Hopp til innhold

Fortsatt marked for «videosjappa»

Stadig flere muligheter for å se film digitalt dukker opp, og mange har spådd det fysiske formatets død. Men utleiebransjen lever ennå.

Marit Gjelten og Hauk Gjelten Hattrem leier film

Marit Gjelten og Hauk Gjelten Hattrem sverger til den gamle skolen hva filmleie angår.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Marit Gjelten og Hauk Gjelten Hattrem leier film

Marit Gjelten og Hauk Gjelten Hattrem leier video på Majorstua i Oslo en gang i uken.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

– Ja, det er fortsatt en fremtid for utleiebransjen, sier Arild Tumyr, markedssjef underholdning i Mix Scene 1, Norges største filmutleiekjede.

Dystre spådommer om det fysiske formatets død har vært en snakkis i mange år. Da Blu ray-disken dukket opp som DVD-ens arvtaker for noe år siden ble heller ikke den spådd noe langt og lykkelig liv.

– Dette er tradisjon

Marit Gjelten og Hauk Gjelten Hattrem leier flere filmer i uken. De synes begge at det er noe med tradisjonen «å gå og leie en film».

– Vi er her kanskje en gang i uken, litt som en tradisjon. Det er litt fint å se gjennom filmene her nede. Selv om det sikkert også er gammel vane. Det blir noe annet enn på nettet, sier Marit Gjelten til NRK.no.

Unge Hauk Gjelten Hattrem er også stor tilhenger av å gå ut for å leie en film, fremfor å sitte hjemme foran skjermen.

–Jeg elsker å leie film. I kveld skal jeg se «Alvin og Gjengen», sier Gjelten Hattrem.

Stor konkurranse

Med mange plattformer å få tak i film på, er det stor konkurranse om kunder som ønsker å se film. Videoutleie rett på TV-en i form av GET-bokser og Canal Digital, og en rekke nettjenester frister kundene til å bli i sofaen.

– Det er klart at så stor konkurranse påvirker en allerede etablert bransje. Men faghandlene klarer seg bra likevel, og de største butikkene går greit, sier Tumyr.

Han sier at mange butikker som leier ut film har blitt avviklet de siste årene, men at markedet fortsatt er oppe og går.

– Markedet i 2011 var ikke så verst, det var kun 8–10 prosent tilbakegang, forteller Tumyr

Blant de digitale tilbyderne er det veldig store aktører og navn, som Apple, Amazon, YouTube og Facebook.

– Aktørene som tilbyr digitalt har store muskler, og er så klart en stor konkurranse, sier Tumyr.

Fysisk fortsatt best på kvalitet

En av årsakene til at det digitale formatet ikke har klart å overkjøre det fysiske riktig ennå, er kvalitetsforskjellen.

– Vanlig båndbredde og tilkobling som folk flest har, klarer ikke å vise i nærheten av den kvaliteten DVD og Blu Ray tilbyr, sier Tumyr.

Spesielt Blu Ray med krystallklart bilde HD-kvalitet frister de som er oppriktig interessert i film.

– Kvalitet er fortsatt viktig for mange, og da velger de å kjøpe eller leie film. Vi ser at Blu Ray er på vei oppover, selv om det ikke har tatt av på lik linje som DVD i sin tid gjorde, sier Tumyr.

Prisen på Blu Ray i forhold til DVD er fortsatt så stor at DVD har den største andelen solgte og utleide filmer. Markedsandelen til Blu Ray er på rundt 15 prosent for kjøpefilm, og noe høyere for utleie.

– Det er prisen som bestemmer. Koster Blu Ray og DVD det samme, velger opptil 50 prosent Blu Ray, sier Tumyr.

Bruker fritiden på andre ting

Den vanskeligste målgruppen å nå gjennom til er den Tumyr kaller «PC-generasjonen».

– Mange i den yngre generasjonen er online hele tiden. De har iPhone og macer med seg overalt, og fyller fritiden på andre ting enn å se film. De blir mettet på underholdning og inntrykk, sier Tumyr.

Han ser på dette som en av de største utfordringen til bransjen, fordie det er denne målgruppen som oftest ser film digitalt og også laster ned ulovlig.

– Vi er inne i en tid der bransjen må omstille seg og følge utviklingen for å henge med. Men jeg er sikker på at den fortsatt har en fremtid, det er godt liv i utleiemarkedet, sier Tumyr.

Film på Facebook

Foruten digitale filmutleiere som Netflix og Lovefilm, har sosiale medier som YouTube og Facebook kastet seg på trenden.

Tidligere denne uka ble filmen «Abduction» med Hollywood-yndlingen Taylor Lautner sluppet, og som første film ble den sluppet for utleie på Facebook samme dag som på fysisk format.

– Vi er fornøyde med å kunne tilby en helt ny opplevelse til sosiale og teknologiglade filmtilhengere, sier Anne Parducci, markedssjef i filmselskapet Lions Gate som slipper filmen.

Tidligere har eldre filmer blitt tilgjengelige for utleie på Facebook, men med rykende ferske titler tiltrekker nettstedet seg enda flere kunder.

– Vi velger å gjøre dette for å nå et større publikum med filmene våre, sier Lions Gate.

Kun i USA

Foreløpig er utleietjenesten kun tilgjengelig i USA, og det er usikkert når den eventuelt blir tilgjengelig i Norge og Europa.

– Det har ingen konkrete opplysninger om at det skjer noe akkurat nå. Men det er klart at det er flere områder som etter hvert ønsker å uttrykke seg på Facebook, sier Jan Fredriksson, Facebooks talsperson i Norden.

Fredriksson tror film og andre medier kommer til å bruke Facebook og andre plattformer i fremtiden.

– Folks interesser når gjerne en enda høyere dimensjon når man kan dele de med venner og familie. Brukere får også mulighet til å oppdage nye ting gjennom Facebook, og word to mouth-effekten er det mange som kan dra nytte av, sier Fredriksson.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober