit. Men vi hater jo kulda, mange av oss. Vi vil helst være i Norge, men vi orker ikke å være i Norge, på en måte.

Han tror «Granka» og charterturismen blir mindre forbundet med nordmenn i framtida.

– De jeg møtte er en generasjon som har vært der siden 70-tallet, det er ikke så mange yngre som reiser dit lengre. Jeg har også rødlista det på grunn av global oppvarming. At det kanskje ikke er mulig å være der nede etterhvert.

Utstillingen Redlisted

Fotografene henger opp bilder fra rødlista på Barcode i Oslo.

Foto: Synne Tolås

Dette er på rødlista

På rødlista til studentene finnes bilder av den utrydningstruede fjordingen, de urnorske stavkirkene, ulven og havfisken. To av fotografene har tatt bilder av den norske kulda som kan forsvinne med klimaendringene.

Andre har tatt for seg temaer man ikke nødvendigvis tenker på som typisk norske, eller typisk i fare for å forsvinne.

Bea Valand har rødlistet fritiden, mens Anita Sønsterud har rødlistet nostalgiske objekter.

Ifølge fotograf Johanne Log foregår 60-70 prosent av all bunadsproduksjon i utlandet. Hun vil, med sine bilder, sette fokus på håndtverket bak den norske bunaden som er i ferd med å forsvinne ut av Norge.

Norsk fritid

Fotograf Bea Valand har rødlistet norsk fritid.

Foto: Bea Valand

Rødlister folkeeventyrene

Emilie Solem har gått ut i marka for å lete etter eventyr.

– Jeg har rødlistet folkeeventyrene, som er knyttet til geografiske steder, som fortelles om et sted og hvordan det ble til.

Norske folkeeventyr

Emilie Solem har lagt bildene fra Oslo-marka i lag for å skape 3D-effekt. Hun vil rødliste folkeeventyrene og mystikken rundt hvordan steder ble til.

Foto: Emilie Solem

Mye av mystikken i naturen forsvinner når man vet svaret på alt, sier hun.

– Hvis du ser en gigantisk kampestein på et fjell, og lurer på hvordan den havnet der, så tenker vi automatisk i dag på istiden. Vi har mistet dette mystiske aspektet ved at vi fantaserte og fant opp årsaker for at ting i naturen er som de er. At steinen kanskje havnet der på grunn av jotner som kranglet og kastet steiner mot hverandre.

– Håper flere begynner å tenke over hva de vil bevare

Utstillingen består av 31 ulike bildeserier tatt av avgangselevene ved Bilder Nordic.

Fotografene håper utstillingen kan få flere til å tenke over hva de vil bevare.

– Vi håper de som ser bildene selv begynner å tenke over hva de ønsker å rødliste, hva de vil ta vare på. At flere blir bevisst hva de gjør i hverdagen for å ta vare på ting, sier Aleksandra Lamberg.

Utstillingen «Redlisted» åpner på Barcode i Oslo torsdag 15. mars.

Kulturstrøm

 • Ransfilm av respektabel kvalitet

  «Widows» er den nyeste filmen til regissør Steve McQueen. Etter tre svært sterke dramafilmer på rad, Hunger (2008), Shame (2011) og 12 Years a Slave (2013), har den britiske regissøren laget sitt mest kommersielle film til nå. Den er ikke av samme kaliber som hans tidligere filmer mener NRKS anmelder Birger Vestmo. Les anmeldelsen her:

 • Jobbet med ny seriefigur

  Den amerikanske tegneserieskaperen Stan Lee arbeidet med en ny karakter, Dirt Man, før han døde, melder BBC. Ifølge underholdningsnettstedet TMZ har datteren Joan Celia Lee fortalt at hun og faren samarbeidet om å utvikle den nye superhelten. Men det er foreløpig ikke klart hvilke superkrefter denne karakteren er i besittelse av.

  Spiderman-tegner Stan Lee
  Foto: REED SAXON / AP
 • 15 artister klare til by:Larm 2019

  Urørt-vinner Marie Ulven –Girl In Red – er blant de 15 artistene som er bekreftet at kommer til musikkfestivalen Bylarm våren 2019, skriver nettmagasinet 730. Festivalen arrangeres for 21. gang, og har vært holdt i Oslo siden 2008. Det første tiåret gikk festivalen på omgang blant norske byer, og artister som Øystein Greni, Sondre Lerche og Aurora har startet karrieren der. Iris, Otha, TØFL, Moyka, Heave Blood and Die og Larsiveli er de norske artistene som skal spille.

  Marie Ulven