I naturens egne klær

FINNSKOGEN (NRK): – Vi leter etter folks plass i naturen, sier den norsk-finske kunstnerduoen Karoline Hjorth og Riitta Ilkonen. Og fotograferer dem iført natur.

Sinikka Langeland på fotoopptak til «Eyes as Big as Plates»

NATUROPPLEVELSE: Folkemusiker Sinikka Langeland forteller kunstner Riitta Ikonen at hun føler seg helt hjemme i røyksopp-parykken.

Foto: Karoline Hjorth

Duoen har fått en rekke priser, og bildene deres er stilt ut i anerkjente gallerier verden over.

Sammen har de tatt bilder av folk ikledd natur i alle verdensdeler i snart ti år. Bilder av mennesker, alene ute i landskapet, kledd i planter som vokser der.

Tittelen «Eyes as Big as Plates» er inspirert av eventyret om de tre bukkene Bruse som skulle over broen der trollet med øyne som store som tinntallerker holdt til, og ikke minst den nysgjerrigheten til tilværelsen som alle de som har blitt portrettert i serien har vist seg å ha til felles.

– Ettersom prosjektet har krysset både kulturelle og geografiske grenser, har det utviklet seg til en leting etter det moderne menneskets tilhørighet i naturen, sier fotograf Karoline Hjorth.

– Vi vil gjerne vise nye perspektiver på hvem vi er og hvor vi hører til, sier hun.

I høst har kunstnerduoen tatt bilder av folk på Finnskogen i Hedmark.

Se bildeserien her:

Røyksopp til Riitta Ikonen sin skulptur
Foto: Karoline Hjorth & Riitta Ikonen
– Jeg lovet meg selv at jeg aldri skulle komme tilbake hit, sier Riitta Ikonen. Sist gang hun og fotograf Karoline Hjorth var her i skogen på befaring, møtte de bjørn. Iallefall noe som hørtes ut som en. De løp for livet ut av skogen.

Kulturstrøm

  • Netflix skal lage norsk film

    Netflix offentliggjorde torsdag at de skal lage to filmer fra Norden, en norsk og en svensk. Den norske filmen skal hete «Kadaver» og skal være det selskapet kaller en grøsser. Jarand Herdal skal være manusforfatter og regissør.

  • Disney+ rullet ut i USA

    Strømmetjenesten Disney+ ble lansert i USA, Canada og Nederland på tirsdag. Nesten to millioner mennesker hadde forhåndsbestilt den nye tjenesten, skriver Nettavisen. Disney valgte å avsløre katalogen med filmer og serier i en lang tråd på Twitter med 300 meldinger. I tillegg til innhold fra Disney får abonnentene også tilgang til filmer og serier laget av Pixar, Marvel, Lucasfilm, National Geographic og 20th Century Fox. Prisen for Disney+ USA er cirka 65 kroner i måneden. Den ventes å komme til Norge tidlig i 2010.

    Disney+ sin logo
    Foto: Nick Agro / AFP