Hopp til innhold

I naturens egne klær

FINNSKOGEN (NRK): – Vi leter etter folks plass i naturen, sier den norsk-finske kunstnerduoen Karoline Hjorth og Riitta Ilkonen. Og fotograferer dem iført natur.

Sinikka Langeland på fotoopptak til «Eyes as Big as Plates»

NATUROPPLEVELSE: Folkemusiker Sinikka Langeland forteller kunstner Riitta Ikonen at hun føler seg helt hjemme i røyksopp-parykken.

Foto: Karoline Hjorth

Duoen har fått en rekke priser, og bildene deres er stilt ut i anerkjente gallerier verden over.

Sammen har de tatt bilder av folk ikledd natur i alle verdensdeler i snart ti år. Bilder av mennesker, alene ute i landskapet, kledd i planter som vokser der.

Tittelen «Eyes as Big as Plates» er inspirert av eventyret om de tre bukkene Bruse som skulle over broen der trollet med øyne som store som tinntallerker holdt til, og ikke minst den nysgjerrigheten til tilværelsen som alle de som har blitt portrettert i serien har vist seg å ha til felles.

– Ettersom prosjektet har krysset både kulturelle og geografiske grenser, har det utviklet seg til en leting etter det moderne menneskets tilhørighet i naturen, sier fotograf Karoline Hjorth.

– Vi vil gjerne vise nye perspektiver på hvem vi er og hvor vi hører til, sier hun.

I høst har kunstnerduoen tatt bilder av folk på Finnskogen i Hedmark.

Se bildeserien her:

Røyksopp til Riitta Ikonen sin skulptur
Foto: Karoline Hjorth & Riitta Ikonen
– Jeg lovet meg selv at jeg aldri skulle komme tilbake hit, sier Riitta Ikonen. Sist gang hun og fotograf Karoline Hjorth var her i skogen på befaring, møtte de bjørn. Iallefall noe som hørtes ut som en. De løp for livet ut av skogen.

Kulturstrøm