I naturens egne klær

FINNSKOGEN (NRK): – Vi leter etter folks plass i naturen, sier den norsk-finske kunstnerduoen Karoline Hjorth og Riitta Ilkonen. Og fotograferer dem iført natur.

Sinikka Langeland på fotoopptak til «Eyes as Big as Plates»

NATUROPPLEVELSE: Folkemusiker Sinikka Langeland forteller kunstner Riitta Ikonen at hun føler seg helt hjemme i røyksopp-parykken.

Foto: Karoline Hjorth

Duoen har fått en rekke priser, og bildene deres er stilt ut i anerkjente gallerier verden over.

Sammen har de tatt bilder av folk ikledd natur i alle verdensdeler i snart ti år. Bilder av mennesker, alene ute i landskapet, kledd i planter som vokser der.

Tittelen «Eyes as Big as Plates» er inspirert av eventyret om de tre bukkene Bruse som skulle over broen der trollet med øyne som store som tinntallerker holdt til, og ikke minst den nysgjerrigheten til tilværelsen som alle de som har blitt portrettert i serien har vist seg å ha til felles.

– Ettersom prosjektet har krysset både kulturelle og geografiske grenser, har det utviklet seg til en leting etter det moderne menneskets tilhørighet i naturen, sier fotograf Karoline Hjorth.

– Vi vil gjerne vise nye perspektiver på hvem vi er og hvor vi hører til, sier hun.

I høst har kunstnerduoen tatt bilder av folk på Finnskogen i Hedmark.

Se bildeserien her:

Røyksopp til Riitta Ikonen sin skulptur
Foto: Karoline Hjorth & Riitta Ikonen
– Jeg lovet meg selv at jeg aldri skulle komme tilbake hit, sier Riitta Ikonen. Sist gang hun og fotograf Karoline Hjorth var her i skogen på befaring, møtte de bjørn. Iallefall noe som hørtes ut som en. De løp for livet ut av skogen.

Kulturstrøm

 • Slutt på 20th Century Fox

  Walt Disney har avsluttet bruken av et av underholdningsbransjens mest kjente merkenavn, 20th Century Fox. Disney kjøpte studioene fra Rupert Murdoch i fjor for over 71 milliarder dollar, og nå er de døpt om til 20th Television (NTB).

  20th Century Fox logo
  Foto: VALERIE MACON / AFP/Scanpix
 • Tate-musea seier opp fleire hundre

  Kunstmuseet Tate Modern i London og systermusea i London, Liverpool og St. Ives seier opp halvparten av dei tilsette på kommersiell side. Det er snakk om 313 stillingar i butikkane, kafeane og restaurantane til musea, skriv The Guardian.

 • Göran Forsmark er død

  Den svenske skuespilleren Göran Forsmark er død, 65 år gammel. Det melder Aftonbladet. Han har spilt i over 100 film- og TV-roller. Han er kjent fra blant annet «Jägarna»og «Skärgårdsdoktorn».